Παρέμβαση του ΚΚΕ με αφορμή τους 21 μήνες από το σεισμό στο Αρκαλοχώρι

Newsroom
Newsroom

Ομιλίες από τον υποψήφιο δήμαρχο και τον υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ

Συνέντευξη Τύπου παραχώρηση η Τ.Ε. Ηρακλείου του ΚΚΕ με αφορμή τους 21 μήνες από τον καταστροφικό σεισμό στο Αρκαλοχώρι.

Σε παρέμβαση του ο υποψήφιος δήμαρχος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας Νίκος Πατεράκης σε σχετική παρέμβαση του δήλωσε πως «21 μήνες από τον καταστροφικό σεισμό στο Αρκαλοχώρι. Μάχη επιβίωσης στα χαλάσματα που άφησε η αντιλαϊκή πολιτική. Τώρα πιο δυνατό ΚΚΕ παντού! Η μόνη 100% λαϊκή, μαχητική αντιπολίτευση!».

Εισηγητική ομιλία πραγματοποίησε επίσης και το μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης, βουλευτής Ηρακλείου και εκ νέου υποψήφιος, Μανώλης Συντυχάκης.

Δείτε ολόκληρη την παρέμβαση του Νίκου Πατεράκη

Οι τραγικές ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού σε όλα τα επίπεδα (Κεντρική Διοίκηση, Περιφέρειες, Δήμοι) στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 δεν είναι απότοκο της ελλιπούς οργάνωσης και της αναποτελεσματικότητας του κρατικού μηχανισμού, αλλά αντίθετα αντανακλούν την αποτελεσματικότητα του κράτους στην πραγματική αποστολή του. 

Όσα συμβαίνουν στην περιοχή αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά τον πραγματικό χαρακτήρα του αστικού κράτους, ενός κράτους ο πραγματικός ρόλος του οποίου δεν είναι η προστασία του λαού και η κάλυψη των αναγκών του, αλλά η διασφάλιση της κυριαρχίας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

1. Την έλλειψη σε στελέχωση με το κατάλληλο και επαρκές επιστημονικό προσωπικό αλλά και υλικοτεχνική υποδομή της ΔΑΕΦΚ. Οι μηχανικοί της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων από Φυσικές Καταστροφές (ΔΑΕΦΚ) είναι οι αρμόδιοι εκτός των άλλων να κρίνουν την καταλληλόλητα των κτιρίων.

2. Τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε υλικοτεχνική υποδομή και σε στελέχωση με το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό και των άλλων αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων εκτός από την  ΔΑΕΦΚ, όπως είναι η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική, η ΕΜΑΚ, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, οι Κτιριακές Υποδομές κλπ.

3. Τις μεγάλες ελλείψεις σε μηχανικούς, εργατοτεχνικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή στους δήμους και την Περιφέρεια για τις άμεσες επισκευές σχολείων, παιδικών σταθμών, αθλητικών κέντρων, ΚΑΠΗ κ.λπ.

4. Την ανυπαρξία επίσης υποδομών και σχεδίου για άρση σε ένα βαθμό άμεσα των αρνητικών επιπτώσεων.

Τα μέτρα λοιπόν που αναγκάζονται να πάρουν οι αστικές κυβερνήσεις μετά από ένα μεγάλο σεισμικό γεγονός, είναι αποσπασματικά, πρώτης άμεσης ανάγκης χωρίς τις περισσότερες φορές να μπορούν να ικανοποιηθούν ούτε στοιχειώδης ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και έχει διαπιστωθεί ότι η υλοποίησή αυτών των μέτρων γίνεται με μεγάλη χρονική καθυστέρηση (όταν γίνεται και δεν παραπέμπονται στις καλένδες).

Τα μεγάλα λόγια από στελέχη της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των Δήμων περισσεύουν όταν μιλούν στις σεισμόπληκτες περιοχές. Τα προβλήματα όμως παραμένουν οξυμένα και άλυτα και οι ελλείψεις είναι τεράστιες ακόμη και σε στοιχειώδης ανάγκες. Ενδεικτικά αξίζει να σημειώσουμε:

• 21 μήνες μετά το σεισμό παραμένει πρόβλημα η αξιοπρεπής και ασφαλής προσωρινή στέγαση. Εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να υπάρχουν αιτήσεις για οικίσκους που δεν έχουν ικανοποιηθεί. Επίσης, πολυμελής οικογένειες στεγάζονται σε οικίσκους 25 τ.μ.

• δεν υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα ελαφρύνσεων. Οι δημότες και ειδικότερα, ακόμα και οι βεβαιωμένα σεισμόπληκτοι, με χαρακτηρισμένες ακόμα και κατεδαφιστέες ιδιοκτησίες, πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, ενώ δεν έχουν παρθεί μέτρα απαλλαγής ή ελάφρυνσης από δημοτικά τέλη.

• συνεχίζουν να έρχονται οι λογαριασμοί ρεύματος στα γκρεμισμένα σπίτια.

• η εξαγγελία της κυβέρνησης για στήριξη των επαγγελματιών με ένα ποσό της τάξης των  18.000 €, παραμένει ανεκπλήρωτη για αρκετούς επαγγελματίες. Επίσης, και κάποιοι που το έλαβαν δεν το έλαβαν όλο.

• υπάρχουν σεισμόπληκτοι που δεν έχουν πάρει καν το επίδομα για οικοσκευές.

• συνεχίζει να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην κατεδάφιση των επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων.

Και φυσικά τα στοιχειώδη μέτρα που αναγκάζονται να λάβουν (που ούτε αυτά πολλές φορές υλοποιούνται ή υλοποιείται και από αυτά ένα μέρος τους με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις) δεν συνιστούν μια ολοκληρωμένη πολιτική αντιμετώπισης και διαχείρισης των φυσικών καταστροφών προς όφελος των λαϊκών αναγκών.

Γι αυτό καλούμε τον λαό να κάνει το επόμενο βήμα και στις 25 Ιούνη να ανεβάσει το ΚΚΕ ακόμη πιο ψηλά! Γιατί το ΚΚΕ ξέρει και μπορεί να κάνει γνήσια αντιπολίτευση για τον λαό, μαζί με τον λαό. Με δυνατό ΚΚΕ η ελπίδα είναι εδώ!

Η εισηγητική ομιλία του Μανώλη Συντυχάκη

21 μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στο Αρκαλοχώρι και τα προβλήματα για τον λαό της περιοχής παραμένουν.

Αιτία αυτών των προβλημάτων είναι πολιτική που λογαριάζει τις ανάγκες ως κόστος και θυσιάζει τις ανθρώπινες ζωές, τη λαϊκή περιουσία, την προστασία του περιβάλλοντος με τις κάθε φορά «αντοχές της οικονομίας». Μια πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως πεδίο επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων των Μεταφορών, της Ενέργειας, του Τουρισμού, των Κατασκευών κλπ.

Σήμερα, ζούμε την ανυπαρξία ολοκληρωμένου κρατικού σχεδίου για πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, πλήρη αποζημίωση των πληγέντων, αντισεισμική προστασία, ανοικοδόμηση της περιοχής σε όφελος του λαού. Χιλιάδες σπίτια, μαγαζιά, δρόμοι, εκκλησίες, περιουσίες, είτε μετατράπηκαν σε ερείπια, είτε έμειναν ακατάλληλα για κατοίκιση ή χρήση. Κάτοικοι ολόκληρων χωριών έμειναν άστεγοι. Ο λαός της περιοχής, εργαζόμενοι, επαγγελματίες, αγρότες, κτηνοτρόφοι, η νεολαία, οι συνταξιούχοι, απόμαχοι της βιοπάλης, μπήκαν σε μια σκληρή δοκιμασία.

Μαζί, όμως, με τα κτήρια, «γκρεμίστηκαν» και τα επιχειρήματα της κυβέρνησης της ΝΔ περί ετοιμότητας, περί προστασίας της λαϊκής περιουσίας, περί προτεραιότητας στην ανθρώπινη ζωή. Επιχειρήματα που ο λαός ακούει από όλες τις κυβερνήσεις πριν από κάθε καταστροφή. Άλλωστε, η καταστροφή στο Αρκαλοχώρι δεν ήταν η πρώτη. Ο λαός στη Βόρεια Εύβοια, στο Μάτι, στη Μάνδρα, στη Σάμο, στην Καρδίτσα, στα Χανιά, στην Κεφαλονιά, και αλλού, είχε ζήσει τη δική του τραγωδία από την ανυπαρξία προστασίας από σεισμούς, φωτιές και πλημμύρες.

Την ίδια στιγμή που το κράτος είναι ανύπαρκτο, αργό και ασυντόνιστο όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες, είναι ταυτόχρονα γρήγορο και αποτελεσματικό όταν πρόκειται για τις «ανάγκες» των μονοπωλίων. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και το κυβερνητικό σχέδιο της «ανοικοδόμησης του Αρκαλοχωρίου» που επιδιώκει να μετατρέψει την καταστροφή σε ευκαιρία για νέες επενδύσεις.

Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα χαρακτηρίζουν τον σεισμό ως «ευκαιρία», επειδή δίνεται η αφορμή να «δρομολογηθεί η ανάπτυξη της περιοχής για την κοινωνία ολόκληρη», όπως λένε. Αναζητούν «ευκαιρία» να μετατρέψουν την περιοχή από περιοχή υψηλή παραγωγικότητας αγροτικών προϊόντων σε ένα απέραντο real estate, να στήσουν μπίζνες στα ερείπια και να αξιοποιηθούν οι κάτοικοι ως φθηνό εργατικό δυναμικό στις μεγάλες επενδύσεις. Ο σχεδιασμός τους δεν αφορά την ουσιαστική αποζημίωση των πληγέντων, τα έκτακτα μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης των πιεστικών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί, τη στήριξη του εισοδήματός τους, πόσο μάλλον έναν μακρόπνοο σχεδιασμό ανοικοδόμησης για την ανάπλαση της περιοχής με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα.

Οι μόνοι «φωτοδότες» τους είναι πώς θα τραβήξουν επενδυτές για να πάρουν κοψοχρονιά τη γη, τις επιχειρήσεις, να βγάζουν κέρδη στις πλάτες των κατοίκων, πως με τυράκι τα διάφορα προγράμματα θα μπουν στα χωριά οι επενδυτές του αγροτουρισμού, αγοραπωλησία γης ή των ΑΠΕ.

Το κυβερνητικό σχέδιο της «ανοικοδόμησης του Αρκαλοχωρίου», σύνθημα το οποίο διατύπωσε ο πρωθυπουργός την επομένη κιόλας του σεισμού, αποτυπώνεται στις κατευθύνσεις του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας. Πρόκειται για το πολιτικό, νομικό, τεχνικό εργαλείο από την πλευρά της κυβέρνησης για την ανοικοδόμηση και ανάπτυξη της περιοχής για τα συμφέροντα των λίγων, με επίκεντρο την επένδυση για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου Καστελλίου, οδικούς άξονες που θα υπηρετούν το τουριστικό κεφάλαιο, στη σύνδεση Ηρακλείου-αεροδρομίου Καστελλίου-Χερσονήσου με τον νέο ΒΟΑΚ, αλλά και επενδύσεις ΑΠΕ στην περιοχή, με αφορμή και πρόσχημα την κατάσταση που διαμόρφωσε ο καταστροφικός σεισμός.

Η κυβέρνηση κοροϊδεύει όταν λέει πως στηρίζει την περιοχή. Πώς, άραγε, θα καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους οι σεισμόπληκτοι με το κύμα ακρίβεια, τις τιμές-σοκ του ρεύματος, τα συσσωρευμένα χρέη ; Με τα ψίχουλα - παροχές;

Με τη βαρβαρότητα του κράτους που τους αφήνει απροστάτευτους ακόμη και σε πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων και δεσμεύσεις των λογαριασμών αρωγής;

Έχουν το θράσος να λένε πως προχωράνε οι αποζημιώσεις και αποκαταστάσεις των ζημιών, την ώρα που υπάρχουν πληγέντες και ακίνητα που παραμένουν εκτός αποζημιώσεων, που κι αυτές δίνονται με το σταγονόμετρο, ενώ το ύψος τους δεν επαρκεί για να καλύψει το κόστος της ανοικοδόμησης, σπρώχνοντας στον τραπεζικό δανεισμό, που ούτε αυτός δεν είναι εφικτός τελικά, κάτι που κάνει την ανοικοδόμηση απαγορευτική για την πλειοψηφία! Η κυβέρνηση αφήνει υποστελεχωμένες τις αρμόδιες υπηρεσίες προώθησης των όποιων αποζημιώσεων (ΤΑΕΦΚ), δεν στηρίζει τους Δήμους για ενίσχυση των πολεοδομιών, των τεχνικών υπηρεσιών και επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Ταυτόχρονα, δεν έχει παρθεί ούτε ένα μέτρο ολοκληρωμένης αντισεισμικής θωράκισης!

Η καταστροφή του τόπου έχει ονοματεπώνυμο ! Η πολιτική όλων των κυβερνήσεων και η επιλεκτική ανικανότητα του κράτους να στηρίζει τον λαό είναι που άφησε ευάλωτο τον τόπο στις συνέπειες του Εγκέλαδου! Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το αντιλαϊκό της έργο έχοντας τις πλάτες των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που στηρίζουν τον πυρήνα της πολιτικής της.

Ο λαός του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, στη μάχη για επιβίωση μέσα στα χαλάσματα, για να σώσει τον τόπο του, τον χωριανό του, την περιουσία του, στη μάχη που συνεχίζει να δίνει για 100% αποζημιώσεις για όλους, για μέτρα αντισεισμικής θωράκισης έδειξε τον δρόμο, κάνοντας πράξη το σύνθημα «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό». Είναι σημαντική παρακαταθήκη η κινητοποίηση των Πολιτιστικών Συλλόγων στα χωριά, οι Επιτροπές Αγώνα σεισμόπληκτων, ο συντονισμός με πληγέντες της υπόλοιπης Ελλάδας.

Και σε αυτή τη μάχη, πλάι στον αγωνιζόμενο και δοκιμαζόμενο λαό της περιοχής, το ΚΚΕ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή.  Έριξε όλες του τις δυνάμεις στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές. Πρωτοστάτησε και συνέβαλλε σε μεγάλο βαθμό στην οργάνωση της πάλης και της διεκδίκησης των κατοίκων, βάζοντας στο επίκεντρο τα δίκαια αιτήματά τους και το πώς θα τα υπερασπιστούν μέσα από τον δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης και όχι απλά μένοντας σε επιστολές και συναντήσεις με τα αστικά επιτελεία. Με δεκάδες παρεμβάσεις στη Βουλή, στο περιφερειακό συμβούλιο, στους δήμους, ακόμα και στην Ευρωβουλή, με συνεχή παρουσία σε κάθε χωριό του Δήμου Μινώα, με τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον ΓΓ, Δημήτρη Κουτσούμπα, το ΚΚΕ, όπως υποσχέθηκε από την πρώτη μέρα, όχι μόνο δεν άφησε το Αρκαλοχώρι, τα χωριά της ευρύτερης περιοχής, να ξεχαστούν μόλις έπεσαν τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά έχει βάλει το λιθαράκι του σε «μικρές» και «μεγάλες» κατακτήσεις του λαού όλο αυτό το διάστημα.

Οι θέσεις του ΚΚΕ για τους Σεισμόπληκτους :

1. Να αποζημιωθούν για το 100% των ζημιών που έχουν υποστεί σπίτια, επιχειρήσεις και αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση (δάνεια, παράβολα, πληρωμές μηχανικών, οικοδομικές άδειες κ.λπ.) και γραφειοκρατία.

2. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί πρώτης - κύριας κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών οικογενειών, των ανέργων, αυτοαπασχολούμενων, των μικρών ΕΒΕ, των αγροτοκτηνοτρόφων και ουσιαστική ανακούφιση από τα δυσβάσταχτα δάνεια των σεισμοπλήκτων στους δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων. 

3. Να διαγραφούν τα στεγαστικά δάνεια για όσες κατοικίες έχουν κριθεί ακατάλληλες ή χρήζουν μεγάλων επισκευών.

4. Να γίνει άρση των δεσμεύσεων λογαριασμών των χρημάτων της αρωγής και άμεση επιστροφή των χρημάτων που τυχόν έχουν κατασχεθεί.

5. Να διαγραφούν τα χρέη σε εφορία και να γίνει αναστολή  σε ΔΕΗ, τηλεφωνία, ύδρευση.

6. Να απαλλαγούν από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

7. Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και το τέλος επιτηδεύματος.

8. Να επιστραφεί ο ΦΠΑ ή να απαλλαγούν.

9. Και να υπάρξει επιδότηση ενοικίου.

Καλούμε τον λαό της περιοχής να αφήσει στην άκρη τη λογική της «αναμονής». Αυτό που χρειάζεται σήμερα για να ξαναγεννηθεί η ελπίδα και η αισιοδοξία είναι ένα νέο αγωνιστικό ξεκίνημα, με το ΚΚΕ μπροστά, δυνατό, ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια κι ακρίβεια, στους πλειστηριασμούς,  ενάντια στη λεγόμενη πράσινη μετάβαση των χρηματιστηρίων της Ενέργειας, της αφαίμαξης των εργαζομένων και της περιβαλλοντικής καταστροφής, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την –με κάθε τρόπο– συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν, ενάντια στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Σε αυτόν τον δρόμο καλούμε τον λαό στις 25 Ιούνη να τολμήσει να κάνει το άλμα, να δυναμώσει ακόμα πιο πολύ το ΚΚΕ, τη μόνη 100% μαχητική, λαϊκή αντιπολίτευση κόντρα στη πολιτική που μας ρημάζει τη ζωή για τα κέρδη των πολλών, ώστε να δυναμώσει η προοπτική για ένα καλύτερο αύριο, για τις ριζικές αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία, για να γίνει ο λαός μας μια ώρα αρχύτερα νοικοκύρης στον τόπο του και στον κόπο του.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ