ΚΡΗΤΗ

Σε επιστημονική ημερίδα για τους υδρογονάνθρακες ο Αντιπεριφερειάρχη Χανίων

Στην ομιλία του, ο κ. Καλογερής τόνισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης συμμερίζεται την παγκόσμια ανησυχία για τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή

No profile pic

Τις απόψεις της Περιφέρειας Κρήτης για το επίκαιρο και σημαντικό θέμα της ενεργειακής μετάβασης και το ρόλο του φυσικού αερίου σε αυτήν,  παρουσίασε σε Ημερίδα ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων και αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, κ. Νίκος Καλογερής. 

Η εκδήλωση με τίτλο «Οι Υδρογονάνθρακες στην Ενεργειακή Μετάβαση, Δεδομένα και Πολιτικές» πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας του ΙΤΕ και το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στα Χανιά. 

Στην ομιλία του, ο κ. Καλογερής τόνισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης συμμερίζεται την παγκόσμια ανησυχία για τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και προτίθεται να συμβάλλει στο βαθμό που της αναλογεί στην εκπλήρωση των στόχων της ενεργειακής μετάβασης προς την πράσινη ενέργεια, αναγνωρίζοντας ωστόσο την κομβική σημασία του φυσικού αερίου ως μεταβατικό καύσιμο. Όπως ανέφερε, ο σχεδιασμός της Περιφέρειας για τα επόμενα χρόνια και μετά την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων, είναι επικεντρωμένος τόσο στην εισαγωγή νέων μονάδων ΑΠΕ στην Κρήτη, όσο και στην εισαγωγή φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα του νησιού ως καύσιμο στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, σε τοπικά δίκτυα και στη ναυσιπλοΐα.

Σχετικά με τα θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης, αναφέρθηκε στις ενέργειες της Περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής εκτέλεση ερευνών και εργασιών, καθώς και στη σημαντική συνεργασία με το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας του ΙΤΕ ως επιστημονικό σύμβουλο της Περιφέρειας για την περιβαλλοντική θωράκιση του νησιού μας, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι το έργο θα προχωρήσει γρήγορα.

Τέλος ο κ. Καλογερής ανέφερε ότι σε περίπτωση που ευοδωθεί η διαδικασία έρευνας και αξιοποίησης των κοιτασμάτων γύρω από το νησί μας, η Περιφέρεια Κρήτης καθίσταται ενεργειακός κόμβος, διευκολύνεται η εισαγωγή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μας μίγμα, ενώ τόνισε και τη μεγάλη γεωπολιτική σημασία της όλης προσπάθειας η οποία ακουμπάει   ακόμα και σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, στοιχεία που υπερβαίνουν κατά πολύ τα σημαντικά αναμφισβήτητα οφέλη, οικονομικά και άλλα, που θα προκύψουν, όπως έχουμε αναλύσει.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση