ΚΡΗΤΗ

«Πεθαίνει» ο κρητικός αμπελώνας: Μείωση 60% της παραγωγής σε σταφύλια

Υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε λευκό κρασί όμως τα οινοποιεία είναι άδεια, λέει ο Μύρων Χιλετζάκης

«Πεθαίνει» ο κρητικός αμπελώνας: Μείωση 60% της παραγωγής σε σταφύλια

Αργοσβήνει μέρα με τη μέρα και χρόνο με το χρόνο ο περίφημος κρητικός αμπελώνας που από την εποχή των Μινωιτών δόξαζε την Κρήτη.

«Καταστροφικό θα είναι το αποτέλεσμα εάν συνεχιστεί η λειψυδρία. Η αμπελουργία του χρόνου θα είναι μηδενική. Δε θα έχουμε καθόλου παραγωγή αν συνεχιστεί η λειψυδρία» αναφέρει στο Cretalive ο κ. Μύρων Χιλετζάκης, πρόεδρος Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελλάδος – Μικρών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).

Η φετινή χρονιά είναι μία ιδιαίτερη χρονιά για την αμπελουργία και την ελαιοκομία της Κρήτης. Έχουμε μία υπερπρώιμη χρονιά. Ήδη πριν τον Δεκαπενταύγουστο ολοκληρώνεται ο τρύγος των επιτραπέζιων σταφυλιών και μέχρι τις 20 Αυγούστου θα ολοκληρωθεί ο τρύγος σε ότι αφορά τις οινοποιήσιμες ποικιλίες, εξηγεί ο ίδιος.

«Ήταν μία υπερπρώιμη χρονιά που την βοήθησε ο ελαφρύς χειμώνας και το πολύ θερμό καλοκαίρι. Τα αμπέλια έχουν υποστεί ένα τρελό σοκ που οφείλεται αποκλειστικά στην κλιματική αλλαγή» συμπληρώνει.

Εκφράζει βέβαια την αισιοδοξία ότι θα δοθούν αποζημιώσεις στους παραγωγούς σε ότι αφορά τα δύο ζημιογόνα αίτια -την ανεμοθύελλα και τον καύσωνα καθώς υπάρχουν αμπελουργοί που δεν έχουν καθόλου παραγωγή αφού η μείωση είναι της τάξης του 60% σε σχέση με πέρυσι. «Πάνω από τα μισά σταφύλια λείπουν από τα χωράφια» λέει χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά στο λευκό κρασί ο πρόεδρος του ΕΘΕΑΣ τονίζει ότι η συγκομιδή έγινε πάρα πολύ νωρίς. «Δεν μπορούμε να καλύψουμε τις αγορές. Οι δεξαμενές των οινοποιείων είναι άδειες στο λευκό κρασί ενώ υπάρχει πολλή μεγάλη ζήτηση» αναφέρει.

Προειδοποιεί επίσης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου προς κάθε κατεύθυνση και αρμόδιο φορέα σχετικά με τις ομοιότητες που παρουσιάζει η αντιμετώπιση της ασθένειας της φυλλοξήρας με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών που πλήττει τα αιγοπρόβατα. «Μη χειριστούμε τα θέματα όπως τη δεκαετία του ’90 που με τη φυλλοξήρα χάθηκε ο κρητικός αμπελώνας που έδινε εξαιρετικά αποτελέσματα. Το μόνο κράτος μέλος που αποζημιώθηκε τότε ήταν η Ελλάδα με την αγρανάπαυση: είχαμε μια τεχνογνωσία με εξαιρετικά κρασιά και σταφίδα που χάθηκαν όλα εξαιτίας ενός μύκητα που ήρθε από το εξωτερικό» υπενθυμίζει με νόημα και σε μια έκκληση ώστε να μην γίνει επανάληψη στα ίδια λάθη.

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από Κρήτη και Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση