Προσλήψεις και όχι στρατιωτικούς στα ασθενοφόρα, ζητούν ΕΚΑΒ και Κέντρα Υγείας

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Οι πολλές στρεβλώσεις και οι κίνδυνοι που ενέχει ο νέος νόμος του Υπουργείου Υγείας

Σάλο έχει προκαλέσει η νομοθετική ρύθμιση 5111/2024 η οποία προβλέπει στελέχωση ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας από μη πιστοποιημένο υγειονομικό προσωπικό όπως στρατιωτικοί και πυροσβέστες.

Στην Κρήτη στρατιωτικοί υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας: Μοιρών, Αγίας Βαρβάρας στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, στο Σπήλι Ρεθύμνου και στην Κάνδανο Χανίων, «ανάλογα με τις ανάγκες που έχει κάθε Κέντρο Υγείας» αναφέρει στο Cretalive ο κ. Κώστας Μοχιανάκης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Πληρωμάτων Κέντρων Υγείας.

«Είναι έκτακτο μέτρο το οποίο εφαρμόστηκε προκειμένου να εξυπηρετήσει ανάγκες μέχρι να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις αλλά αποτελεί βασική υποβάθμιση του κλάδου μας» εξηγεί ο κ. Μοχιανάκης.

Την ίδια ώρα που δίνεται η δυνατότητα στρατιωτικοί και πυροσβέστες να βρίσκονται στα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας, χωρίς καμία εκπαίδευση διάσωσης, ο ίδιος νόμος υποχρεώνει με σχετικό έγγραφο με αρ.πρ.35193 3/7/2024, προς ιδιωτικά ιδρύματα που κατέχουν άδεια χρήσης ασθενοφόρου, να τα στελεχώνουν από δύο διασώστες με απαραίτητα προσόντα την άδεια ασκήσεως της ειδικότητας διασώστη -πλήρωμα ασθενοφόρου!

«Πρόκειται για μια μεγάλη αντίφαση: στο ΕΚΑΒ φέρνουν στρατιωτικούς και πυροσβέστες για τη στελέχωση των ασθενοφόρων και στα ιδιωτικά "κουνάνε το δάχτυλο" και λένε να έχουν διασώστες του ΕΚΑΒ. Όλα αυτά γίνονται κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας που αναφέρει ότι τα ασθενοφόρα πρέπει να στελεχώνονται με εξειδικευμένους διασώστες και για τα Κέντρα Υγείας και για το ΕΚΑΒ», εξηγεί στο Cretalive ο γραμματέας Οργανωτικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ κ. Φίλιππος Παπαστεργιόπουλος.

Μία άλλη επίσης μεγάλη αντίφαση του νόμου είναι ότι επιτρέπει σε σπουδαστές των ΙΕΚ ΕΚΑΒ να στελεχώνουν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ καλώντας τους να κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση ως κανονικό πλήρωμα ασθενοφόρου (και όχι ως τρίτο άτομο, το οποίο ίσχυε μέχρι σήμερα).

Οι διασώστες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς όλες οι παραπάνω ρυθμίσεις υποβαθμίζουν σημαντικά το ρόλο του ΕΚΑΒ και της παρεχόμενης προνοσοκομειακής φροντίδας. «Πώς ένας στρατιωτικός ή πυροσβέστης, που δεν έχει την πιστοποίηση διάσωσης και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος διασώστη, μπορεί να προσφέρει φροντίδα σε έναν πολυτραυματία τροχαίου ατυχήματος ή σε κάποια ανακοπή» διερωτώνται χαρακτηριστικά.

Οι ανάγκες είναι μεγάλες και κυρίως κατά τη θερινή περίοδο καθώς σε νησιωτικές περιοχές όπως η Κρήτη ο όγκος των περιστατικών πολλαπλασιάζεται. «Όμως η λύση είναι περισσότερες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όσοι εργάζονται ως επικουρικοί να γίνουν μόνιμοι» αναφέρει ο κ. Μοχιανάκης και τονίζει ότι «το Υπουργείο Υγείας υποβαθμίζει συνειδητά το ρόλο μας» αφού «υπάρχει επικινδυνότητα να παραλαμβάνεται ένας τραυματίας από ανειδίκευτο άνθρωπο».

Η απάντηση των ανθρώπων που βρίσκονται στο πεδίο και δίνουν καθημερινά αγώνα για να σώσουν ανθρώπινες ζωές είναι ότι αποτελεί στρέβλωση τα ασθενοφόρα που κινούνται στην ελληνική επικράτεια να ανήκουν σε δύο διαφορετικούς φορείς. «Κάντε συνένωση των Κέντρων Υγείας με το ΕΚΑΒ. Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία οι αστικές περιοχές να εξυπηρετούνται από το ΕΚΑΒ και στην περιφέρεια τα Κέντρα Υγείας και τα ασθενοφόρα στην εκάστοτε ΥΠΕ. Το βασικό μας αίτημα είναι η συνένωση με το ΕΚΑΒ κι όχι να υπάρχουν δύο φορείς» είναι το μήνυμα του κ. Μοχιανάκη αλλά και των συναδέλφων του προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

 

Δείτε επίσης:

Τραγικές ελλείψεις στο ΕΚΑΒ Κρήτης- «Λειτουργούμε οριακά» λένε οι εργαζόμενοι

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ