ΚΡΗΤΗ
«Πληγή» η έλλειψη εργατικού δυναμικού στον οικοδομικό κλάδο
Σε “πληγή” εξελίσσεται και για τον οικοδομικό κλάδο, η έλλειψη εργατικού δυναμικού που ταλανίζει πολλούς τομείς στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια, στερώντας πολύτιμα εργατικά χέρια και ειδικότερα τεχνίτες, σε μια περίοδο που η κατασκευαστική δραστηριότητα εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης.
Καθοριστική στην “διαρροή” εργαζομένων από τον κλάδο, υπήρξε η δεκαετής κρίση και το “πάγωμα” της δραστηριότητας, κάτι που οδήγησε αρκετούς σε αναζήτηση εναλλακτικής λύσης για την εργασία τους και αρκετούς ακόμη στην μετανάστευση. Απόρροια αυτού είναι σήμερα η ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας, να βρίσκει τον κλάδο να έχει “στερέψει” από εργατικά χέρια.
Όπως εξήγησε μιλώντας στον TEAM FM ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών επαγγελμάτων Νομού Ρεθύμνης Στάθης Λουκάκης, θετικό παραμένει πως τα τελευταία χρόνια είναι εμφανής η ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας στο Νομό Ρεθύμνου, που εστιάζει κυρίως σε κατοικίες για τουριστική χρήση. Ωστόσο, όπως εξήγησε: “αρκετά μέλη είχαν αφήσει τα προηγούμενα χρόνια τον κλάδο λόγο της κρίσης, ψάχνοντας άλλα επαγγέλματα. Απευθύνθηκαν κυρίως στον τουρισμό, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών στον κλάδο μας και ιδιαίτερα τεχνητών στις οικοδομές”.
Πάντως την περίοδο της οικονομικής κρίσης και της ραγδαίας πτώσης του όγκου εργασιών, αρκετοί όπως εξήγησε ο ίδιος, Έλληνες και αλλοδαποί που βιοπορίζονταν από τον οικοδομικό κλάδο, αναζήτησαν μια καλύτερη τύχη σε χώρες του εξωτερικού, χωρίς ακόμη και σήμερα να σκέφτονται την επιστροφή.
Ο κος Λουκάκης περιέγραψε: “Την περίοδο της κρίσης από το Ρέθυμνο πάρα πολλοί συνάδελφοι έφυγαν και πήγαν να εργαστούν σε Αγγλία, Γαλλία, Σουηδία και Κύπρο. Είναι πολλοί οι παράγοντες που υπάρχουν σήμερα αυτά τα προβλήματα στον κλάδο της οικοδομής αλλά ένας από αυτούς είναι κυρίως η φυγή των συναδέλφων στο εξωτερικό. Εγκατέλειψαν και το επάγγελμα και τη χώρα. Με κάποιους με τους οποίους έχω επαφή δεν το έχουν σκοπό να επιστρέψουν, διότι έφυγαν με μικρά παιδιά, τα οποία πήγαν στα σχολεία εκεί και τώρα είναι δύσκολο να φύγουν. Σίγουρα υπάρχουν εργατικά χέρια και Ελλήνων και αλλοδαπών και αν το μεροκάματο είναι αξιοπρεπές θα πάνε για δουλειά και στην οικοδομή και στα ξενοδοχεία. Δεν χάθηκαν οι εργαζόμενοι από τη μια μέρα στην άλλη από την Κρήτη και το Ρέθυμνο”.
Χαμηλά μεροκάματα και ανασφάλιστη εργασία ταλανίζουν τον κλάδο
Ένα μεγάλο ζήτημα, που αποτρέπει αρκετούς από την επιστροφή τους στον κλάδο είναι οι πενιχρές αμοιβές, όπως εξήγησε ο κος Λουκάκης, με μόλις μια μικρή αύξηση τον τελευταίο χρόνο, η οποία ωστόσο δεν είναι αρκετή για την κάλυψη των βασικών αναγκών διαβίωσης των εργαζομένων. Ακόμη προστίθεται ένα ακόμη ζήτημα που ενισχύει συχνά την ανασφάλεια των εργαζομένων και απορρέει κυρίως από την “μαύρη” εργασία, με τον κο Λουκάκη να επισημαίνει πως: “Επανειλημμένα έχουμε απευθυνθεί και εδώ στο τοπικό ΙΚΑ, ζητώντας να ενταθούν οι επιθεωρήσεις στους χώρους δουλειάς, κάτι το οποίο βέβαια δεν έχει γίνει. Δεν θυμάμαι τα τελευταία πέντε χρόνια να έχω συναντήσει επιθεώρηση εργασίας σε οικοδομή. Παρ’ όλο που το ζητάμε διαρκώς. Έτσι οι συνάδελφοι μένουν ανασφάλιστοι, δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη και αν πάρουν θα είναι πάρα πολύ χαμηλή, γιατί τα τελευταία χρόνια δεν κολλάνε ένσημα”.
Όπως περιέγραψε πριν από δέκα χρόνια η ασφαλιστική εισφορά έφτανε περίπου τα 70 ευρώ την ημέρα, ενώ σήμερα σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων είναι μόλις 20 ευρώ. “Αυτό γιατί έχουν μπει οι μεγάλοι κατασκευαστικοί κλάδοι στην οικοδομή που κοιτάνε την κερδοφορία ή να πουλήσουν τα ένσημα αυτά, ειδικά σε συναδέλφους αλλοδαπούς που χρειάζονται έναν συγκεκριμένο αριθμό ενσήμων για να ανανεώσουν την άδεια εργασίας τους. Υπάρχουν γραφεία που πουλάνε τα ένσημα και όποιος θέλει να τα αγοράσει το πληρώνει και το αγοράζει”υπογράμμισε ο κος Λουκάκης.
Ο ίδιος τόνισε, στέλνοντας το δικό του μήνυμα στους εργαζόμενους του κλάδου πως οι διεκδικήσεις για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας, που παράλληλα θα αποτελέσουν κίνητρο για επιστροφή εργαζομένων στον κλάδο, θα πρέπει να συνεχιστούν ακόμη περισσότερο την περίοδο αυτή. Συγκεκριμένα, ανέφερε: “Γι’ αυτό λέω στους συναδέλφους ότι τώρα που πραγματικά υπάρχει η ανάγκη στον κλάδο πρέπει αυτό να το αξιοποιήσουμε, διεκδικώντας αυξήσεις στα μεροκάματα, κάθε μέρα δουλειάς και ασφάλιση και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο της δουλειάς, για να μην έχουμε εργατικά ατυχήματα”.