ΚΡΗΤΗ

Προς ενεργειακή αναβάθμιση το λιμάνι Ηρακλείου

Εγκρίθηκε η ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση μελέτης

No profile pic

Εγκρίθηκε η ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση μελετών για τα λιμάνι του Βόλου και του Ηρακλείου, που αφορούν την υλοποίηση έργων σχετικά με την ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών τους, εν όψει και των νέων περιβαλλοντικών κανονισμών για τις εκπομπές των πλοίων έως το 2030.

Σύμφωνα με την ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε., έως το 2025 αρκετά λιμάνια της θα καταστούν πρωτογενείς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να είναι σε θέση να εξυπηρετούν ηλεκτρικά μέσα μεταφοράς, όπως ηλεκτρικά σκάφη, και, ως εκ τούτου, πρέπει να έχουν την απαιτούμενη υποδομή για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος στα πλοία

Η χρηματοδότηση για τις συγκεκριμένες μελέτες είναι κατά 85% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η υπογραφή με τις διοικήσεις των λιμανιών αναμένεται να έχει πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα έως τον Οκτώβριο.

Η πρώτη δράση αφορά το λιμάνι του Βόλου, όπου προβλέπεται μέγιστη ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση ποσού 1,615 εκατ. ευρώ και αφορά τις μελέτες για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και της ασφάλειας του λιμανιού μέσω της ανάπτυξης παράκτιας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με παραγωγή κυματικής ενέργειας και της αναβάθμισης του κυματοθραύστη του λιμανιού.

Επίσης, στο έργο για το λιμάνι του Ηρακλείου η συγχρηματοδότηση από το CEF προβλέπει 1,148 εκατ. ευρώ και αφορά τη διενέργεια μελέτης για την αναβάθμιση και επέκταση του υφιστάμενου προσήνεμου κυματοθραύστη και την εγκατάσταση σταθμού παραγωγής κυματικής ενέργειας στον λιμένα του κύριου δικτύου του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ, μιλώντας πρόσφατα στη «Ναυτεμπορική», είχε τονίσει ότι το λιμάνι του Ηρακλείου συμμετέχει στο πρόγραμμα electric port, όπου οι σχετικές μελέτες θα ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο του 2023 και η υλοποίηση του έργου θα χρειαστεί περίπου μία διετία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου για το Κλίμα (IPCC), η κυματική ενέργεια μπορεί να καλύψει μελλοντικά το 30% της παγκόσμιας ζήτησης, ωστόσο σήμερα βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο.

Στην Ισπανία και συγκεκριμένα στο χωριό Μουτρίκο της Χώρας των Βάσκων λειτουργεί η πρώτη μονάδα που μετασχηματίζει τη δύναμη των κυμάτων σε ηλεκτρισμό. Η παραγόμενη ενέργεια καλύπτει τις ανάγκες των 600 από τους συνολικά 5.000 κατοίκους.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, οι μελέτες των έργων που συγχρηματοδοτούνται για τα δύο λιμάνια στοχεύουν στην εξασφάλιση της συμβατότητας των υποδομών των λιμένων της χώρας για την εισαγωγή της δυνατότητας ηλεκτροδότησης και ηλεκτροφόρτισης των ελλιμενισμένων πλοίων, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την κυματική ενέργεια, αλλά και στη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των λιμένων.

Τα έργα που εγκρίθηκαν για τους λιμένες του Βόλου και του Ηρακλείου Κρήτης είχαν υποβληθεί στην ανταγωνιστική πρόσκληση της Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης Συνδέοντας την Ευρώπη (CEF Transport Call 2021) και είχαν λάβει έγκριση σκοπιμότητας από τη Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

Τα έργα αυτά είναι μεταξύ των 135 βασικών έργων, συνολικού ύψους χρηματοδότησης 5,4 δισ., και αφορούν όλο το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (έργα οδικών, σιδηροδρομικών συνδέσεων, εσωτερικών πλωτών οδών, ακτοπλοϊκών γραμμών μικρών αποστάσεων, λιμένων και αεροδρομίων).

Πηγές: εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ" - energia.gr

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση