ΚΡΗΤΗ
"Πετσοκομμένο" υγειονομικό πρωτόκολλο, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ
Διαβάστε την ανακοίνωση του Σωματείου
SHARE:
Προβλήματα με τις άδειες εργαζομένων, των οποίων τα παιδιά νοσούν με κορωνοϊό, διαπιστώνει το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Ηρακλείου, κάνοντας λόγο για «πετσοκομμένα» υγειονομικά πρωτόκολλα
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Παραμονή στην εργασία συνιστάται σε εμβολιασμένους ασυμπτωματικούς συναδέλφους-γονείς με ανήλικα παιδιά, τα οποία νοσούν με COVID-19. Δεν δικαιούνται πλέον ούτε άδεια καραντίνας ούτε πρόσθετες ημέρες άδειας ασθενείας τέκνου, πέραν από τις μόλις 4 εργάσιμες μέρες (μετ΄αποδοχών) που δικαιούνται συνολικά ανά έτος. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι μονογονεϊκών οικογενειών, που έχουν την επιμέλεια των παιδιών, καθώς δικαιούνται μόνο 8 μέρες άδειας ασθενείας τέκνου ανά έτος (μετ΄ αποδοχών), με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να κάνουν χρήση της κανονικής τους άδειας, προκειμένου να φροντίσουν τα παιδιά τους που πάσχουν από COVID-19.
Σύμφωνα με οδηγίες του ΕΟΔΥ (23.3.21), δεν προβλέπεται καραντίνα για ασυμπτωματικούς υγειονομικούς, που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από νόσο COVID-19 τους προηγούμενους 6 μήνες, ακόμη και μετά από υψηλού κινδύνου έκθεση σε επιβεβαιωμένο κρούσμα. Έπαψε επίσης η υποχρέωση για εβδομαδιαία τεστ σε εμβολιασμένους. Στην ίδια λογική κινούνταν και τα περσινά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για 7ήμερη (αντί για 14ήμερη) καραντίνα υγειονομικών και για παραμονή τους στην εργασία μετά από στενή επαφή με κρούσμα, εφόσον ο ένας από τους δύο (το κρούσμα ή ο υγειονομικός) φορούσε μάσκα.
Παρόλη τη σημαντική χρησιμότητα των εμβολίων στην προστασία από συμπτωματική, ασυμπτωματική και (κυρίως) από σοβαρή νόσο COVID-19 αλλά και στη μείωση της μετάδοσης, τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά στην προφύλαξη από τη λοίμωξη με τον ιό SARS-CoV-2 ούτε εξαλείφουν τελείως τον κίνδυνο διασποράς. Άλλωστε, έχουν ανιχνευθεί κρούσματα καθώς και φαινόμενα ενδονοσοκομειακής διασποράς ακόμη και μεταξύ πλήρως εμβολιασμένων. Eπίσης, παρόλο που υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία, δεν είναι ακόμη γνωστό με βεβαιότητα σε ποιο βαθμό τα εμβόλια προστατεύουν από τις νεοεμφανιζόμενες μεταλλάξεις (π.χ. τη δέλτα), που έχουν κυριαρχήσει στην περιοχή μας.
Επομένως, η κατάργηση της καραντίνας και των τεστ για εμβολιασμένους υγειονομικούς που αποτελούν στενές επαφές κρουσμάτων είναι πιθανό να εγκυμονεί (έστω μικρό) κίνδυνο διασποράς του ιού σε ασθενείς ευπαθείς, ανοσοκατεσταλμένους, καρκινοπαθείς, σε έγκυες κοκ.
Τα «πετσοκομμένα» αυτά πρωτόκολλα είναι προσαρμοσμένα στις σοβαρές χρόνιες ελλείψεις προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας, οι οποίες παραμένουν μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας. Εξαιτίας της υποστελέχωσης, τα περισσότερα ρεπό δεν δίνονται, αναστέλλονται οι άδειες των υγειονομικών για μήνες, κόβονται άδειες ειδικού σκοπού και ευπαθών ομάδων, οι ημέρες καραντίνας περιορίζονται και καταργούνται πλέον σε εμβολιασμένους (ασυμπτωματικούς). Αντί για μόνιμες προσλήψεις, τα χιλιάδες κενά «μπαλώνονται» προσωρινά με επικουρικούς, με μετακινήσεις, με αύξηση της εντατικοποίησης (υπερεφημέρευση γιατρών, διπλοβάρδιες νοσηλευτών).
Οι «εκπτώσεις» αυτές στα προστατευτικά μέτρα είναι ενδεικτικές της προσπάθειας περιορισμού της κρατικής χρηματοδότησης της υγείας, χωρίς να λογαριάζονται οι αρνητικές τους επιπτώσεις στην υγεία ασθενών και υγειονομικών.
Διεκδικούμε:
- Να βγαίνουν σε καραντίνα όλοι οι συνάδελφοι (εμβολιασμένοι και μη) που αποτελούν στενές επαφές κρουσμάτων
- Να γίνονται τακτικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους εργαζόμενους υγειονομικούς
- Να προχωρήσουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε η καραντίνα συναδέλφων να μην προκαλεί πρόβλημα στη λειτουργία των τμημάτων τους
- Μέριμνα για πρόσθετες ημέρες άδειας ασθενείας τέκνων σε γονείς, των οποίων τα παιδιά έχουν προσβληθεί από COVID, μέχρι την πλήρη ανάρρωσή τους
- μέριμνα για περισσότερες ετήσιες ημέρες άδειας ασθενείας τέκνων σε εργαζόμενους γονείς μονογονεϊκών οικογενειών
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο