ΚΡΗΤΗ
Πότε θα έχουμε νέο πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Το φαβορί και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί ως τον σχηματισμό του νέου πρυτανικού συμβουλίου
Της Κατερίνας Μυλωνά
Η εκλογική διαδικασία- σπαζοκεφαλιά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης συνεχίζεται και αναμένεται να κορυφωθεί την Παρασκευή 29 Μαρτίου.
Μέχρι τότε έχουν τη δυνατότητα όσοι ενδιαφέρονται για τη θέση του πρύτανη να ανακοινώσουν και επίσημα την υποψηφιότητά τους. Θα πρέπει να ενημερώσουν το Συμβούλιο του Ιδρύματος για το ποιοι θα είναι οι αντιπρυτάνεις τους και ποιες είναι οι- ας πούμε- προγραμματικές τους θέσεις, οι στόχοι, δηλαδή, το όραμά τους για το Πανεπιστήμιο.
Να θυμίσουμε πως η διαδικασία είναι πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του Ιδρύματος. Μέχρι τώρα τα μέλη ΔΕΠ εξέλεξαν τα 6 εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης που με τη σειρά τους καθόρισαν ποια θα είναι τα 5 εξωτερικά μέλη του.
Στη συνέχεια, το 11μελες συμβούλιο είναι εκείνο που θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο νέος πρύτανης.
Να διευκρινίσουμε ορισμένα πράγματα: υπεύθυνος για την ομαλή διεξαγωγή της όλης διαδικασίας είναι ο καθηγητής Δημήτρης Μυλωνάκης, ο μοναδικός αντιπρύτανης που δεν ήταν υποψήφιος για να γίνει εσωτερικό μέλος στο συμβούλιο. Το υπόλοιπο πρυτανικό σχήμα, ο πρύτανης, καθηγητής Γιώργος Κοντάκης, και οι αντιπρυτάνεις, καθηγητές Γιώργος Κοσιώρης, Μιχάλης Παυλίδης και Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, ήταν υποψήφιοι και κατάφεραν να εκλεγούν και οι τέσσερις.
Τώρα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι πηγές μας, ο κ. Κοντάκης, ο οποίος εξάλλου το έχει πει και δημόσια, αναμένεται να διεκδικήσει εκ νέου τα ηνία του Ιδρύματος. Το πιο πιθανό είναι πως θα είναι και ο μόνος υποψήφιος. Δίπλα του πρέπει να έχει μέλη ΔΕΠ που δεν είναι στο συμβούλιο καθώς, πλέον, υπάρχει το ασυμβίβαστο. Συνεπώς, δε θα «κατέβουν» εκ των πραγμάτων μαζί του οι σημερινοί αντιπρυτάνεις του ενώ έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιοι θα τον πλαισιώσουν.
Μετά τις 29 Μαρτίου, όσοι υποβάλουν υποψηφιότητα θα πρέπει να παρουσιάσουν τις θέσεις τους και τους αντιπρυτάνεις τους στο συμβούλιο, στη Σύγκλητο του Ιδρύματος και, τελικά, το συμβούλιο είναι εκείνο που θα εκλέξει τον νέο πρύτανη.
Αντιδράσεις για τη διαδικασία
Το έχουμε πει πως η νέα διαδικασία που ακολουθείται είναι… πονοκέφαλος. Η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών, η ΠΟΣΔΕΠ, «βλέπει» πολλούς λόγους να αντιδράσει.
Σε ανακοίνωσή της, αναφέρει τα εξής:
«Η πρόσφατη διαδικασία εκλογών για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Πατρών, κατέδειξε για μία ακόμη φορά μία σειρά από προβλήματα που σχετίζονται με τη διαδικασία εκλογής μελών του Συμβουλίου Διοίκησης των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και θέματα σχετικά την εφαρμογή της ταξινομικής ψήφου, όπως αυτή περιγράφεται στο ν.4957/2022 και εξειδικεύεται στην ΚΥΑ Β.99286/Ζ1 (ΦΕΚ Β’ 4211/9.9.2022).
Θέματα που τονίζονται στην προσφυγή της ΠΟΣΔΕΠ 2460/10.11.2022 στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για το σύστημα διοίκησης των Πανεπιστημίων και τα οποία προκάλεσαν πρωτοφανή προβλήματα στις εκλογές των Συμβουλίων Διοίκησης, όπως για παράδειγμα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Το αποτέλεσμα της εφαρμογής της ταξινομικής ψήφου στις εκλογές του Πανεπιστημίου Πατρών, αναδεικνύει έντονα τα προβλήματα παραβίασης της αξιοκρατίας και της έλλογης επιλογής των υποψηφίων από τους ψηφοφόρους, καθώς και της πλήρους στρέβλωσης της θέλησής τους, αφού εκλέγεται υποψήφιος με 7 πρώτες προτιμήσεις και σύνολο σταθμισμένων ψήφων 7,53 έναντι συνυποψηφίου στην ίδια σχολή με 21 πρώτες προτιμήσεις και 25,84 σύνολο σταθμισμένων ψήφων, αντίστοιχα.
Τα παραπάνω προβλήματα τα είχε αναδείξει η ΠΟΣΔΕΠ στην προσφυγή της στο ΣτΕ, σημεία 6, 7 και 8, της οποίας η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο ΣτΕ στις 6/6/2023 και η απόφαση εκκρεμεί ακόμη και σήμερα. Επίσης, οι εκλογές στο Πανεπιστήμιο Πατρών αναδεικνύουν, για άλλη μια φορά, τις αδιαφανείς διαδικασίες υπολογισμών του υλοποιημένου αλγορίθμου μέσω του πληροφοριακού συστήματος ΖΕΥΣ, οι οποίες διαφορετικά περιγράφονται στο νομικό πλαίσιο και με διαφορετικό τρόπο υλοποιούνται στον αλγόριθμο.
Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (Κ.Ε.Ε.) της εκλογικής διαδικασίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, θέλοντας να υπογραμμίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα, αναγράφει στο Πρακτικό καταμέτρησης ψήφων ότι “Η Κ.Ε.Ε. διαπιστώνει ότι η ως άνω διαδικασία δεν περιγράφεται στην παρ. 6 του άρθρου 7 του ΦΕΚ B 4211 – 09.08.2022”. Τίθενται λοιπόν τα εύλογα ερωτήματα εάν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος της νομιμότητας και της ορθότητας της διαδικασίας και από ποιον.
Στο ν. 5094/2024 που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, το Άρθρο 40 επιτείνει τα παραπάνω προβλήματα, αφού προκειμένου να επιλύσει το αδιέξοδο σε τεχνοκρατικό επίπεδο στις υφιστάμενες περιπτώσεις ισοψηφίας, υιοθετεί ασύμμετρη ψήφο μεταξύ ισότιμων εκλεγμένων μελών.
Η ΠΟΣΔΕΠ επαναλαμβάνει ότι πρέπει να τροποποιηθεί πλήρως το υφιστάμενο αντιδημοκρατικό σύστημα ανάδειξης των πανεπιστημιακών αρχών και το υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης, 2 / 2 ούτως ώστε το δημόσιο Πανεπιστήμιο να επανέλθει σε τροχιά δημοκρατικής εσωτερικής λειτουργίας, πλήρους αυτοδιοίκησης και να αποκατασταθεί το τρωθέν κύρος του.»
Δείτε επίσης:
Τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Οι εκλογικοί ρυθμοί συνεχίζονται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης- Όλη η διαδικασία
Ποιοι εκλέγονται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης- Τα 6 εσωτερικά μέλη του συμβουλίου διοίκησης
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη