ΚΡΗΤΗ

Ποια δέντρα "πάνε" για κοπή στο Ηράκλειο; Το πόρισμα της Διεπιστημονικής Επιτροπής

Στο "χέρι" του δημοτικού συμβουλίου, πλέον, η διάσωση ή κοπή των δέντρων

Ποια δέντρα "πάνε" για κοπή στο Ηράκλειο; Το πόρισμα της Διεπιστημονικής Επιτροπής

Το πόρισμα της Διεπιστημονικής Επιτροπής αναφορικά με την κοπή ή την διάσωση δέντρων στο Ηράκλειο, παρουσίασε στο δημοτικό συμβούλιο ο καθηγητής και κοσμήτορας στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του ΕΛΜΕΠΑ και μέλος της Επιτροπής κ. Παναγιώτης Νεκτάριος.

Η Διεπιστημονική Επιτροπή προσκλήθηκε από τον Δήμαρχο κ. Βασίλη Λαμπρινό να παρουσιάσει, με τη μορφή απολογισμού, τα αποτελέσματα της, αναφορικά με την ασφάλεια των αστικών δέντρων στο Ηράκλειο.

«Ουσιαστικά δείξαμε στο δημοτικό συμβούλιο τη μεθοδολογία που ακολούθησε η Διεπιστημονική Επιτροπή, με ποιον τρόπο έγινε η καταγραφή των δέντρων από την ομάδα μου, στο ΕΛΜΕΠΑ, καθώς και από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Έγινε λοιπόν αξιολόγηση των δέντρων με βάση μορφολογικά κριτήρια» - αναφέρει στο Cretalive ο κ. Νεκτάριος.

«Για να γίνει η εξέταση ακολουθήσαμε διεθνή δεδομένα όπως είναι το International Society of Arboriculture, η οποία είναι η Διεθνής Εταιρεία Δενδροκομίας, όπου χρησιμοποιήσαμε τον τρόπο που αυτή η εταιρεία προσδιορίζει την επικινδυνότητα των αστικών δέντρων. Δείξαμε στο δημοτικό συμβούλιο με ποιο τρόπο έγινε η καταγραφή όπου φτιάχτηκε ένα ατομικό δελτίο για κάθε δέντρο από τα 80 που είχαν υποδειχθεί στο ΕΛΜΕΠΑ και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης» - επισημαίνει ο ίδιος.

Το πόρισμα της Διεπιστημονικής Επιτροπής - Πόσα δέντρα πάνε για κοπή 

Ο Παναγιώτης Νεκτάριος αναφέρει ότι 40 δέντρα κρίθηκαν ως τα πλέον επικίνδυνα και εξ αυτών το ΕΛΜΕΠΑ. αξιολόγησε με επιτόπιες αυτοψίες τα 37. Με βάση αυτά τα δεδομένα, από τις επιτόπιες αυτοψίες, έγινε εισήγηση στην Διεπιστημονική Επιτροπή, και με ψηφοφορία, ανά δέντρο, λήφθηκαν αποφάσεις.

Στη γνωμοδότηση αναφέρεται ότι 19 δέντρα, από τα 37 που ελέγχθηκαν, προορίζονται προς κοπή ως άκρως επικίνδυνα, για 14 συστήνεται προσπάθεια διάσωσης τους καθώς και διεξαγωγή μελετών για το πώς αυτό θα γίνει με τον βέλτιστο τρόπο και σε 4 δέντρα προτείνεται να γίνει κλάδεμα και επαναξιολόγηση σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι όλα αυτά έγιναν χωρίς τη χρήση ενόργανου εξοπλισμού, που είναι το δεύτερο στάδιο, «όπου ενημερώσαμε το δημοτικό συμβούλιο ότι ήρθε στην Κρήτη χειριστής εξοπλισμού και εν είδει παρουσίασης χρησιμοποίησε τον ρεζιστογράφο, το όργανο που έχουμε για τον προσδιορισμό της επικινδυνότητας των δέντρων. Ο κύριος αυτός ήλεγξε 10 από τα 37 δέντρα που είχαν ελεγχθεί καθώς και 10 επιπλέον. Από αυτά 2 ή 3 κρίθηκαν επικίνδυνα με βάση την ανάλυση του ρεζιστογράφου» εξηγεί ο κ. Νεκτάριος. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ουσιαστικά χρειάστηκε να μεταβεί ολόκληρη η Διεπιστημονική Επιτροπή για επιτόπια αυτοψία σε επιπλέον 2 δέντρα στην περιοχή του Μασταμπά και ακολούθως ψήφισαν την προσπάθεια διάσωσης των δέντρων αυτών.

Τέλος μετά την ψηφοφορία της Διεπιστημονικής Επιτροπής, ανά δέντρο, δημιουργήθηκε το τελικό πόρισμα το οποίο εστάλη στο Δήμο Ηρακλείου για τις περαιτέρω ενέργειες του.

 

Δείτε επίσης:

Την κοπή επικίνδυνων δέντρων στο Ηράκλειο αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο

Δήμος Ηρακλείου: "Μετά την πτώση του δέντρου φάνηκε η σήψη του"



Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση