ΚΡΗΤΗ
Σε επαγρύπνηση για την ευλογιά των προβάτων: Τι θα γίνει εάν εντοπιστεί κρούσμα στην Κρήτη;
Ποια είναι τα "όπλα" των επιστημόνων σε περίπτωση κρούσματος - Πώς η νόσος "μεταπήδησε" τόσο γρήγορα από τον Έβρο;
Η διάθεση του γάλατος από τους κτηνοτρόφους είναι, ίσως, το μοναδικό καλό νέο στην εφιαλτική ιστορία της ευλογιάς των αιγοπροβάτων που ξέσπασε στη χώρα μας κι έχει σημάνει “συναγερμό” τόσο στους κόλπους των κηνοτρόφων όσο και των κτηνιατρικών υπηρεσιών. Πρόκειται για το δεύτερο ισχυρότατο πλήγμα στην κτηνοτροφία της χώρας μας, μετά την πανώλη, ενώ η ευλογιά θεωρείται ακόμη πιο δυσκολη καθώς ένα ζώο μπορεί να προσβληθεί ακόμα και 6 μήνες μετά την εμφάνιση της...
Αυτό το στοιχείο, αλλά και το γεγονός ότι πλέον, από τον περασμένο Αύγουστο, όταν η νόσος εμφανίστηκε στον Έβρο, υπάρχουν πάνω από 100 εστίες σε μια μεγάλη έκταση της χώρας, οδήγησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε μια πιο αυστηρή απόφαση για τον έλεγχο της ευλογιάς, σε σχέση τουλάχιστον με την πανώλη. Έτσι, από χθες και για 10 μέρες, απαγορεύεται η μετακίνηση των κοπαδιών για οποιοδήποτε λόγο, είτε για σφαγή, είτε για βοσκή , είτε για πάχυνση.
Πώς η ευλογιά, όμως, κατάφερε σε ένα τόσο σύντομο χρόνο να επεκταθεί από τον Έβρο σε Μαγνησία και Κορινθία;
Μιλώντας στο Cretalive η αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Περιφέρειας Κρήτης, κ. Σοφία Λαμπρινίδη, επισημαίνει ότι η αγωνία και ο προβληματισμός είναι μεγάλοι. “Τα ζώα μας δεν έχουν νοσήσει από ευλογιά και δεν υπάρχει καμία ανοσία. Καταλαβαίνουν όλοι ότι αν δεν τηρηθούν τα μέτρα αυτά που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο - και είναι πολύ αυστηρά - και εμφανιστεί κρούσμα εδώ, δεν έχουμε πολλές επιλογές. Εκτός από τις ζώνες των 3 και 10 χλμ και τα μέτρα πρόληψης και απολύμανσης, το επόμενο βήμα είναι η θανάτωση των κοπαδιών και αν το πράγμα ξεφύγει και βγει εκτός ελέγχου, δεν υπάρχει κάτι άλλο, εκτός από τους εμβολιασμούς”.
Η κ. Λαμπρινίδη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου κι επισημαίνει ότι δεν θα πρέπει από εδώ και πέρα να μπαίνει ο οποιοσδήποτε εντός του χώρου με τα ζώα, θα πρέπει να καθαρίζονται τα παπούτσια και να μην γίνεται ανταλλαγή αντικειμένων μεταξύ των κτηνοτρόφων.
Κι εξηγεί: “Σε αυτή τη φάση δεν έχουμε κρούσμα στην Κρήτη. Όμως, εάν εντοπιστεί, τότε οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι τα μέτρα θα είναι πολύ σκληρά καθώς η νόσος είναι εξαιρετικά ανθεκτική στο εξωτερικό περιβάλλον, έως και 6 μήνες από την εμφάνισή της. Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να προσέξουν για τυχόν ξαφνικά σημάδια, όπως σπυράκια στο κεφάλι και σε σημεία του σώματος χωρίς τρίχωμα. Αυτά τα σπυράκια στο ζώο βγάζουν σταδιακά φυσαλίδες κι εξελίσσεται η νόσος. Επίσης, η ξαφνική κατήφεια του ζώου είναι μία πρώτη εικόνα και φυσικά οι θάνατοι. Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να μας ενημερώσει ο κτηνοτρόφος εάν εντοπίσει κάτι ύποπτο”
Τα βασικά "όπλα"
Η κ. Λαμπρινίδη επισημαίνει ότι δύο είναι τα βασικά “όπλα” για την ευλογιά: Αφενός οι ζώνες που ανακοινώθηκαν και η απαγόρευση στη μετακίνηση των ζώων, μαζί με όλα τα απολυμαντικά μέτρα και τη θανάτωση εάν εντοπιστεί κάποιο κρούσμα, και στη συνέχεια “εαν το παιχνίδι χαθεί”, όπως κατηγορηματικά τονίζει, θα πρέπει να γίνουν μαζικά εμβολιασμοί.
Στη φάση αυτή, πάντως, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα πώς η νόσος μεταπήδησε μέσα σε έναν μήνα...Αλλά και κάτω από ποιες συνθήκες έγινε αυτό: Εάν η εξάπλωση έγινε με τη μεταφορά μολυσμένων ζώων ή με τη μεταφορά μολυσμένων ζωοτροφών. Και βέβεια να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν νέες εστίες εκτός των ελεγχόμενων περιοχών.
Θυμίζουμε ότι χθες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Τσιάρας ανακοίνωσε μία σειρά από μέτρα. Οπως ανέφερε:
«Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμα σοβαρή επιδημιολογική απειλή, καθώς έχει καταγραφεί έξαρση της ευλογιάς των προβάτων. Η ευλογιά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, η οποία -τονίζω- δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς είναι μια πάθηση που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δυστυχώς, όμως, είναι ιδιαίτερα μεταδοτική στα ζώα.
Συνεπώς, με γνώμονα την ασφάλεια των ζώων και των κτηνοτρόφων μας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρά σε άμεσα μέτρα.
Από σήμερα, ανακοινώνουμε την πλήρη απαγόρευση μετακίνησης των αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο.
Τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση της ζωονόσου και να διασφαλίσουμε ότι η κρίση αυτή θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως έγινε και με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.
Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους κτηνιάτρους και όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών αλλά και με τους ίδιους τους περιφερειάρχες -με τους οποίους είχα νωρίτερα σύσκεψη- για την άμεση εφαρμογή των μέτρων και την παρακολούθηση της κατάστασης.
Με οδηγό την αντιμετώπιση της πανώλης, καλούμε και τους κτηνοτρόφους να ακολουθήσουν πλήρως τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως έπραξαν με συνέπεια και υπευθυνότητα και στο πρόσφατο παρελθόν.
Είμαστε βέβαιοι ότι με τη συνεργασία όλων μας, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε κι αυτή την κρίση».
Ανακοίνωση για το σοβαρό αυτό θέμα, εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης, η Περιφέρεια Κρήτης τονίζοντας ότι:
"Σε εφαρμογή σχετικής εγκυκλίου του ΥΠΑΑΤ «Μετακινήσεις αιγοπροβάτων λόγω επιζωοτίας Ευλογιάς των προβάτων» που εκδόθηκε μετά την επιβεβαίωση κρούσματος ευλογιάς των προβάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας) στις 18/10/2024 και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας) στις 22/10/2024, ανακοινώνεται από τη Δ/νση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Κρήτης ότι με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης της επιζωοτίας της νόσου της Ευλογιάς των προβάτων, απαγορεύονται από 23/10/2024 και έως 31/10/2024, όλες οι μετακινήσεις για βόσκηση, πάχυνση, αναπαραγωγή και σφαγή, αιγοπροβάτων καθώς και των βοοειδών που προέρχονται από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων, είτε στεγάζονται εντός του ίδιου οικοπέδου, είτε στεγάζονται σε διαφορετικό οικόπεδο αλλά χρησιμοποιούν το ίδιο προσωπικό, κοινά οχήματα ή εξοπλισμό, σε όλη την επικράτεια της χώρας.
Η ευλογιά των προβάτων είναι πολύ μεταδοτική ασθένεια, με αποτέλεσμα να έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στο ζωικό κεφάλαιο των αιγοπροβάτων, για αυτό θα πρέπει να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα βιοασφάλειας από τους κτηνοτρόφους καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη μη εξάπλωση της νόσου.
Επισημαίνεται ότι η ευλογιά των προβάτων είναι ζωονόσος και δε μεταδίδεται στον άνθρωπο, οπότε δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία".
"Δεν θα υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά"!
"Με τη 10ήμερη απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων προσπαθούμε να εμποδίσουμε την περαιτέρω διάδοση της ευλογιάς", τόνισε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.
Ο κ. Τσιάρας ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα για τη δημόσια υγεία, καθώς η νόσος προσβάλλει μόνο τα πρόβατα κι επισήμανε ότι στόχος είναι να διασωθεί το ζωικό κεφάλαιο της χώρας. Παράλληλα, τόνισε ότι μετά το δεκαήμερο, στις περιοχές που είναι καθαρές, πρόθεσή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να άρει τα μέτρα, ακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα και πάντα σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές Υπηρεσίες της χώρας και με τις περιφερειακές αρχές.
Σε ό, τι αφορά πιθανά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα ο Κώστας Τσιάρας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παρατηρηθούν ελλείψεις στην αγορά. «Αυτή τη στιγμή δεν τίθεται τέτοιο θέμα και αν παίρνουμε κάποια μέτρα είναι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, για να μην υπάρξουν ελλείψεις, για να μην υπάρξουν αυξήσεις τιμών, για να σώσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον προχωράμε σε μέτρα, τα οποία ενδεχομένως φαίνονται σκληρά σε πρώτο χρόνο, όμως έχει αποδειχθεί ότι αποδίδουν», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξήγησε ότι τα μέτρα κρίθηκαν αναγκαία διότι ο ιός μεταφέρθηκε από την Βόρεια Ελλάδα στη Νότια Ελλάδα. «Το τελευταίο χρονικό διάστημα, δηλαδή από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας μέχρι χθες, είχαμε δυο προβλήματα σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές, σε σχέση με τον Έβρο που υπήρχαν τα αρχικά κρούσματα. Ένα στην περιοχή της Κορίνθου και ένα στην περιοχή της Μαγνησίας. Αυτό, λοιπόν, βάζει σε μια γενικότερη διακινδύνευση την πιθανότητα της μετάδοσης της νόσου», τόνισε και προσέθεσε ότι διερευνούμε πώς μεταφέρθηκε η ευλογιά.
Όπως είπε ο κ. Τσιάρας, η νόσος μεταφέρεται ακόμα και από αποδημητικά πουλιά, αλλά μπορεί να «προκλήθηκε από κάποιους οι οποίοι μετέφεραν είτε ζώα, είτε ζωοτροφές, σε στιγμή που δεν υπήρχε απαγόρευση μετακινήσεων, γιατί ο χρόνος επώασης είναι περίπου ίδιος με την πανώλη, αλλά ο χρόνος ανθεκτικότητας του συγκεκριμένου ιού είναι πολύ μεγαλύτερος. Άρα λοιπόν θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει μεταφερθεί και σε χρόνο πριν ακόμη λάβουμε τα μέτρα που αφορούσαν τους συγκεκριμένους νομούς και συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες, οι οποίες είχαν εμφανίσει τα κρούσματα της ευλογιάς», τόνισε.
Τέλος, επανέλαβε ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα για τη δημόσια υγεία
Δείτε επίσης:
Ευλογιά των προβάτων: Απαγορεύεται κάθε μετακίνηση των ζώων, ακόμη και για σφαγή
Ευλογιά προβάτων: Μόνο γάλα θα μπορούν να διαθέτουν οι κτηνοτρόφοι για 10 ημέρες
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη