ΚΡΗΤΗ
Παρέμβαση από τη ΛαΣ Φαιστού για τον έλεγχο στατικότητας των σχολικών κτηρίων
Με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό
Με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό και τον έλεγχο στατικότητας των σχολικών κτηρίων,η ΛαΣ Φαιστού, και ειδικότερα η Δημοτική Σύμβουλος Κατερίνα
Παπαδογιαννάκη, κατέθεσε σχετική επερώτηση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:
Προς τον κ. Δήμαρχο Φαιστού,
Την Πέμπτη 18 Μαΐου προκλήθηκε ισχυρός σεισμός, 5,1 Ρίχτερ στην περιοχή των Μοιρών, ενώ και τις επόμενες ώρες και ημέρες, σημειώθηκαν δεκάδες μετασεισμοί.
Στο μυαλό όλων, ήρθαν τα όσα καταστροφικά εξελίχθηκαν στο Αρκαλοχώρι την 27η Σεπτέμβρη 2021, όπου όχι μόνο παραμένουν και οξύνονται τα προβλήματα των σεισμόπληκτων, αλλά και αποτυπώνεται το μέγεθος της καταστροφής, αλλά κυρίως το μέγεθος της κρατικής αδιαφορίας και επιβεβαιώνεται η έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης, η έλλειψη ασφαλών σχολικών και συνολικά δημόσιων κτιρίων. Επιπλέον, στον δήμο μας υπάρχει αρνητική πείρα από τον σεισμό του 2013 με «θύμα» το δημοτικό σχολείο της Γαλιάς, που παραμένει ακόμη κουφάρι, χωρίς να έχει κατεδαφιστεί και χωρίς να έχει ανεγερθεί νέο, σύγχρονο, ασφαλές σχολείο.
Ενώ, λοιπόν, τα σχολεία στον δήμο Φαιστού έκλεισαν όπως ήταν επιβεβλημένο με απόφαση Δημάρχου την Παρασκευή 19 Μαΐου, λειτούργησαν ξανά μετά τις εκλογές, την Τρίτη 23/5/2022, χωρίς ωστόσο κάποια επίσημη ενημέρωση για το αν έχει πραγματοποιηθεί ουσιαστικός έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια - έξοδοι διαφυγής - πυρασφάλεια - επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης), για το ποιο είναι το τελικό πόρισμα με τα συμπεράσματα και τα απαιτούμενα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν.
Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου, το 70% των σχολείων του νομού Ηρακλείου δεν έχει καν οικοδομική άδεια. Ταυτόχρονα, θυμίζουμε ότι, εδώ και δεκαετίες, με ευθύνη διαχρονικά όλων των Κυβερνήσεων, Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών, σε κανένα σχολικό κτίριο δεν έχει γίνει αντισεισμική μελέτη και ενισχύσεις, σύμφωνα με τον υπάρχοντα αντισεισμικό κανονισμό και Κανονισμό Επεμβάσεων, μολονότι πολλά σχολεία στεγάζονται είτε σε παλιά κτίρια είτε ακόμη και σε κοντέινερ. Επίσης, πολλά σχολικά κτίρια, αν και νεότερα, είναι κακοσυντηρημένα -ως αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησής τους- με συνέπειες για τη στατικότητά τους.
Επιπλέον, θυμίζουμε την πρόσφατη -με αφορμή τον σεισμό στην περιοχή της Μεσαράς - ανακοίνωση των Ενώσεων Γονέων Δ. Ηρακλείου και Δ. Φαιστού, που ως εκπρόσωποι των γονιών, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, αναδεικνύουν, με κάθε ευκαιρία, τις επικίνδυνες ανεπάρκειες που σημειώνονται στις ανάγκες αντισεισμικών ελέγχων των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων.
Συνάμα, είναι αναγκαίο να δοθεί εικόνα για τα υπόλοιπα δημόσια κτίρια πχ Κέντρο Υγείας Μοιρών όπου ήδη έχουν επισημανθεί προβλήματα στατικότητας.
Η κατάσταση με τη σχολική στέγη αναδεικνύει για πολλοστή φορά τις ευθύνες των κυβερνήσεων - περιφέρειας - δήμων που αντιμετωπίζουν ως «κόστος» την ασφαλή σχολική στέγη, όπως συνολικά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Πρόσφατα, το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη απέδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο ότι στην κοινωνία που ζούμε οι ανάγκες μας, ακόμα και η ίδια η ζωή μας, μπαίνουν στη «ζυγαριά» κόστους - οφέλους, όπου «κόστος» θεωρούνται οι ανάγκες μας και «όφελος» το κέρδος του ενός ή του άλλου επιχειρηματικού ομίλου.
Τα ψίχουλα - σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες - που δίνονται στους Δήμους για τα σχολεία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και δημιουργούν νέα. Κατάσταση που όχι απλά δέχονται αδιαμαρτύρητα διαχρονικά οι Δημοτικές Αρχές, αλλά και δεν αντιπαρατέθηκαν ενάντια σε αυτές τις πολιτικές και τα κόμματα τους, όπως και οι άλλοι συνδυασμοί της βολικής, τάχα αντιπολίτευσης. Μόνο η «Λαϊκή Συσπείρωση» με επιμονή καταγγέλλει αυτή την κατάσταση και διεκδικεί για τις λαϊκές ανάγκες, σύμφωνα με τα αιτήματα που βάζει το εργατικό – λαϊκό κίνημα. Την ίδια στιγμή τις συνέπειες από το γνωστό γαϊτανάκι αλληλομετάθεσης ευθυνών μεταξύ κυβέρνησης και τοπικής – περιφερειακής διοίκησης τις πληρώνει ο λαός μας και τα παιδιά του.
Κανείς δε μπορεί να λέει ότι δεν γνωρίζει. Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Φαιστού και η διοίκηση της Περιφέρειας Κρήτης, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», παρά τις συνεχείς διεκδικήσεις του γονικού και εκπαιδευτικού κινήματος, δεν έχουν σχεδιασμό για την αντισεισμική θωράκιση, σχεδιασμό ώστε να καλυφθούν οι επιτακτικές ανάγκες στη σχολική στέγη, για σύγχρονα, ασφαλή σχολεία, με χρηματοδότηση από το κράτος, χωρίς ΣΔΙΤ, με διασφάλιση του δημόσιου - δωρεάν χαρακτήρα τους.
Στη βάση όλων αυτών, θεωρούμε ότι το θέμα της σχολικής στέγης του Δήμου Φαιστού είναι ύψιστης σημασίας και πρέπει να συζητηθεί άμεσα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.
Είναι πολλά τα κρίσιμα ερωτήματα που χρειάζεται να απαντηθούν από τη δημοτική αρχή :
Ποια είναι τα αναλυτικά στοιχεία των κτιρίων των σχολικών μονάδων του Δήμου (έτος κατασκευής, άδεια οικοδομής, πορίσματα προσεισμικού ελέγχου, αριθμός μαθητών σε σχέση με τους υπάρχοντες σχολικούς χώρους, κλπ);
Αν έχει ολοκληρωθεί ο προσεισμικός έλεγχος όλων των σχολείων του δήμου και όλων των άλλων δημόσιων κτηρίων μετά τον σεισμό στις 18 Μαΐου και ποια είναι τα αποτελέσματά του;
Πότε θα ξεκινήσει ο Β/θμιος αντισεισμικός έλεγχος σε όσα σχολεία έχει κριθεί ότι απαιτείται, με βάση τα αποτελέσματα του προσεισμικού ελέγχου;
Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τις πιθανές αναγκαίες ενισχύσεις που θα προκύψουν και τι μέτρα θα παρθούν για τα σχολεία που ενδεχομένως παρουσίασαν βλάβες, για την προστασία τους σε έναν νέο σεισμό;
Τι μέτρα και σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Δημοτική Αρχή ώστε να εξασφαλιστεί κρατική χρηματοδότηση και επιστημονικό εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να εφαρμόζεται προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία και τα δημόσια κτήρια σε μόνιμη και σταθερή βάση. Να συνταχθεί μητρώο ελέγχων που θα επικαιροποιείται περιοδικά να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο