Προσφέρουν μείωση τελών με αντάλλαγμα καθαρότερο κέντρο

Δήμος και επιχειρηματίες συζητούν τη βελτίωση των συνθηκών διαχείρισης των απορριμμάτων.

Με αφορμή την ένταξη του Δήμου Ηρακλείου στο πρωτοποριακό πρόγραμμα A2U FOOD, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Χάρης Μαμουλάκης συγκάλεσε στη Λότζια, ενημερωτική συνάντηση με τους επιχειρηματίες του κέντρου της πόλης, με στόχο την βελτίωση των συνθηκών διαχείρισης των απορριμμάτων τους.
Όπως αποφασίστηκε, νέα σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 10 Ιουλίου.

Η συνάντηση με στόχο την ενημέρωση για τον νέο νόμο διαχείρισης των βιοαποβλήτων των επιχειρήσεων, αλλά και το πρωτοποριακό πρόγραμμα A2U Food που φέρνει στο Ηράκλειο τους υπερσύγχρονους κομποστοποιητές πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων των επαγγελματιών, του Αντιδημάρχου Ανακύκλωσης και Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη, στελεχών της Υπηρεσίας Ανακύκλωσης & Καθαριότητας, της Δημοτικής Αστυνομίας, του 1ου Δ.Δ. Ηρακλείου, του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και υπηρεσιακών παραγόντων.

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν στους εκπροσώπους των επαγγελματιών οι κείμενες διατάξεις του νέου νόμου, με τις οποίες καθορίζεται ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων τους έτσι ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα ρύπανση οδών, πλατειών και πεζοδρόμων. Παρουσιάστηκαν, επίσης, τα οφέλη που προκύπτουν  από το πρωτοποριακό πρόγραμμα A2U Food και την χρήση των κομποστοποιητών για τα καταστήματα εστίασης, έτσι ώστε να βελτιωθεί η διαδικασία για τους ίδιους τους επαγγελματίες και να αναβαθμιστεί , ταυτόχρονα,  η καθημερινότητα των πολιτών.

Ο κ. Χάρης Μαμουλάκης επεσήμανε την ανάγκη εφαρμογής του κανονισμού καθαριότητας, ο οποίος ωστόσο - όπως παραδέχτηκε - χρειάζεται επικαιροποίηση. 
Να σημειωθεί ότι για την συμμόρφωση των καταστηματαρχών έχει πέσει στο τραπέζι η μείωση των δημοτικών τελών, προκειμένου να έχουν μεγαλύτερο κίνητρο καθώς - όπως τονίστηκε στη συνάντηση η κατάσταση στο κέντρο της πόλης με τα σκουπίδια, διαχρονικά γίνεται ανεξέλεγκτη. 

Στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα της αφισορρύπανσης, με τον αντιδήμαρχο να δηλώνει ότι "τα πρόστιμα που έχουν πέσει την τελευταία διετία είναι πρόστιμα... δεκαετιών!"
"Το καλό παράδειγμα του κέντρου πρέπει να περάσει και στα προάστια" υπογράμμισε ο ίδιος. 

Στη σύσκεψη εκφράστηκε η ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας και απο πλευράς των επιχειρηματιών, η οποία θα ωφελήσει και τους ίδιους αν κρατήσουν καθαρή την πόλη. 

"Δεν υπάρχει επαρκής αγάπη για την πόλη από τους Ηρακλειώτες", επανέλαβε ο Μαμουλακης, φέρνοντας ως παράδειγμα τα Χανιά, όπου - όπως είπε- "από γενιά σε γενιά ενισχύεται το δέσιμο των κατοίκων με την πόλη"

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κεντροβαρές ζήτημα είναι 
η άμεση διαχείριση των απορριμμάτων και κυρίως των οργανικών. Όπως είπε, της σχετικής ενημέρωσης θα ακολουθήσουν αυστηροί έλεγχοι και πρόστιμα. 

Σε δηλώσεις του στο Cretalive ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου επεσήμανε: 


"Ήταν μία πολύ πολύ ενδιαφέρουσα σύσκεψη, το εναρκτήριο λάκτισμα για άλλες αντιστοιχίες συνεδριάσεις στο Δήμο Ηρακλείου. Ο στόχος μας είναι να μπει στην καθημερινότητα των επαγγελματιών εστίασης ο νόμος 4496 και να μπορέσουν να συμμορφωθούν με τις νέες οδηγίες, οι οποίες θα διευκολύνουν και την καθημερινότητα την δική τους, αλλά κυρίως θα βελτιώσουν τα επίπεδα καθαριότητας στην πόλη. Διότι, με το να μπορέσουμε να συλλέξουμε το προδιαλλεγμενο οργανικό υλικό από την επαγγελματική πηγή, καταφέρνουμε να δράσουμε προληπτικά για την καθαριότητα στην πόλη, είπε ο αντιδήμαρχος και συνεχίσε: το οργανικό κλάσμα είναι αυτό που δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα ειδικά στο κέντρο της πόλης. Άρα η σωστή και ορθολογική διαχείριση του συνιστά κι εν μέρει λύση του προβλήματος.

Για τα κίνητρα στους καταστηματάρχες, ο κ. Μαμουλακης σχολίασε: Ένα από τα ευεργετήματα του νόμου 4496 δεν είναι μόνο το κομμάτι της καταστολής. Προσφέρει κιόλας κίνητρα στους επαγγελματίες, το ισχυρότερο εκ των οποίων είναι ότι μπορεί να έχει μια σοβαρή μείωση των δημοτικών τελών από 5 εωε 20% , αφού φυσικά αποδείξει στην πράξη ότι βοηθάει τον Δήμο και μειώνει το οργανικό του υπόλειμμα.

Για τα πρόστιμα, ο αντιδήμαρχος είπε: σαφέστατες διατάξεις του νόμου δίνουν τη δυνατότητα στο μικτό κλιμάκιο της Δημοτικής Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Καθαριότητας να επιβάλουν τα πρόστιμα, όπως ακριβώς συμβαίνει με την αφισορυπανση.
Τα πρόστιμα είναι απο 100 μέχρι 5.000 ευρώ για μικρούς παραγωγούς αποβλήτων και από 100 μέχρι 10.000 ευρώ για τους μεγάλους.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ