Σε αύξηση των συγκεντρώσεων πλαγκτόν οφείλονται οι κηλίδες στην Βόρεια ακτογραμμή

Δεν υπάρχει ανησυχία για ρύπανση, διαβεβαίωσε ο προΐστάμενος του τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου

Σε σύνηθες φυσικό φαινόμενο αποδίδεται η εμφάνιση των κηλίδων στην θαλάσσια περιοχή της Βόρειας Κρήτης, αφού η απότομη αύξηση των θερμοκρασιών ευνόησε τις υψηλές συγκεντρώσεις πλαγκτόν με αποτέλεσμα το προηγούμενο διάστημα να υπάρξει μια άσχημη εικόνα και στη Βόρεια ακτή του Ρεθύμνου , κάτι ωστόσο που όπως προκύπτει από τις αναλύσεις δείγματος, δεν οφείλεται σε ρύπανση.

Όπως διαβεβαίωσε μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM o προϊστάμενος του τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου Μάνος Νικολουδάκης, πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο που προκύπτει συνήθως από αίτια όπως η αύξηση της θερμοκρασίας αλλά και θρεπτικών αλάτων ή είναι απόρροια ανθρώπινων παρεμβάσεων. Είναι αυτοδιαλυόμενο και επαναλαμβανόμενο ενώ εκτός από την θάλασσα , δεν αποκλείεται να κάνει την εμφάνισή του ακόμη και σε ποτάμια ή και σε λίμνες. Όπως εξήγησε ο ίδιος τόσο το Λιμεναρχείο , όσο και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και το τμήμα Περιβάλλοντος της Π.Ε Ρεθύμνου είναι σε διαρκή επαγρύπνηση ενώ τακτικά λαμβάνονται δείγματα , από τα οποία δεν προκύπτει πως υπήρξε ρύπανση στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως η εμφάνιση καφέ κηλίδων στην θαλάσσια περιοχή του Ρεθύμνου, προκάλεσε έντονη ανησυχία αλλά και παράπονα προς τους αρμόδιους φορείς από τους πολίτες που βρέθηκαν μπροστά στο δυσάρεστο θέαμα , στα μέσα του περασμένου μήνα.

Όπως εξήγησε ο κος Νικολουδάκης το Λιμενικό σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και το τμήμα Περιβάλλοντος της Π.Ε Ρεθύμνου, προχώρησαν άμεσα μόλις ενημερώθηκαν για την ύπαρξη των κηλίδων σε αυτοψία. Στην διάρκεια της αυτοψίας διαπιστώθηκε πως ήταν μια κηλίδα καφέ χρώματος και χωρίς οσμή, γεγονός που υπέδειξε αρχικά πως δεν πρόκειται για ρύπανση, αφού σε τέτοια περίπτωση θα υπήρχε οσμή. Από τα σημεία ελήφθη και δείγμα με τα πρώτα αποτελέσματα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κος Νικολουδάκης να επιβεβαιώνουν την αρχική εκτίμηση, πως δηλαδή δεν πρόκειται για ρύπανση αλλά για συγκεντρώσεις πλανγκτόν.

 

ΣΤΟ “ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ” ΟΙ ΠΛΑΝΓΚΤΟΝΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Στο εύλογο ερώτημα πάντως για το τι είναι και πως δημιουργείται το φαινόμενο αυτό, ο κος Νικολουδάκης εξήγησε: “Η κηλίδα που παρατηρήθηκε σε όλη τη Βόρεια ακτή της Κρήτης, διότι μίλησα και με συναδέλφους στους γειτονικούς Νομούς ήταν πλαγκτονικοί οργανισμοί. Το φαινόμενο δεν εμφανίστηκε μόνο στην Κρήτη αλλά και τη Ρόδο, και άλλα νησιά των Κυκλάδων. Συμφωνώ ότι το θέαμα είναι αποκρουστικό και είναι απολύτως λογικό. Αυτό ωστόσο είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Πρόκειται για δημιουργία εξάρσεων του συγκεκριμένου γένους πλαγκτονικών οργανισμών και σχετίζεται με αυξημένη παροχή θρεπτικών, ο λεγόμενος εκτροφισμός και τις αυξημένες θερμοκρασίες. Η αύξηση των θερμοκρασιών και της παροχής θρεπτικών αλάτων σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή αλλά και τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις .Αυτό το φαινόμενο δεν αποκλείεται να το δούμε εκτός από τη θάλασσα και σε λίμνες και ποτάμια. Είναι ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο η εμφάνιση κηλίδων και αφρών σε ακτές της Κρήτης. Ήταν αύξηση των πλαγκτονικών παραγωγών, όπου εκτός από το φυτοπλαγκτόν είχαμε και το ζωοπλαγκτόν. Αυτό δεν υποδηλώνει πως έχει διαταραχτεί κάτι, καθώς μπορεί να προέρχεται είτε από φυσικές διεργασίες ή από ανθρωπογενή επίδραση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, εντοπίστηκε εκεί που σκάει το κύμα όπου συνήθως είναι βέβαιη και η ανθρώπινη επίδραση ,ωστόσο σκεπτόμενοι λογικά δεν είναι δυνατόν αν κάποιοι πέταξαν λύματα, να εμφανίζεται σε όλη την Βόρεια ακτογραμμή του νησιού”.

 

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ

Αξίζει, να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά την Νότια Κρήτη με αφορμή την ανάλυση δείγματος που πήρε πολίτης και ανέλυσε σε διαπιστευμένο εργαστήριο, ο κος Νικολουδάκης εξήγησε πως εκεί δεν υπήρξε εμφάνιση κηλίδας αλλά αφρού με έντονη οσμή, που υπέδειξε ρύπανση, κάτι το οποίο όπως τόνισε “δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε”.

Για το συγκριμένο περιστατικό ο κος Νικολουδάκης υπογράμμισε: “Η πολίτης πήρε από μόνη της το δείγμα , το ανέλυσε σε διαπιστευμένο εργαστήριο του οποίου τα αποτελέσματα είναι έγκυρα και δεν έχουμε λόγο να μην το λάβουμε υπόψιν. Εκεί ήταν αφροί και είχαν και οσμή οπότε προφανώς το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε το εργαστήριο είναι ότι πρόκειται για ρύπανση. Και στη Νότια Κρήτη , υπάρχουν περιστατικά ρύπανσης γιατί και εκεί υπάρχουν ανθρώπινες δραστηριότητες .Είναι άλλη περίπτωση στη Βόρεια Κρήτη και άλλη στην Νότια”.

 

ΣΚΟΠΙΜΗ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Όπως επεσήμανε ο κος Νικολουδάκης, θα ήταν σκόπιμη η εμπλοκή περισσότερων φορέων στην διαδικασία της περαιτέρω διερεύνησης του φαινομένου που θα αποκαλύψουν περισσότερες πτυχές του. Όπως υπογράμμισε: “Χρειάζεται οργανωμένη λήψη και ανάλυση δειγμάτων, περισσότερων παραμέτρων και αναλύσεις τόσο σε χημικά όσο σε οργανικά και θρεπτικά συστατικά, καθώς και μια επιτόπια αυτοψία -όπως και κάνουμε -για καταγραφή των πιθανών πηγών εμπλουτισμού ή απορρίψεων. Ενδεχομένως να ειναι σκόπιμη η εμπλοκή περισσότερων φορέων εκτός από το Λιμεναρχείο και της Περιφέρειας, όπως το ΕΛΚΕΘΕ, που είναι πιο εξειδικευμένο και έχει εξειδικευμένους επιστήμονες βιολόγους”.

Πάντως, όπως επεσήμανε ο ίδιος οι πολίτες θα πρέπει να ενημερώνουν το Λιμεναρχείο σε περίπτωση που παρατηρηθεί ανάλογο φαινόμενο, το οποίο με τη σειρά του ειδοποιεί το τμήμα Περιβάλλοντος και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας που προχωρούν σε αυτοψία και εν συνεχεία σε λήψη και ανάλυση δειγμάτων.

Αν και τα τμήματα αυτά παραμένουν υποστελεχωμένα, με χαρακτηριστικό το τμήμα περιβάλλοντος που έχει μόλις ένα άτομο στη διάθεσή του, ο κος Νικολουδάκης διαβεβαίωσε πως οι έλεγχοι με δειγματοληψίες είναι τακτικοί και λαμβάνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα σε συνεργασία με τους άλλους φορείς και υπηρεσίες.

Πηγή: goodnet.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ