Παρέμβαση βουλευτών του ΚΚΕ για την πρόσφατη μεγάλη φωτιά στον Πλατανιά

Newsroom
Newsroom

Κατέθεσαν ερώτηση για τις ελλείψεις στην αντιπυρική προστασία των δασών

Ερώτηση στη βουλή σχετικά με τις ελλείψεις στην αντιπυρική προστασία των δασών κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ με αφορμή την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή του Πλατανιά στα Χανιά.

Στο κείμενο της ερώτησής τους, τέσσερις βουλευτές του κόμματος μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Συντυχάκης αναφέρουν χαρακτηριστικά τα εξής:

"Η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου στον Πλατανιά Χανίων φέρνει στο προσκήνιο, για ακόμα μια φορά, τις ελλείψεις που υπάρχουν στην αντιπυρική προστασία των δασών. 

Η συγκεκριμένη πυρκαγιά ξέσπασε σε μια περιοχή που φιλοξενεί κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες, μέσα στον οικιστικό ιστό του χωριού Πλατανιά, ενώ απειλήθηκαν σπίτια και επιχειρήσεις της περιοχής και ξενοδοχειακές μονάδες.

Η φωτιά ελέγχθηκε χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες της πυροσβεστικής αλλά και εθελοντών πολιτών και εργαζόμενων της περιοχής που, με αυταπάρνηση, ρίχτηκαν από την πρώτη στιγμή στη μάχη της κατάσβεσης. Αν δεν είχε τεθεί υπό έλεγχο μέχρι να νυχτώσει η κατάσταση θα γινόταν ανεξέλεγκτη. 

Κάθε χρόνο, πολλές περιοχές του Δήμου Πλατανιά βρίσκονται στο έλεος των πυρκαγιών που προξενούν ζημιές σε περιουσίες και στο φυσικό περιβάλλον. Εκτάσεις ακαθάριστες, δάση φορτωμένα με καύσιμη ύλη, καμία αντιπυρική υποδομή, πλημμελής φύλαξη και επιτήρηση, είναι το έδαφος για να διαμορφωθούν κίνδυνοι για την γρήγορη εξάπλωση μιας πυρκαγιάς.

Τα ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας είναι σχεδόν ανύπαρκτα στα πλαίσια της πολιτικής που θεωρεί κόστος την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, αλλά και του περιβάλλοντος, που θεωρεί κόστος την πρόληψη από φυσικές καταστροφές. 

Επιπλέον, ο αντιεπιστημονικός και καταστροφικός διαχωρισμός της πρόληψης από την κατάσβεση έχει ως αποτέλεσμα το βάρος να πέφτει σχεδόν αποκλειστικά στην καταστολή. Την ίδια στιγμή, παραμένουν οι ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό, υποδομές, χρηματοδότηση των αρμοδίων Υπηρεσιών και της Δασικής Υπηρεσίας.

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία τα μέσα καταστολής υπολείπονται κατά πολύ για την αποτελεσματική καταστολή,  ενώ και οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό είναι τεράστιες. Οι μάχιμοι πυροσβέστες κατά την αντιπυρική περίοδο φτάνουν κυριολεκτικά στα όριά τους, αφού υφίστανται το «τέντωμα» του εργασιακού τους χρόνου με τις επιφυλακές, για να καλυφθεί η τεράστια έλλειψη προσωπικού (περίπου 4.000 κενές οργανικές θέσεις πυροσβεστών). Η Δασική Υπηρεσία, τα δασαρχεία είναι απογυμνωμένα από χρηματοδότηση και προσωπικό. Λείπουν 2.000 δασολόγοι, οι δασεργάτες είναι κάποιες 10άδες ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 10.000.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση στα πλαίσια της «ατομικής ευθύνης» και για να συγκαλυφθούν οι κυβερνητικές ευθύνες για πιθανές νέες καταστροφές, φόρτωσε στα λαϊκά στρώματα τον καθαρισμό των οικοπέδων και μάλιστα χωρίς να έχει εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ότι θα υπάρχει η αναγκαία υποδομή και χρηματοδότηση, ώστε τα υλικά αυτά να μαζεύονται μετά τον καθαρισμό, αντί να μετατρέπονται σε καύσιμη ύλη.

Το ΚΚΕ ήδη από τις 12-04-2024, με την με αριθμό 4287 Ερώτηση είχε προειδοποιήσει για τα προβλήματα στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Πυροσβεστικά Κλιμάκια της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, την εκτεταμένη υποστελέχωσή τους, σε μια περιοχή  όπως τα Χανιά, με μεγάλο και ιδιαίτερης δυσκολίας γεωμορφολογικό τομέα,  ζητώντας να πάρει η κυβέρνηση άμεσα μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

Είναι φανερό ότι οι ευθύνες κυβέρνησης, Περιφερειών και Δήμων για τις πυρκαγιές είναι μεγάλες. Λόγω της υποστελέχωσης της Πυροσβεστικής, των ελλιπών και απαρχαιωμένων μέσων και της έλλειψης πρόληψης, επιστρατεύεται το «112» για την εκκένωση των κατοικημένων περιοχών, ενώ κάθε πυρκαγιά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αν εξασφαλίζονταν οι προϋποθέσεις υλοποίησης ενός σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού σε επιστημονική βάση. Σχεδιασμού που θα έδινε βάρος στην πρόληψη, θα εξασφάλιζε την ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών σε χρηματοδότηση, προσωπικό, υποδομές, οδοποιία, αντιπυρικές ζώνες, κτλ. Αυτά είναι τα αποτέλεσμα της διαχρονικά ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για: 
- Να εξασφαλιστεί η ολοκληρωμένη προστασία των οικοσυστημάτων των καλλιεργειών των σπιτιών και της λαϊκής περιουσίας.
- Να λειτουργήσει μόνιμος σταθμός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον Δήμο Πλατανιά, με επαρκή μέσα και στελεχωμένος με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό.
- Να αναβαθμιστούν οι υποδομές στον Δήμο Πλατανιά, όπως οδοποιία, πυροσβεστικοί κρουνοί, κατασκευή αντιπυρικών ζωνών με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
- Να  αποζημιωθούν, με γρήγορες διαδικασίες και στο 100%, οι κάτοικοι που υπέστησαν ζημιές στις περιουσίες τους,  από τη φωτιά της 11ης Σεπτεμβρίου.

κεντρική φωτογραφία από ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ