ΚΡΗΤΗ

Πρωτότυπο περιβαλλοντικό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ΑμεΑ στο Δήμο Ρεθύμνου

Τηλεδιάσκεψη με το Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Αυτισμό είχε ο Δήμαρχος Ρεθύμνης

No profile pic

Σύσκεψη με πολύ ενδιαφέροντα θέματα και ευοίωνες προοπτικές ουσιαστικής συνεργασίας προς όφελος των Παιδιών με Αναπηρία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρεία του Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη  και τη συμμετοχή  της Αντιδημάρχου Παιδείας και  Κοινωνικής Πολιτικής Δρ. Άννας Ελευθεριάδου –Γκίκα, της Προέδρου του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Αυτισμό κας Ειρήνης Κλάδου και των  Μελών του Δ.Σ του Συλλόγου κ.κ. Γαβριήλ Τσουντάνη και Παύλου Μελισσηνού.  

Στη διάρκεια  της τηλεδιάσκεψης παρουσιάστηκε εκ μέρους της Αντιδημάρχου ένα περιβαλλοντικό  πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών με Αναπηρία, το οποίο σχεδίασε και προωθεί ο Δήμος Ρεθύμνης με τίτλο «Εργαστήρι ανακύκλωσης  πλαστικού στο Κ.Δ.Α.Π. (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης)  ΑμΕΑ Ρεθύμνου».   

Πρόκειται για τη δημιουργία ενός αυτόνομου εργαστηρίου στο χώρο του Κ.Δ.Α.Π. ΑμεΑ το οποίο μετακομίζει σε νέο ανανεωμένο μεγαλύτερο χώρο,  όπου τα παιδιά με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας θα μπορούν με μια μικρή επίβλεψη να κάνουν κάτι πολύπλευρα ενδιαφέρον και να νιώθουν τη χαρά της δημιουργίας. 

Χρησιμοποιώντας πλαστικά από μπουκάλια νερού, τα οποία είναι σίγουρο ότι με μεγάλη προθυμία και χαρά θα τους προμηθεύει η τοπική κοινότητα, θα μπορούν με τη βοήθεια ειδικού εύχρηστου μηχανήματος, να  παράγουν νιφάδες πλαστικού,  μέσω ενός «θρυμματιστή» πλαστικού. Στη συνέχεια,   το παραγόμενο υλικό είτε θα  αξιοποιείται ,  με τη χρήση φούρνου και  ειδικών καλουπιών, στη δημιουργία  χρηστικών και καλαίσθητων διακοσμητικών ( π.χ. σκεύη, κοσμήματα, μπρελόκ κτλ.) είτε  στην παραγωγή πλαστικών ινών για εκτυπωτή 3D,   με τη χρήση ειδικού  μηχανήματος που παράγει αποκλειστικά τέτοιες ίνες από πρώτη ύλη τις νιφάδες πλαστικού, και στη συνέχεια με τις δικές τους ίνες να τροφοδοτούν έναν 3D printer κατασκευάζοντας αντικείμενα της επιλογής τους.

Εξετάστηκαν επιμέρους θέματα  που θα επιτρέψουν την υλοποίηση του project όπως η διαδικασία συλλογής και μεταφοράς της πρώτης ύλης (πλαστικά μπουκάλια χωρίς καπάκια) στο ΚΔΑΠ ΑμΕΑ  καθώς και η προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού 

(Η/Υ, «θρυμματιστής» πλαστικού,  φούρνος και  καλούπια ή – σε περίπτωση που επιλεγεί η  δεύτερη γραμμή παραγωγής-  φούρνο κατασκευής ινών για 3D printer και εκτυπωτή 3D. 

Η πρωτότυπη αυτή ιδέα έχει ήδη δρομολογηθεί τουλάχιστον σε επίπεδο σχεδιασμού ενώ έχει ζητηθεί κι έχει εξασφαλιστεί η συνεργασία του Πολυτεχνείου Κρήτης  και ειδικότερα του «Εργαστήριου  Σχεδιασμού Περιβαλλοντικών Διεργασιών» και του Επικεφαλής του Αν.  Καθηγητή στην  Περιβαλλοντική Μηχανική κ. Πέτρου Γκίκα,  που θα συνδράμουν τόσο στην κατάρτιση ενός αποτελεσματικού, λειτουργικού σχεδίου εργασιών (όπως η  επιλογή των ειδών που θα παράγονται, η κλίμακα παραγωγής κλπ)  όσο και στις τεχνικές προδιαγραφές για τον απαιτούμενεο τεχνολογικό εξοπλισμό ( επιλογή, τεχνική περιγραφή, εύρεση προμηθευτών μηχανημάτων κλπ). 


Τόσο ο Δήμαρχος όσο και η Αντιδήμαρχος  επεσήμαναν την πολύπλευρη   χρησιμότητα του εν λόγω προγράμματος, για την οποία υπερθεμάτισαν  όλοι οι συμμετέχοντες:  Συμβάλλει  στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της αυταξίας των παιδιών με αναπηρία, δίνοντας τους τη δυνατότητα, από υλικά που θα κατέληγαν σε κάποιο κάδο, να δημιουργήσουν  κάτι χρηστικό και όμορφο. Σταδιακά δε, θα τους επιτρέψει να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες τους, ν’ ανακαλύψουν  ταλέντα και συνάμα να  αποκτήσουν μια πρωτόλεια τριβή με τον επαγγελματισμό και μια εμπειρία συναλλαγής που ενδεχομένως  να τους φανεί χρήσιμη μελλοντικά εφόσον αποφασίσουν να προβούν σε  αναζήτηση εργασίας.  Έτσι ισχυροποιείται η ίδια η δομή   ΚΔΑΠ ΑμΕΑ και αναβαθμίζεται η ποιότητα των δράσεων της.

Ταυτόχρονα όμως καλλιεργείται η περιβαλλοντική συνείδηση που συνιστά σταθερό στόχο του Δήμου Ρεθύμνης για όλα τα μέλη της τοπικής κοινωνίας.  

Επιπλέον, το project εισάγει την καινοτομία στη συγκεκριμένη, ευαίσθητη δομή, προβάλλοντας τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας στην καθημερινή πρακτική καθιστώντας την οικεία σε παιδιά με Αναπηρία και μάλιστα σε μια δύσκολη εποχή. 

Τέλος, συνιστά μια καλή πρακτική ανακύκλωσης κι επαναχρησιμοποίησης του πλαστικού για την  κοινότητας μας. Λόγω της συνάφειας του συγκεκριμένου project  με τη φιλοσοφία και τη στόχευση ευρωπαϊκών προγραμμάτων στα οποία συμμετέχει ο Δήμος Ρεθύμνης ως εταίρος, ο Δήμος μέσω του  Τμήματος Προγραμματισμού, Ανάπτυξης & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων θα επιδιώξει την υλοποίηση του μέσω του “Plasteco”,  το οποίο  επικεντρώνεται στην προστασία του περιβάλλοντος μέσα από την ορθολογική χρήση και διαχείριση των πλαστικών και του  “INCIRCLE” που προτάσσει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δράσης, μεταξύ των οποίων είναι και η διαχείριση των απορριμμάτων. Μάλιστα, θα επιδιωχθεί να αναδειχθεί το project ως καλή πρακτική στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων των εν λόγω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. 

 

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης δόθηκε η ευκαιρία της πλήρους ενημέρωσης των Μελών του Συλλόγου γονέων Παιδιών με Αυτισμό από τον Δήμαρχο και την Αντιδήμαρχο, για τις βελτιωτικές επεμβάσεις που έχει κάνει ο Δήμος στις σχολικές υποδομές στις οποίες φοιτούν παιδιά με Αναπηρία και για τις εξελίξεις στα κτηριακά θέματα που τους αφορούν, όπως : 

 
  • Η εξέλιξη της πορείας εκπόνησης μελέτης από Αρχιτέκτονα και Πολιτικό Μηχανικό για την αποπεράτωση του κτιρίου του πρώην ΚΕΓΕ, προκειμένου να είναι έτοιμος ο Δήμος να διεκδικήσει, καταθέτοντας πλήρη φάκελο, τη χρηματοδότηση του έργου από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» μόλις  «ανοίξει» ο σχετικός άξονας. 
 
  • Η τοποθέτηση καινούργιας προκάτ διπλής τουαλέτας στο ΕΕΕΕΚ για τις ανάγκες των εκπαιδευτικών και η ανακαίνιση μίας  επιπλέον για τα παιδιά, σύμφωνα με τις ειδικές προδιαγραφές που προβλέπονται για τα Ειδικά Σχολεία.
 
  • Η ενίσχυση με προσωπικό καθαριότητας, καθ όλη της διάρκεια της καραντίνας, καις στα τέσσερα Ειδικά Σχολεία, προκειμένου να βοηθηθούν στο έργο του καθαρισμού τους σύμφωνα με τα υγειονομικά μέτρα . 
  • Η Ενίσχυση της κοινωνικής προσφοράς του Δήμου μέσω παροχής κουπονιών για αγορές από σούπερ μάρκετ σε αρκετές από τις οικογένειες παιδιών που φοιτούν στα Ειδικά Σχολεία . 
 

Η συζήτηση, που εξελίχθηκε σε πολύ θετικό κλίμα, με την εκατέρωθεν επιβεβαίωση της διάθεσης για διαρκή και στενή συνεργασία, ολοκληρώθηκε με την αναφορά στην εξαιρετικά εύρυθμη λειτουργία του «Τμήματος για παιδιά με Αναπηρία» στο Βρεφονηπιακό Σταθμό Ολοκληρωμένης Φροντίδας που λειτουργεί στο Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας στο Μασταμπά, ο οποίος στελεχώθηκε  με καταρτισμένη Ειδική Παιδαγωγό και κατάλληλο βοηθητικό  προσωπικό,  με αποτέλεσμα την αρμονική ένταξη των παιδιών στο εκπαιδευτικό περιβάλλον, την ψυχολογική τους υποστήριξη κι ενθάρρυνση και,  εν τέλει,  την αξιοποίηση της σημαντικής  αυτής δομής χάρη στην οποία , μεταξύ άλλων, αποσυμφορήθηκε το Ειδικό Νηπιαγωγείο του οποίου επίσης αναβαθμίστηκε το επίπεδο παροχής εκπαίδευσης στους μικρούς του μαθητές. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση