ΚΡΗΤΗ

Πράσινη ελιά από "χρυσάφι": Η υπεραξία της, λύση στο αδιέξοδο των Κρητικών παραγωγών

Η πράσινη ελιά, με το πολύ ισχυρό brand name, βγάζει... χρυσάφι και μπορεί να ευδοκιμήσει και στην Κρήτη

No profile pic

Του Αντώνη Παντινάκη

Η συνάντηση ενός Κρητικού με Μακεδόνες, στην βόρεια μεν, (πάντα) φιλόξενη δε Χαλκιδική γέννησε μία “δυνατή” ιδέα, που μπορεί να δώσει την απαραίτητη και απαιτούμενη ώθηση - υπεραξία στην ελιά της Κρήτης, επαναφέροντας με δυναμικό τρόπο τους ντόπιους παραγωγούς στο άκρως ανταγωνιστικό παιχνίδι που εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια!

Η “τρελή κούρσα” που σημειώνει η επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής κίνησε το ενδιαφέρον του αντιπροέδρου της ΕΑΣΗ και της Ένωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Μύρωνα Χιλετζάκη, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στην άλλη άκρη της Ελλάδας, έχοντας επαφές μεταξύ άλλων με τον Παύλο Γιαλαγκολίδη, πρόεδρο των Νέων Αγροτών Χαλκιδικής.

Η πράσινη ελιά, με το πολύ ισχυρό brand name, βγάζει... χρυσάφι και μπορεί να ευδοκιμήσει και στην Κρήτη, όπως διαπίστωσε ο κ. Χιλετζάκης!

Γι’ αυτό κι ο ίδιος μέσα από το Cretalive, “φυτεύει” το... σπόρο, ζητώντας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης “να δοθούν κίνητρα, να επιδοτηθεί η παραγωγή της και στην Κρήτη”, ούτως ώστε η επιτραπέζια ελιά αφού ενταχθεί στο φάκελο που θα συνταχθεί εντός του 2020 να “συμπεριληφθεί στη νέα προγραμματική περίοδο, το 2021”

Θα είναι, όπως τονίζει ο κ. Χιλετζάκης, “ένα έξτρα εισόδημα”, αλλά και “η μόνη λύση που θα δώσει υπεραξία στην τοπική παραγωγή”, για να “ πάρει τα... πάνω του ο μικρός και πολυτεμαχισμένος κλήρος” της πατρίδας μας.

Τεράστια ποσά, τεράστια ζήτηση (κυρίως από το εξωτερικό!)

Οι αριθμοί που συνέλεξε και μας παρουσιάζει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, μιλούν από μόνοι τους: από το 1 δισεκατομμύριο ευρώ του εμπορικού ισοζυγίου της ελιάς και του ελαιολάδου, η επιτραπέζια ελιά προσφέρει το 50% · ήτοι, 500 εκατομμύρια ευρώ !

Στη Χαλκιδική καλλιεργούνται πάνω από 350.000 στρέμματα επιτραπέζιας ελιάς. Η ετήσια μέση παραγωγή ανά στρέμμα είναι γύρω στα 900 με 1.000 κιλά, ενώ η οικονομική απόδοση κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 1.250 ευρώ ανά στρέμμα (Το στρέμμα έχει 23 το πολύ 25 ελαιόδεντρα).

Οι τόνοι που παράγονται ξεπερνούν τους 120.000. Από αυτούς, το 90% εξάγεται σε 45 χώρες (ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ), ενώ μόλις το 10% μένει στην τοπική αγορά, με το ενδιαφέρον από το εξωτερικό να αυξάνεται χρόνο με το χρόνο!

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του κ. Χιλετζάκη, σην περιοχή της Μακεδονίας έχουμε πάνω από 22.000 εκμεταλλεύσεις · λειτουργούν 80 μεταποιητικές μονάδες και 40 ελαιουργεία, ενώ περισσότεροι από 60.000 κάτοικοι της Χαλκιδικής απασχολούνται στο κομμάτι της ελιάς!

Πού πλεονεκτεί η Κρήτη

Θέλοντας να προλάβει τις όποιες... ενστάσεις, ο αντιπρόεδρος των Ελαιοπαραγωγών του νησιού, εξηγεί πώς όπως ευδοκιμούν διάφορες ποικιλίες επιτραπέζιων σταφυλιών στην Κρήτη (λ.χ βικτώρια και το γαλλικό καμπερνέ σοβινιόν), το ίδιο ακριβώς μπορεί να συμβεί και με την πράσινη ελιά.

Το πείραμα που επιχείρησε... πέτυχε!

“Καλλιέργησα και είδα ότι βγαίνει μια χαρά καρπός”, θα μας πει ο κ. Χιλετζάκης.

Συν τοις άλλοις, όπως αναφέρει, η Κρήτη λόγω κλίματος έχει το πλεονέκτημα να πάρει... κεφάλι από τη Χαλκιδική: Δηλαδή, να ξεκινήσει τη συγκομιδή της πράσινης ελιάς στις 15/8, ένα μήνα νωρίτερα από τους βορειοελλαδίτες παραγωγούς που συνήθως αρχίζουν στις 15 Σεπτεμβρίου.

Κι έτσι, οι Κρητικοί θα έχουν το αβαντάζ να βγουν πιο νωρίς στην... αγορά!

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση