Πραγματοποιήθηκε το επετειακό συνέδριο για τα 30 χρόνια λειτουργίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών

Στο συνέδριο συμμετείχαν 76 εισηγητές σε 26 θεματικές συνεδρίες που κάλυψαν ένα ευρύτατο φάσμα τομέων της Κρητικής κοινωνίας από τις επιπτώσεις της κρίσης στην οικονομία και την αγορά εργασίας

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του επετειακού συνεδρίου για τα 30 χρόνια λειτουργίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης με τίτλο «Η Κρήτη στον 21ο αιώνα: προβλήματα, προκλήσεις και προοπτικές στην κοινωνία, την οικονομία, την πολιτική και την υγεία» η οργανωτική επιτροπή εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της σε όλους τους συμμετέχοντες εισηγητές και  όσους παρακολούθησαν  τις εργασίες του  συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην επιτυχία του. Επίσης ευχαριστεί   θερμά τους χορηγούς, ιδιαίτερα την Περιφέρεια Κρήτης.

Στο συνέδριο  συμμετείχαν 76 εισηγητές σε 26 θεματικές συνεδρίες που κάλυψαν ένα ευρύτατο φάσμα τομέων της Κρητικής κοινωνίας από τις επιπτώσεις της κρίσης στην οικονομία και την αγορά εργασίας μέχρι προτάσεις για πιθανά εναλλακτικά μοντέλα κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, το ρόλο της περιφερειακής διοίκησης στην ανάπτυξη, τα προβλήματα της εκπαίδευσης της γλώσσας και του πολιτισμού, τα προβλήματα του συστήματος υγείας και της ψυχικής υγείας ειδικότερα (όπως εκδηλώνονται με τις αυτοκτονίες και τις εξαρτήσεις), τα περιβαλλοντικά προβλήματα, τα φυτοφάρμακα  και οι επιπτώσεις τους στην υγεία του πληθυσμού. Υπήρξαν επίσης συνεδρίες αφιερωμένες στην  εγκληματικότητα, στην παραβατικότητα και στα τροχαία ατυχήματα που αποτελούν διαρκείς πληγές της μεγαλονήσου, όπως και για το δημογραφικό και το προσφυγικό πρόβλημα. 
Τις  συνεδρίες,  στις οποίες αναλύθηκαν τα αίτια, παρουσιάστηκαν  εμπειρικά δεδομένα και προτάθηκαν λύσεις, παρακολούθησαν πολλοί πανεπιστημιακοί, φοιτητές και φοιτήτριες  αλλά και αρκετοί επισκέπτες  σύνεδροι.     
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στις επιτυχημένες ολομέλειες του Συνεδρίου. Πρώτα αυτή με θέμα τη Διασπορά και τον Πολιτισμό, όπου ο Ομότιμος καθηγητής  Μιχάλης Δαμανάκης  παρουσίασε μια πλήρη εικόνα των  Κρητικών Οργανώσεων ανά τον κόσμο, το ενδιαφέρον τους  και τη μεγάλη  προσφορά τους  στην Κρήτη και στο Πανεπιστήμιο.    Στην ίδια ολομέλεια ο καθηγητής Γιώργος Νικολακάκης ανέπτυξε  προβληματισμούς για τη σύγχρονη ταυτότητα των Κρητικών.
Στην επίσημη  τελετή έναρξης η εισήγηση της καθ.  Ελένης Καπετανάκη – Μπριασούλη  έθιξε το θέμα του τρόπου διακυβέρνησης της Κρήτης στο διαρκές παρόν της που ταυτόχρονα προϋποθέτει τον προβληματισμό για το τι είναι η Κρήτη και ποια είναι η ταυτότητά της. Ο Ross Daily έκλεισε μουσικά την εκδήλωση.
Τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου διοργανώθηκαν ενδιαφέρουσες συνεδρίες για την ψυχική υγεία και τις αυτοκτονίες καθώς και για τα τροχαία ατυχήματα και προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για τους πλειστηριασμούς. Το συνέδριο ολοκλήρωσαν δύο   ολομέλειες. Για πρώτη φορά  πρώην και νυν πρυτάνεις ανέπτυξαν τις απόψεις τους για  τα προβλήματα που αντιμετωπίζει διαχρονικά το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τις προοπτικές του  και τη σχέση του με την τοπική κοινωνία, αφιερώνοντας τη συνεδρία αυτή στη μνήμη των πρώην Πρυτάνεων  Χριστίνας Σπυράκη και  Χρήστου Νικολάου και του πρώην Αντιπρύτανη Άγγελου Κρανίδη  που έχουν αποδημήσει.
Τέλος στην καταληκτική ολομέλεια με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη, των  Δημάρχων Χανίων κ.  Τάσου Βάμβουκα και Αγίου Νικολάου κ. Αντώνη Ζερβού,  καθώς και των Αντιδημάρχων Ηρακλείου κ. Αριστέας  Πλεύρη και Ρεθύμνης  κ.  Στέλιου  Σπανουδάκη  έγινε μια γόνιμη συζήτηση για την αναπτυξιακή προοπτική της Κρήτης στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Το Συνέδριο θα ολοκληρωθεί με την έκδοση Τόμου επιλεγμένων εισηγήσεων  από τις Εκδόσεις Πεδίο μέσα στο 2018.
Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής 
 Δημήτρης Μυλωνάκης
Κοσμήτορας Σχολής Κοινωνικών Επιστημών

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ