ΚΡΗΤΗ
Σε ρυθμούς εμβολιασμών οι υγειονομικοί όλων των Νοσοκομείων της Κρήτης
Πρώτος που εμβολιάστηκε στο Βενιζέλειο ο Μανώλη Φερδούτσης, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής.
SHARE:
Ρεπορτάζ Αντώνης Παντινάκης
Οι υγειονομικοί του Βενιζελείου και των υπόλοιπων νοσοκομείων της Κρήτης πήραν στα χέρια τους ένα "δώρο ζωής": Μια ιδιαίτερη μέρα ξημέρωσε σήμερα με την έναρξη ή μάλλον με την επέκταση των εμβολιασμών σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού.
"Να ακολουθήσει και ο υπόλοιπος πληθυσμός το παράδειγμά μας" προσδοκά ο διοικητής του Βενιζελείου κ. Κώστας Τερζάκης. Στα ειδικά διαμορφωμένα κέντρα του νοσοκομείου θα εμβολιάζονται ημερησίως 100 άτομα.
"Το 68% των υγειονομικών του Βενιζελείου έχουν ανταποκριθεί θετικά" ανέφερε ο κ. Τερζάκης.
"Έχουν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες τις τελευταίες ημέρες ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε επιτυχώς σε αυτό το έργο" πρόσθεσε ο κ. Χάρης Λυδάκης, διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Βενιζελείου.
Βάσει προγραμματισμού προβλέπεται να εμβολιαστούν περί τα 900 με 1.000 άτομα. "Όσο βλέπει ο κόσμος ότι τα πράγματα πάνε καλά και δεν υπάρχουν προβλήματα και ανεπιθύμητες ενέργειες θα έχουμε όλο και μεγαλύτερη προσέλευση" εκτιμά ο κ. Λυδάκης. "Η πανδημία θα τελειώσει μόνο με τον εμβολιασμό"
Μέσα σε λίγη ώρα, 25 με 30 άτομα είχαν εμβολιαστεί, με πρώτο απ' όλους τον Μανώλη Φερδούτση, διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής.
"Είναι μια μεγάλη μέρα για μας, μια μεγάλη μέρα για όλο τον κόσμο" σχολίασε ο ίδιος, που επέλεξε να απευθυνθεί στον κόσμο και να στείλει ένα κοινωνικό μήνυμα, "σαν απλός πολίτης", αφήνοντας στην άκρη την ιδιότητα του γιατρού:"Είναι ηθική υποχρέωση όλων μας (προς τον συνάνθρωπό μας) να εμβολιαστούμε. Η πανδημία θα τελειώσει μόνο με τον εμβολιασμό", αρκεί "να ανατρέξουμε στην ιστορία".
Κάτι αντίστοιχο τόνισε και η κα Ελευθερία Κωστάκη, αναπληρώτρια διοικήτρια του Βενιζελείου:
"Είναι ένα πολύ μικρό βήμα για εμάς, αλλά ένα πολύ μεγάλο βήμα για την επιστήμη, την ανθρωπότητα και την κοινωνία μας. Θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μας να εμβολιαστούμε όλοι για να δείξουμε και την αλληλεγγύη μας σε όλο τον κόσμο, ότι σκεφτόμαστε τους συμπολίτες μας και τους συνανθρώπους μας".
Ακούστε τις δηλώσεις:
Eμβολιασμοί του υγειονομικού προσωπικού ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής επίσης στα Νοσοκομεία Αγίου Νικολάου και Σητείας. Οι εμβολιασμοί στα εμβολιαστικά κέντρα εντός του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου πραγματοποιούνται σε δυο βάρδιες και κάθε μέρα γίνονται 50 εμβόλια πρωί και απόγευμα. Πρώτη εμβολιάστηκε η προϊστάμενη της κλινικής COVID 19 και ακολούθησε ο Δ.ντης της ΜΕΘ και ΜΕΘ COVID 19.
Τι προβλέπεται για τον γενικό πληθυσμό
Για μία "'άψογη διοργάνωση" έκανε λόγο η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης κα Λένα Μπορμπουδάκη.
Η διαδικασία ολοκλήρωσης του στρατηγικού σχεδιασμού - και για τις δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας- εξελίσσεται ομαλά. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί των υγειονομικών.
Στόχος της κας Μπορμπουδάκη και των συνεργατών της, " να μην χαθεί καμία δόση και να είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος", καθώς επίσης και η εμβολιαστική πρωτιά της Κρήτης!
Εκτός απροόπτου, άμα τη λήξει της πρώτης φάσης των εμβολιασμών των υγειονομικών, στις 20 Ιανουαρίου, σειρά θα πάρουν οι ομάδες προτεραιοποίησης: οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες.
Ταυτόχρονα, η εμβολιαστική γραμμή υποστήριξης των πολιτών θα έρχεται να ενισχύσει και να διασφαλίσει τη διαδικασία.
Η κα Μπορμπουδάκη ήταν στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι καθημερινά αυξάνεται η πρόθεση εμβολιασμού των υγειονομικών. Το ποσοστό τους ξεπερνά το 70%, συνολικά, κάτι που "δείχνει ότι απαντώνται πολλά ερωτήματα και προβληματισμοί" σημείωσε η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, επισημαίνοντας πως "αυτό το οποίο προσπαθήσαμε είναι να αναπτύξουμε εμβολιαστικές γραμμές σε αρκετές μονάδες για να μην δημιουργείται συγχρωτισμός" .
Και πώς θα γίνει αυτό; Με τη διασφάλιση της προσβασιμότητας (και) σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, με ασφάλεια - βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης, με την γεωγραφική κάλυψη όλου του πληθυσμού και φυσικά με την ενεργοποίηση και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Ρέθυμνο: Οι υγειονομικοί προτρέπουν τους πολίτες να εμβολιαστούν
Εμβολιασμοί ξεκίνησαν και στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, με τους υγειονομικούς να κάνουν λόγο για ένα μεγάλο βήμα της επιστήμης και να καλούν τους πολίτες να το δεχτούν και να εμβολιαστούν.
Η πρώτη που εμβολιάστηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου ήταν το μέλος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και υπεύθυνη των δύο Εμβολιαστικών Κέντρων του νοσοκομείου, Αποστολία Σαλβαράκη, η οποία δήλωσε πως « …τιμητικά σήμερα ήμουν η πρώτη που εμβολιάστηκε στο νοσοκομείο μας. Στα μάτια τα δικά μου εμβολιάστηκε όλο το υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου, που τόσους μήνες αγωνιστήκαμε με τον αόρατο εχθρό που έχει πάρει τις ζωές μας. Προτρέπω όλους τους πολίτες του νόμου να συμμετέχουν στον εμβολιασμό για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας».
Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, Λευτέρη Μαρκάκη, το νέο έτος ξεκίνησε στο Ρέθυμνο με τους εμβολιασμούς του προσωπικού του νοσηλευτικού ιδρύματος, « ...καθιστώντας έτσι το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου το σημείο εκκίνησης και σταδιακής επαναφοράς στην κανονικότητα του νομού μας». «Απαιτεί τον συντονισμό πάρα πολλών υπηρεσιών και φορέων… Όλοι μαζί έχουμε καταφέρει να θεωρούμε σήμερα δεδομένο, κάτι που λίγο καιρό πριν φάνταζε αρκετά μακρινό», πρόσθεσε για τον εμβολιασμό.
Σημειώνεται, ότι έως τις 20 Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί οι υγειονομικοί στο Ρέθυμνο και σύμφωνα με τις οδηγίες που θα λάβει το νοσοκομείο θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στους πολίτες, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου.
«Η μεγάλη στιγμή που περίμεναν όλοι, που περίμεναν όλοι οι υγειονομικοί έφτασε, ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στο νοσοκομείο και όπως ανέφερε ένας γιατρός, ένα μικρό τσίμπημα στο μπράτσο ένα μεγάλο άλμα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα», δήλωσε ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας Βασίλης Ακτουδιανάκης, και σημείωσε: «Καταλαβαίνω και κατανοώ πολλούς, οι οποίοι είναι ακόμα διστακτικοί διότι κάθε τι νέο, ειδικά στον χώρο της επιστήμης, φοβίζει, ίσως τρομάζει. Όλοι, όμως, θα πρέπει να αναλογιστούμε τι μας έχει πάρει και τι μας έχει αφήσει πίσω αυτός ο εφιάλτης… Η ανθρωπότητα πιέστηκε και ίσως ένα τρίτο κύμα πιέσει ακόμα περισσότερο με άμεσα αποτελέσματα. Για αυτό, λοιπόν, εάν θέλουμε να κερδίσουμε πίσω τη ζωή μας, εάν θέλουμε να ξαναπάρουμε πίσω αυτά που έχουμε χάσει, εάν θέλουμε να δούμε να ξαναγυρίσουν τα παιδιά μας σχολείο, να ανοίξουν οι δουλειές μας, να ξανακυκλοφορήσουμε ελεύθεροι, να ξαναδούμε τα αγαπημένα μας πρόσωπά, θα πρέπει να κάνουμε δύο βασικά πράγματα. Το ένα είναι να συνεχίσουμε να προσέχουμε για πολύ καιρό -όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα- και το δεύτερο βέβαια να εμβολιαστούμε».
Από την πλευρά του, ο πνευμονολόγος και υπεύθυνος Διαχείρισης Κλινικής covid του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Γιώργος Χριστοφάκης, ανέφερε πως η κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας θα αναστραφεί και τα πράγματα θα μπουν στον σωστό δρόμο με την έναρξη των εμβολιασμών. «Πρέπει να τονιστεί ότι για την ανάπτυξη και για την έγκριση των εμβολίων που έχουμε στη διάθεση μας ισχύουν όλες οι υψηλές επιστημονικές προδιαγραφές και νομικές επιταγές που διέπουν την έγκριση και την κυκλοφορία οποιουδήποτε νέου φαρμάκου, που πρόκειται να διατεθεί στην αγορά», επεσήμανε ο κ. Χριστοφάκης, υπογραμμίζοντας: «Με την έναρξη του εμβολιασμού θα μειωθεί η επίπτωση της νόσου, η νοσηρότητα και θνητότητα που σχετίζονται με τη νόσο, οι άμεσες και οι μακροχρόνιες επιπλοκές της νόσου και βασικά και οι κοινωνικές συνέπειες… Μέχρι, όμως, να ολοκληρωθεί ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού για την απόκτηση ανοσίας, είναι απαραίτητη η τήρηση και πιστή εφαρμογή των μέτρων που υπάρχουν… Προτρέπω όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν για δύο και βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι η προάσπιση και θωράκιση της ατομικής υγείας και η προστασία του δημοσίου συμφέροντος».