ΚΡΗΤΗ
Ψηφιακοί νομάδες στην Κρήτη - Τί έζησε η Julia από την Βρετανία
"Είναι πράγματι πολύ δύσκολο να σε κατακλύσει το στρες της δουλειάς όταν σε λούζει ο Ήλιος και ακούς τα κύματα που σκάνε γύρω σου"
SHARE:
Επιμέλεια: Φρόσω Μαστορίδη
Η Julia από την Βρετανία εξιστορεί στο eurotravel news πως είναι να φεύγεις από τη Μεγάλη Βρετανία και να "μεταναστεύεις" για λίγους μήνες στην νοτιότερη Ευρώπη, και συγκεκριμένα στην Κρήτη. Πως είναι να αλλάζεις ριζικά το περιβάλλον σου αλλά πάντα έχοντας την ελευθερία της επιλογής του τόπου από όπου θα εργάζεσαι.
Το καλοκαίρι του 2021 η Julia παρέα με ένα σακίδιο στην πλάτη και μια ανοιχτή καρδιά βρέθηκε στην Παχιά άμμο ως εξ αποστάσεως εργαζόμενη, όπου κι έμεινε για 6 μήνες. Το να είναι μια ψηφιακή νομάς, είναι ένα όνειρο που είχε από τα εφηβικά της χρόνια, όταν πρωτοέμαθε την έννοια.
Σύμφωνα με το euronews, ψηφιακοί νομάδες ονομάζονται όσοι μπορούν να εργάζονται απομακρυσμένα, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Μπορεί να είναι υπάλληλοι κάποιας εταιρείας ή αυτοαπασχολούμενοι. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών και συμβουλευτικής σε εργασιακά θέματα MBO partners, 4,8 εκατομμύρια ανεξάρτητοι εργαζόμενοι σήμερα περιγράφονται ως «ψηφιακοί νομάδες».
Η Julia περιγράφει ειδυλλιακά την εμπειρία της στο νησί όπου και απέκτησε φίλους, εμπειρίες και ιστορίες να διηγείται. Αναφέρεται στην Παχιά Άμμο ως ένα παραδεισένιο μέρος κι αποκαλεί ευτυχία την ευκαιρία που είχε να θεωρείται ως μια από τους ελάχιστους κατοίκους της περιοχής για λίγο χρόνο. Πριν το καταλάβει, όπως λέει η ίδια, αυτό το χωριό της Κρήτης, φώλιασε μέσα της κι άρχισε να το νιώθει σαν το σπίτι της.
"Μένοντας σε ένα τόσο ειδυλλιακό μέρος, με την θάλασσα στα πόδια μου, μια "θάλασσα" από ελαιόδεντρα και βουνά στην πίσω αυλή μου, ήταν εύκολο να αισθάνομαι πως είμαι συνεχώς σε διακοπές".
Πολλές φορές, εξηγεί, μετά από τόσο καιρό αναρρωτιόταν και η ίδια, εάν τελικά είναι μια ντόπια ή, όπως θα λέγαμε και στην Κρήτη, μια ξενομπάτισσα. "Το να είσαι ψηφιακός νομάς είναι μια μοναδική εμπειρία γιατί μπορείς να ανήκεις ταυτόχρονα παντού και πουθενά. Ως βρετανίδα, δυσκολεύτηκα πάρα πολύ με κάποια στοιχεία τοπικής κουλτούρας που μου προκάλεσαν σοκ και με έκαναν να νιώθω πιο κοντά στο τουρίστρια από ντόπια."
Δεν παύει να αναφέρει όμως και τις διαφορές που εντοπίζει ως μια γυναίκα μεγαλωμένη στην Βρετανία, η οποία βρέθηκε στην Κρήτη:
"Οι Έλληνες κάνουν ερωτήσεις για τη ζωή σου σε χαλαρές συζητήσεις πολύ πιο προσωπικές από ό,τι έχω συνηθίσει στη Μεγάλη Βρετανία.
Η Ελλάδα επίσης έχει μια "μάτσο" κουλτούρα, η Κρήτη ακόμα περισσότερο. Δεν υπήρξε στιγμή που να ένιωσα πως κινδυνεύω ως γυναίκα, αλλά εκλάμβανα κάποια χειραγωγικά σχόλια από τους γηραιότερους άντρες του χωριού, ή είχα την αίσθηση πως με αγνοούσαν σε συζητήσεις σε σύγκριση με τους άνδρες."
Διαψεύδει μάλιστα τους ισχυρισμούς πως δεν κάνει κρύο στην Κρήτη, παραδεχόμενη πως πολλές φορές εφάρμοζε την τεχνική "κρεμμύδι" φορώντας ακόμη και 4 στρώσεις από ρούχα!
Η συμβουλή της σε όσους θέλουν να υιοθετήσουν την ψηφιακά νομαδική στάση ζωής στην Κρήτη, είναι "αγκαλιάστε το χάος που απλώνεται μπροστά σας ως μια μοναδική εμπειρία".
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη