Πώς οι ΜΜΕ μπορούν να καταστούν βιώσιμες - Σεμινάριο του ευρωπαϊκού έργου "Interreg Europe"

Τα κύρια χαρακτηριστικά της Κρήτης παρουσίασε η Περιφέρεια

Μια ολιστική προσέγγιση στη διοίκηση των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου αυτές να καταστούν βιώσιμες και ανταγωνιστικές, πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο της 3ης τεχνικής συνάντησης και το 2ο διακρατικό θεματικό σεμινάριο του ευρωπαϊκού έργου Interreg Europe που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης.

Υπό τον τίτλο «Οδικός χάρτης για την ενσωμάτωση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στα κράτη μέλη της Ε.Ε. και στις Επιχειρηματικές Πρακτικές» τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκουν να εφαρμόσουν την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

Από πλευράς Περιφέρειας, παρουσιάστηκαν στους έξι εταίρους που συμμετέχουν στο έργο, τα κύρια χαρακτηριστικά της Κρήτης, οι πυλώνες της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης και το ακαδημαϊκό και ερευνητικό «οικοσύστημα» του νησιού.

Στους εταίρους περιλαμβάνονται το Περιφερειακό Υπουργείο Παιδείας και Απασχόλησης της Κυβέρνησης της Extremadura (Ισπανία), το NTNU Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας (Νορβηγία), το E-institute (Σλοβενία), η Αναπτυξιακή Νότιας Βοημίας για την Υποστήριξη της Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας (Τσεχία) και η Περιφέρεια Βένετο (Ιταλία).

Στη συνάντηση όπου παραβρέθηκαν επίσης επιχειρηματικοί φορείς από όλες τις χώρες που εκπροσωπούνται στο έργο, συζητήθηκαν επίσης οι καλές πρακτικές ΕΚΕ των εταίρων, ζητήματα μεθοδολογίας για την επιλογή των καλών πρακτικών, τα αποτελέσματα των περιφερειακών σεμιναρίων που διοργανώθηκαν για την ενημέρωση των επιχειρήσεων σε θέματα ΕΚΕ.

Σύμφωνα με τους στόχους του συγκεκριμένου έργου / προγράμματος που είναι παράλληλα και πρόκλησή, είναι να βοηθηθούν τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τη νέα οδηγία και νέα μέτρα στα επιχειρησιακά τους προγράμματα, προκειμένου οι ΜΜΕ να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και τη βιωσιμότητά τους. 

«Η ανταγωνιστικότητα των ΜΜΕ είναι υψηλή στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και λόγω της οικονομικής κρίσης, υπάρχει ευρεία προσδοκία ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι πιο υπεύθυνες έναντι της κοινωνίας. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική οδηγία οι ενδιαφερόμενες εταιρείες υποχρεούνται να αποκαλύπτουν στην έκθεση διαχείρισής τους πληροφορίες σχετικά με πολιτικές, κινδύνους και αποτελέσματα όσον αφορά περιβαλλοντικές, κοινωνικές πτυχές και πτυχές των εργαζομένων, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζητήματα καταπολέμησης της διαφθοράς και δωροδοκίας, στο διοικητικό τους συμβούλιο. Με άλλα λόγια, να ενσωματωθούν στα επιχειρηματικά τους μοντέλα οι αρχές της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (CSR)».

Το πρόγραμμα αφήνει στις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις που είναι η κυρίαρχη μορφή των επιχειρήσεων στην ΕΕ και ένα κλειδί για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής για την ανάπτυξη και την απασχόληση. 

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ΕΚΕ θεωρείται ως μια ζωτικής σημασίας έννοια που οι επιχειρήσεις όλων των τύπων και μεγέθους πρέπει να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν. Επίσης, υπάρχει μια θετική σχέση μεταξύ των μμε και της ΕΚΕ και της ανταγωνιστικότητάς τους.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ