ΚΡΗΤΗ

Παρέμβαση Η. Λυγερού για την διαχείριση, προστασία και ανάπτυξη του πράσινου στο Ηράκλειο

Παρέμβαση Η. Λυγερού για την διαχείριση, προστασία και ανάπτυξη του πράσινου στο Ηράκλειο

 Παρέμβαση Η. Λυγερού για την διαχείριση, προστασία και ανάπτυξη του πράσινου στο Ηράκλειο

Παρέμβαση του επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες», Ηλία Λυγερού αναφορικά με την  διαχείριση, προστασία και
ανάπτυξη του πράσινου στο Δήμο Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα ο κ. Λυγερός στην παρέμβαση του αναφέρει:

«Το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στην πόλη μας , σε σχέση με τη διαχείριση προστασία και ανάπτυξη του πράσινου φαίνεται να είναι ιδιαίτερα προβληματικό .

Οι νόρμες που ισχύουν, θέλουν κατ ελάχιστο 9 μ2 πράσινο ανά κάτοικο . Η πραγματικότητα στον δήμο μας (όταν τελειώσει η επέμβαση και στα ενετικά τείχη ο Δήμος ) ευελπιστεί να φθάσει τα 2,6 μ2 ανά κάτοικο ( δηλαδή 3,5 φορές λιγότερο από το ελάχιστο )
Η αλήθεια είναι ότι το πράσινο , στην ουσία ποτέ δεν αποτέλεσε αντικείμενο σοβαρού σχεδιασμού από τις Δημοτικές αρχές για την ανάπτυξη του και την διαχείριση και επέκταση του υφιστάμενου

Οι λόγοι πολλοί .

*Προτεραιότητες δημοτικής πολιτικής.
* Έλλειψη μελετών για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα κάθε είδους έργα που σχεδιάζονται και υλοποιούνται είτε σαν πολεοδομικές επεκτάσεις είτε σαν έργα υποδομής.
* Έλλειψη σχεδιασμού παρεμβάσεων για την ανάπτυξη και επέκταση του πράσινου , των πάρκων , δασικών εκτάσεων κλπ΄
*(Οικονομικοί λόγοι .
Με μία ματιά στις δαπάνες για έργα – συντηρήσεις του δήμου μας στο πράσινο θα δούμε την σκληρή πραγματικότητα. Από 125.000 έως 300.000 τα χρόνια 2018- 2022 Ιδιαίτερα το 2022 οι δαπάνες ανήλθαν στο ποσό των 123.674. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε ούτε για όραμα που υλοποιείτε αλλά ούτε και κάλυψη των βασικών αναγκών .
*Επιστημονική στήριξη

Η πόλη και η φύση είναι δύο έννοιες που αν και φαίνονται αντίθετες είναι αναγκαίο να συνυπάρχουν στο χώρο. Στο πέρασμα του χρόνου το φυσικό περιβάλλον άρχισε να αποκτά δευτερεύοντα ρόλο, καθώς ο άνθρωπος επενέβαινε σε αυτό με ραγδαίο και πολλές φορές καταστρεπτικό ρυθμό. Κάνοντας κανείς μια ιστορική αναδρομή θα αντιληφθεί μέσω των πολεοδομικών μοντέλων πως η θέση του αστικού πρασίνου μεταβαλλόταν ανά περιόδους, άλλοτε παρουσιαζόταν ως σημαντική στο σχεδιασμό και άλλοτε απουσίαζε πλήρως. Οι επιπτώσεις αυτές είναι σήμερα περισσότερο εμφανείς από ποτέ . Τα προβλήματα που είχαμε και έχομε στην πόλη μας είναι αποκαλυπτικά .

Άμεσα μέτρα για το πράσινο στο Δήμο μας

Δυστυχώς πλέον οι πτώσεις μέρους ή ολόκληρων των δέντρων στο Δήμο Ηρακλείου έχει πάψει να είναι ένα σπάνιο φαινόμενο φανερώνοντας σοβαρές αδυναμίες που υπάρχουν. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος αποδεδειγμένα και γι αυτό πρέπει όλοι να σκύψουμε πάνω από το πρόβλημα παρεμβαίνοντας άμεσα με σειρά ενεργειών:

Υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με κατάλληλους επιστημονικούς φορείς όπως το ΕΛΜΕΠΑ και τη Δασική Υπηρεσία, με σκοπό τη δημιουργία ψηφιακού «μητρώου» δέντρων που θα περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για κάθε δέντρο και θα καταγράφονται συνεχώς οι παρεμβάσεις που γίνονται σε αυτό.

Άμεση προμήθεια του απαραίτητου επιστημονικού εξοπλισμού για το σκοπό αυτό από το Δήμο Ηρακλείου συμβάλλοντας στην παροχή όλων των αναγκαίων μέσων προς τους φορείς.

Συνεργασία της Υπηρεσίας πρασίνου με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου με σκοπό την εκπόνηση των απαραίτητων έργων στήριξης των δέντρων όπου και όπως υποδειχθεί από τους επιστημονικούς φορείς.

Διεκδίκηση από την κεντρική κυβέρνηση για άμεση στελέχωση του τμήματος πρασίνου με το απαραίτητο προσωπικό για να είναι εφικτή η ορθή λειτουργία και διαχείριση της σημαντικής αυτής υπηρεσίας.

Για όσο διάστημα χρειασθεί μέχρι τη διεξαγωγή των απαραίτητων ελέγχων να υπάρξει προληπτικά κατάλληλη σήμανση και απαγόρευση διέλευσης – παρκαρίσματος σε χώρους γύρων από «ύποπτα» δέντρα προς αποφυγή ατυχημάτων.

Να αυξηθούν οι πιστώσεις στον προϋπολογισμό του Δήμου ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι για την υλοποίηση των παραπάνω.

Να θεσμοθετηθεί η επίβλεψη από το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό των δημόσιων και ιδιωτικών έργων που γίνονται σε χώρους που περιέχουν αστικό πράσινο αποφεύγοντας τη δημιουργία βλαβών στο ριζικό σύστημα των δέντρων.
Στις νέες φυτεύσεις δέντρων να γίνεται προσεκτική επιλογή, αποφεύγοντας είδη που τα κλαδιά τους είναι από λεπτό ξύλο και σπάνε εύκολα, που είναι ευαίσθητα στον άνεμο, που μεγαλώνουν και γερνούν γρήγορα σε σχέση με άλλα είδη.

Οι τοποθεσίες που πραγματοποιούνται νέες φυτεύσεις να εξασφαλίζουν την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος ομαλά, να μην παρεμποδίζεται δηλαδή από παρτέρια, τσιμέντο, κλπ.
Σε επίπεδο προγραμματισμού και νέων παρεμβάσεων προτείνουμε την κατασκευή δύο μεγάλων πάρκων στους χώρους του νεκροταφείου στον Αγ Κωσταντίνο ( χώροι 3ετών ταφοπεδίων ) και στις Πατέλλες για τα οποία έχει παρέλθει ο απαιτούμενος χρόνος μη λειτουργίας ) .»

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση