ΚΡΗΤΗ
Περίπατος στο Καμαραϊκό Σπήλαιο από τον Ορειβατικό Σύλλογο Ηρακλείου
Την ερχόμενη Κυριακή 10 Νοεμβρίου
Εκδρομή στο Καραμαϊκό Σπήλαιο διοργανώνει ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηρακλείου την ερχόμενη Κυριακή 10 Νοεμβρίου. Όπως αναφέρουν θα χωριστούν σε δύο γκρουπ ακολουθώντας διαφορετικές διαδρομές.
Δείτε αναλυτικά:
α. Νίδα – Καμαραϊκό Σπήλαιο – Μαύρη Kορυφή – Νίδα
Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024
Η διαδρομή μας ξεκινά από το Οροπέδιο της Νίδας (1400μ) με χωματόδρομο και κατεύθυνση νότια.
Λίγο πριν φτάσουμε στον Πόρο της Μηλιάς, παίρνουμε μονοπάτι, σηματοδοτημένο με κούκους και αραιά κόκκινα σημάδια, που ξεδιπλώνεται μέσα σε πρινόδασος, συναντάμε τα χαρακτηριστικά μιτάτα των βοσκών και φτάνουμε στο Καμαραϊκό Σπήλαιο (1700μ), κάτω από την ανατολική κορυφή της Μαύρης (1930μ). Η είσοδος, σε σχήμα καμάρας, οδηγεί κατηφορικά στον κυρίως χώρο του σπηλαίου.
Από τις πρώτες ανασκαφές και την έρευνα βγήκαν στο φως ορισμένα από τα ομορφότερα κεραμικά αγγεία της μινωικής εποχής, η τεχνοτροπία των οποίων φέρει το όνομα του σπηλαίου: καμαραϊκός ρυθμός. Οι σημερινοί μόνιμοι κάτοικοι του σπηλαίου: αγριοπερίστερα, καλιακούδες και νυχτερίδες.
Μετά από μικρή στάση στο Σπήλαιο, συνεχίζουμε την πορεία μας, «σκαρφαλώνοντας» στου Διγενή τη Σέλα, και ακροπατώντας στην κορυφογραμμή με θέα εκατέρωθεν στη Νότια και Βόρεια Κρήτη, φτάνουμε στην ψηλότερη, τη δυτική κορυφή της Μαύρης (1980 μ.). Εκεί λοιπόν, καβάλα στη Σέλα ο Διγενής, λέει η παράδοση, έσκυβε και με τα γένια του έφραζε τον Γέρο ποταμό, πλημμύριζε ο κάμπος της Μεσαράς, και έπινε νερό!
Από την κορυφή κατηφορίζουμε τη βόρεια απότομη ορθοπλαγιά κατά περίπου 200 μ., με ασαφές μονοπάτι ανάμεσα σε μαύρες κοφτερές πέτρες, μικρές και μεγάλες δολίνες, και συνεχίζουμε με χωματόδρομους και στη συνέχεια ανηφορικό μονοπάτι έως το κολωνάκι στα 1950μ, κοντά στα Κόλυτα, όπου πέφτουμε στα 1850 μ. στο κεντρικό μονοπάτι προς τη Νίδα.
Αρχηγός: Σοφία Σωτηροπούλου • Ώρες πορείας: 9 • Β.Δ.: 4
Ώρα αναχώρησης: 06:30 από το Αρχαιολογικό Μουσείο
====≈============================
β. Νίδα – Καμαραϊκό Σπήλαιο – Νίδα
Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024
Η διαδρομή μας ξεκινά από το Οροπέδιο της Νίδας (1.400μ) με χωματόδρομο και κατεύθυνση νότια. Στη συνέχεια ακολουθούμε σηματοδοτημένο μονοπάτι που ξεδιπλώνεται μέσα σε δάσος πρίνων, συναντάμε τα χαρακτηριστικά μιτάτα και φτάνουμε στο Καμαραϊκό Σπήλαιο (1700μ), κάτω ακριβώς από την κορυφή της Μαύρης (1930μ).
Το Καμαραϊκό Σπήλαιο έχει μήκος περίπου 40μ. και μεγάλη κατηφορική κλίση και καταλήγει σε μικρό θάλαμο, στολισμένο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Στο σπήλαιο των Καμαρών, καθώς και σε άλλες περιοχές στη Μεσαρά, στη Φαιστό και αλλού βρέθηκαν ορισμένα από τα ομορφότερα κεραμικά αγγεία της μινωικής εποχής, η τεχνοτροπία των οποίων φέρει το όνομα του σπηλαίου: καμαραϊκά. Τα αγγεία χαρακτηρίζονται από την εξαιρετικά ντελικάτη κατασκευή τους («ωοκέλυφα») και τον διάκοσμο τους από λαμπρά χρώματα σε μαύρο φόντο. Χρονολογούνται γύρω στο 1700 π.x. και μπορείτε να τα θαυμάσετε στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου.
Η επιστροφή στη Νίδα γίνεται από το ίδιο μονοπάτι.
Αρχηγός: Εύα Δημάκη • Ώρες πορείας: 6 • Β.Δ.: 2
Ώρα αναχώρησης: 06:30 από το Αρχαιολογικό Μουσείο
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο