Τα βέλη του εναντίον της κυβέρνησης στρέφει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης, αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων.
Η δήλωση
Επτά μήνες μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης στη χώρα μας και λίγες μόνο ημέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, η Κυβέρνηση, αποποιούμενη την δική της ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας και πιο ανέτοιμη από ποτέ, καλεί γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς να αναλάβουν το χρέος τους, απέναντι στην δημόσια Παιδεία και κατ΄ επέκταση στην δημόσια Υγεία. Η Κυβέρνηση όμως πότε ακριβώς θα αναλάβει το δικό της χρέος, απέναντι στην κοινωνία;
Αν και το Υπουργείο Παιδείας είχε όλο το χρόνο στην διάθεσή του, ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα για την έγκαιρη και ασφαλή λειτουργία των σχολείων, οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης αποδεικνύουν πως η έναρξη της σχολικής περιόδου γίνεται χωρίς κανένα σοβαρό σχεδιασμό, χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί επαρκείς προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών-δασκάλων, χωρίς να έχουν βρεθεί χώροι για τη δημιουργία μικρότερων τμημάτων και το κυριότερο χωρίς να έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα εκείνα που θα διασφαλίσουν τις κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Τα χιλιάδες λειτουργικά κενά, όπως αυτά διαπιστώθηκαν τόσο πέρυσι, όσο και φέτος, θέτουν εμπόδια στην ομαλή εκκίνηση και λειτουργία των σχολικών μονάδων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στο Νομό Ηρακλείου, μετά την Α΄ φάση διορισμού αναπληρωτών, καταγράφονται πάνω από 350 κενά δασκάλων, νηπιαγωγών και ειδικοτήτων, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και ειδικότητες και πάνω από 150 αναπληρωτές Γενικής Παιδείας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ιδίως σε φιλολόγους, Μαθηματικούς, Βιολόγους, Χημικούς και άλλες ειδικότητες.
Παράλληλα, οι ιδιαίτερες συνθήκες που προκύπτουν από την πανδημία καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να δημιουργηθούν ολιγομελή τμήματα με φυσική παρουσία περιορισμένου αριθμού μαθητών ανά αίθουσα, όπως τέθηκε από τους επιστήμονες και εφαρμόζεται ήδη σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Είναι εύκολα αντιληπτό πως το κύριο μέλημα της κυβέρνησης θα έπρεπε να ήταν όχι μόνο η πλήρωση των εν λόγω κενών αλλά και οι επιπλέον προσλήψεις αναπληρωτών σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Παρόλα αυτά αποφασίστηκε η κανονική λειτουργία του σχολείου, με τα τμήματα αυξημένα φέτος ως προς τον αριθμό των μαθητών σε σχέση με πέρυσι και με πάρα πολλά κενά.
Τον ίδιο “ζήλο” επέδειξε η Υπουργός και για την αναγκαία ενίσχυση των σχολικών υποδομών. Καμία μέριμνα ως προς τη διαμόρφωση των σχολικών αιθουσών, ή της δημιουργίας επιπλέον κατάλληλων χώρων (προκάτ, κοντέινερ κτλ), επιδεινώνοντας το πρόβλημα. Και όλα αυτά μάλιστα τη στιγμή που είναι ήδη γνωστό ότι το μέγεθος των αιθουσών στα σχολεία δεν επιτρέπει τη ταυτόχρονη παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού ατόμων. Είναι πραγματικά θλιβερό, σε μια χώρα με 1.350.000 μαθητές, πάνω από το 50% του μαθητικού πληθυσμού, να βρίσκεται σε τάξεις με περισσότερους από 21 μαθητές[1].
Ως προς την χρήση μάσκας για τους μαθητές, κατόπιν επισήμανσης των επιστημόνων, αυτή κρίνεται υποχρεωτική, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού στη σχολική κοινότητα. Η Υπουργός Παιδείας φρόντισε μάλιστα προ ημερών να καταστήσει σαφές ότι «η μάσκα είναι προσωπικό αντικείμενο που επαφίεται στην ατομική ευθύνη...». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην περίπτωση που τα απαραίτητα μέσα προστασίας δεν παρέχονται από την πολιτεία, ο οικογενειακός προϋπολογισμός επιβαρύνεται αυτόματα με την αγορά μασκών και αντισηπτικών για τους μαθητές.
Μετά από παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και την γενική κατακραυγή που υπήρξε, η Κυβέρνηση προκειμένου να “μαζέψει τα ασυμμάζευτα” ανακοίνωσε μέσω της Υπουργού Παιδείας την εφάπαξ παροχή δύο μασκών και ενός παγουρίνου σε κάθε μαθητή. Οι κωμικοτραγικές καταστάσεις στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχουν τελειωμό αφού ως Υπουργείο, αρμόδιο για την προμήθεια και διανομή των μέσων προστασίας, τέθηκε το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο με τη σειρά του μετέφερε την αρμοδιότητα στους Δήμους μόλις πριν μία βδομάδα, γεγονός που καθιστά δύσκολη έως αδύνατη την έγκαιρη παραλαβή τους από τους μαθητές.
Η Κυβέρνηση με συνεχείς παλινωδίες και αδιαφορία για τη λήψη επιπλέον μέτρων στα σχολεία, ώστε να εξασφαλίζονται ικανοποιητικές αποστάσεις μεταξύ των μαθητών, αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για ότι πρόκειται να επακολουθήσει το Φθινόπωρο.
Μια Κυβέρνηση φάντασμα, που περνά στα ψιλά γράμματα την υγεία των πολιτών και την εκπαίδευση των νέων, έως και σήμερα, με μηδενική υπευθυνότητα απέναντι στους μαθητές και τις οικογένειές τους, δεν έχει κανένα ουσιαστικό σχέδιο. Μια Κυβέρνηση επικίνδυνη, που συνεχώς φάσκει και αντιφάσκει και που μας κάνει όλους να ανησυχούμε για το τι μέλλει γενέσθαι.
[1] Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ