Πρώιμη παρέμβαση από… κούνια

Νέα θεραπευτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα υλοποιεί το τοπικό παράρτημα της Εταιρείας

Στην οργάνωση ξεχωριστού βρεφικού τμήματος προχωράει το Παράρτημα Χανίων της ΕΛΕΠΑΠ καθώς ήδη παρέχει υπηρεσίες σε 23 βρέφη κάποια από τα οποία μετρούν μόλις λίγες ημέρες ζωής!

Στο μεταξύ, ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα από τη λειτουργία του τμήματος πρώιμης θεραπευτικής και εκπαιδευτικής παρέμβασης που έχει ως στόχο να προετοιμάσει παιδιά με κινητικά και νευροαναπτυξιακά προβλήματα, ηλικίας από δύο χρονών και πάνω, να ενταχθούν ομαλά στο σχολείο. Μάλιστα, τον περασμένο Ιούλιο αποφοίτησε η πρώτη «φουρνιά» του ειδικού αυτού τμήματος της ΕΛΕΠΑΠ και 4 παιδιά φοιτούν αυτή τη στιγμή σε νηπιαγωγεία.

Παρά τα προβλήματα υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζει η ΕΛΕΠΑΠ, όπως και άλλες ειδικές εκπαιδευτικές και θεραπευτικές δομές, οι άνθρωποί της δίνουν καθημερινά αγώνα για να καλύψουν τις ανάγκες σε θεραπείες περίπου 160 παιδιών που εξυπηρετούν σε μηνιαία βάση στις εγκαταστάσεις του Παραρτήματος.

Συγχρόνως, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες που υπάρχουν, σχεδιάζουν την παροχή πιο εξειδικευμένων υπηρεσιών όπως είναι αυτές που αφορούν βρέφη.  «Πλέον έρχονται σε εμάς και παιδιά νεογέννητα, δηλαδή κατευθείαν από τις μονάδες νεογνών», εξηγεί η υπεύθυνη του Παραρτήματος Χανίων της ΕΛΕΠΑΠ Μάγκυ Αρσενίδη – Μανουσέλη και προσθέτει: «Δυστυχώς οι ανάγκες είναι μεγάλες και γι’ αυτό βρισκόμαστε σε μια διαδικασία να δημιουργήσουμε ξεχωριστό τμήμα βρεφών, ειδικά στελεχωμένο, που θα παρέχει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες στα παιδιά αυτής της ηλικίας».

Η κα Αρσενίδη – Μανουσέλη επισημαίνει ότι ήδη η ΕΛΕΠΑΠ παρέχει τις υπηρεσίες της σε 23 βρέφη, από νεογέννητα μέχρι 2 ετών, ενώ την εποπτεία του υπό σύσταση βρεφικού τμήματος έχει η καταξιωμένη παιδονευρολόγος Λένα Σκουτέλη.

«Τα παιδιά αυτά είναι τα περισσότερα πρόωρα και όταν διαπιστωθεί ότι υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα νευρολογικής φύσης προχωράμε σε ένα πλαίσιο πρώιμης παρέμβασης. Στόχος είναι να μην εγκατασταθεί ένα πρόβλημα ώστε να μπορεί να είναι καλύτερα διαχειρίσιμο μελλοντικά ή αναστρέψιμο», σημειώνει η Αρσενίδη – Μανουσέλη και συμπληρώνει πως η πρώιμη παρέμβαση αποτελεί «κλειδί» για την καλύτερη δυνατή διαχείριση πολλών προβλημάτων.

«ΚΛΕΙΔΙ» Η ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Το πόσο σημαντική είναι η πρώιμη εξειδικευμένη παρέμβαση αποδεικνύεται, μεταξύ άλλων, και από τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που έχει η λειτουργία των τμημάτων πρώιμης εκπαιδευτικής και θεραπευτικής παρέμβασης.

«Πρόκειται για ημερήσια προγράμματα τα οποία απευθύνονται σε παιδιά από 2 χρονών και πάνω που λόγω των κινητικών ή άλλων συνοδών προβλημάτων δεν μπορούν να πάνε σε ένα τυπικό παιδικό σταθμό. Έτσι εμείς τα προετοιμάζουμε κατάλληλα για να μπορούν να ενταχθούν μετέπειτα στις σχολικές δομές», εξηγεί η κα Αρσενίδη – Μανουσέλη και τονίζει ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν 2 τμήματα πρώιμης εκπαιδευτικής και θεραπευτικής παρέμβασης, με 8 παιδιά το καθένα, ενώ ήδη προετοιμάζεται η λειτουργία ενός ακόμα 8μελούς τμήματος. «Τα αποτελέσματα από τη λειτουργία αυτών των τμημάτων είναι πολύ ενθαρρυντικά και ήδη τον Ιούλιο που μας πέρασε αποφοίτησαν από εμάς 4 παιδάκια τα οποία εντάχθηκαν κανονικά σε νηπιαγωγεία», σημειώνει καταλήγοντας η κα Αρσενίδη – Μανουσέλη.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ