ΚΡΗΤΗ
Προετοιμασία ατόμων με αυτισμό και νοητική υστέρηση σε προγράμματα εργασιακής ένταξης
Μέσω του έργου INCLUJOBS ERASMUS+ KA220 – ADU - Συμμετοχή ως εταίρου του Συλλόγου γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου
Στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2023, στο Ρέθυμνο, πραγματοποιήθηκε διακρατική συνάντηση του Έργου INCLUJOBS «Ολιστική μάθηση για την απασχόληση ατόμων με νοητική αναπηρία».
Το INCLUJOBS είναι έργο συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το έργο αυτό στοχεύει στη γεφύρωση του χάσματος στην εξεύρεση εργασίας που υπάρχει στα άτομα με νοητική αναπηρία. Ο κύριος στόχος είναι η προώθηση της εργασιακής ένταξης μέσω εκπαιδευτικού υλικού που θα δημιουργηθεί πρώτιστα για τα ίδια τα άτομα με νοητική αναπηρία, αλλά και για ειδικούς παιδαγωγούς, για επιχειρήσεις και στελέχη τους.
Στο «INCLUJOBS ERASMUS+ KA220-ADU - Συμπράξεις συνεργασίας στην εκπαίδευση ενηλίκων» συμμετέχουν 5 οργανισμοί που ασχολούνται με την εργασιακή ένταξη ατόμων με νοητική αναπηρία, καθώς και στην προώθηση της χρήσης ψηφιακών εργαλείων χρησιμοποιώντας καινοτόμες μεθόδους όπως νέες τεχνολογίες και εφαρμογές (apps).
Οι εταίροι είναι:
• Asociación de Investigación de la Industria del Juguete (AIJU) από την Ισπανία
• Vitale Technologie Comunicazione – (VITECO) από την Κατάνια της Ιταλίας
• Austrian Association of Inclusive Society (AIS) από την Αυστρία
• Σύλλογος γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό από το Ρέθυμνο
• Κοινωνική Επιχείρηση PUZZLE από την Ελλάδα
Οι συμμετέχοντες φορείς ασχολούνται με συγκεκριμένα πεδία του έργου, ο καθένας ανάλογα με την εξειδίκευσή του, για να δημιουργήσουν αρχικά ένα εγχειρίδιο INCLUJOBS για ειδικούς παιδαγωγούς, σε φυσική και ψηφιακή μορφή. Αυτό το εγχειρίδιο εστιάζει τόσο στην κατανόηση τόσο των αναγκών των ατόμων με νοητική αναπηρία στο χώρο εργασίας όσο και των αναγκών των εν δυνάμει επιχειρήσεων που θα προσλάβουν ΑμεΑ.
Το δεύτερο μέρος είναι η δημιουργία ενός εγχειριδίου INCLUJOBS για την ευαισθητοποίηση των εργοδοτών, στο κομμάτι της εργασιακή ένταξης ΑμεΑ. Το υποστηρικτικό υλικό που δημιουργείται παρέχει σε στελέχη επιχειρήσεων τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την απασχόληση ενός ατόμου με αυτισμό και νοητική αναπηρία.
Το τρίτο μέρος είναι ένας οδηγός σε μορφή εργαλειοθήκης (Toolbox) INCLUJOBS για την αναζήτηση εργασίας για άτομα με νοητική αναπηρία: Ο οδηγός αυτός θα περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την εξεύρεση εργασίας, καθώς και περιεχόμενο που θα λειτουργεί ως υποστηρικτικό υλικό που θα αφορά τους τομείς εξειδίκευσης σε θέσεις εργασίας στον τουρισμό, τη βιομηχανία η την ψηφιακή τεχνολογία.
Τέλος, η διαδικτυακή πλατφόρμα INCLUJOBS θα περιλαμβάνει ένα σύνολο εκπαιδευτικών παιχνιδιών για άτομα με νοητική αναπηρία. Θα συμπεριληφθεί επίσης μια ειδική ενότητα δικτύωσης για την προώθηση της εργασιακής ένταξης των ατόμων με αυτισμό και νοητική αναπηρία μέσω του σχεδιασμού ενός ψηφιακού κόμβου – site για τη διευκόλυνση της δικτύωσης μεταξύ μελλοντικών εργαζομένων και εργοδοτών.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:
"Η συνάντηση στο Ρέθυμνο, με φορέα φιλοξενίας το Σύλλογο γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου έγινε στο χώρο Κοινωνικό Στέκι ΑμεΑ και περιλάμβανε τα εξής:
- Απολογισμό της ως τώρα πορείας του έργου του έργου στη διαχείριση του έργου από τον επικεφαλή οργανισμό AIJU. Ο Raul Esteban, από τον επόπτη φορέα από την Ισπανία κινήθηκε στην έως τώρα αξιολόγηση των εργασιών του project από κάθε εταίρο και έκανε ανασκόπηση στα επόμενα καθήκοντα και προθεσμίες ολοκλήρωσής τους για όλους τους συμμετέχοντες φορείς.
- Ο Ανδρέας Papp από το Puzzle, παρουσίασε τις ιδέες για τη δημιουργία του οδηγού για την αναζήτηση εργασίας για άτομα με νοητική αναπηρία. Το χρήσιμο αυτό εργαλείο στοχεύει στην παροχή προσβάσιμου υλικού προσαρμοσμένου για ΑμεΑ, που περιέχει απλουστευμένη καθοδήγηση με οπτικοποιημένες πληροφορίες και απλές οδηγίες.
- Τέλος, ο Γαβριήλ Τσουντάνης, ταμίας και υπεύθυνος επικοινωνίας από τον Σύλλογο γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου ενημέρωσε την πρόοδο στο της διάχυσης στο ευρύ κοινό του έργου, καθοδηγώντας την ομάδα των εταίρων στην επικοινωνία του έργου και προτείνοντας ιδέες και για τις επόμενες δράσεις των εταίρων, (https://inclujobs-project.eu/).
Από την πλευρά του συλλόγου γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου στη συνάντηση συμμετείχαν ενεργά η Πρόεδρος Ειρήνη Κλάδου, διαχειρίστρια του έργου εκ μέρους του φορέα, καθώς και ο διευθυντής των δομών και δράσεων Παύλος Μελισσινός, επόπτης των οργανωτικών θεμάτων του προγράμματος εκ μέρους του φορέα.
Προτεραιότητα για όλους τους εταίρους του έργου ERASMUS + INCLUJOB σίγουρα παραμένει η εργασιακή ένταξη και η ποιοτική διαβίωση για άτομα με αυτισμό και νοητική αναπηρία. Η λύσεις που προτείνει το έργο είναι η απόκτηση μεγαλύτερης γνώσης σχετικά με τον τρόπο εξεύρεσης εργασίας, με την χρήση των εργαλείων που απλοποιούν την αναζήτηση και καθοδηγούν τον ωφελούμενο με φιλική πληροφορία, για να αποκτήσουν επαρκώς τις δεξιότητες που απαιτούνται, να περιγράψουν τις ανάγκες τους και να γίνει αυτή η πληροφορία κατανοητή στον δυνητικό εργοδότη.
Ο αντίκτυπος στην κοινωνία μέσω του έργου INCLUJOBS είναι να δημιουργηθούν πρωτοβουλίες στις εταιρείες για τη δημιουργία εργασιακών περιβαλλόντων χωρίς αποκλεισμούς για άτομα με νοητική αναπηρία.
Στη συνέχεια του έργου ακολουθεί η δημιουργία του πλήρως προσβάσιμου υλικού, η επικοινωνία του έργου με τους επιχειρηματίες και τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτές αλλά κα τα άτομα με αναπηρία.
Για την Ελλάδα μάλιστα τα δεδομένα είναι πολύ πίσω σχετικά με τις υπόλοιπες χώρες στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Η εργασιακή ένταξη ΑμεΑ βρίσκεται στα σπάργανα και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, τόσο λόγω της δυσκολίας των ΑμεΑ να διαχειριστούν από μονοί τους την προσωπική αναμόχλευση των δεξιοτήτων, αλλά και την ικανοποίηση των αναγκών τους και εκπλήρωση των ονείρων τους. Αυτό συμβαίνει λόγω των περιορισμένων επιδοτούμενων προγραμμάτων για την ευέλικτη εργασία ατόμων με αναπηρία , όσο και της ελλιπούς μετάβασης από το Ειδικό Σχολικό πλαίσιο σε ένα περιβάλλον σπουδών για την εξειδίκευση και πιστοποίηση σε εργασιακούς τομείς ώστε να δύνανται να προσληφθούν τα ΑμεΑ.
Επίσης υπολείπονται επαρκούς ενημέρωσης οι επιχειρηματίες, μια και δεν υπάρχουν φορείς οργάνωσης συμβουλευτικής και εποπτείας των ατόμων προς ένταξη σε ένα εργασιακό περιβάλλον . Οι σύμβουλοι εργασίας λειτουργούν τόσο καθοδηγητικά, όσο και καταπραϋντικά για να μειώσουν τα χάσματα και να βρουν λύσεις με τον εργοδότη και το ίδιο τον εργαζόμενο.
Ας ευχηθούμε ότι το μέλλον επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις για την εργασιακή ένταξη ατόμων στο φάσμα του αυτισμού και της νοητικής αναπηρίας, λαμβάνοντας υπόψιν τη χρήση καινοτόμων προγραμμάτων όπως το INCLUJOBS για την ουσιαστική υποστήριξη της συμπερίληψης στους χώρους απασχόλησης.
Άλλωστε το δικαίωμα για εργασία ανήκει σε όλους τους πολίτες".
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο