Παράσταση διαμαρτυρίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, στην Περιφέρεια

Παράσταση διαμαρτυρίας της Επιτροπής Αγώνα Ξενοδοχουπαλλήλων που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ στην Περιφέρεια

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρας δράσης Σωματείων και Επιτροπών Αγώνα στον κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού, η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου πραγματοποίησε σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Κρήτης.

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη. Στην συνάντηση οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές από το Δ.Σ. του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου και του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου έθεσαν στο τραπέζι τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι.

Οι βασικοί άξονες των αιτημάτων της επιτροπής αγώνα αφορούν την υποχρεωτική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τα άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και εποχικών συναδέλφων. Ζήτησαν από το Περιφερειάρχη να πάρει θέση πάνω στα αιτήματα που θέτει η επιτροπή αγώνα. Επίσης ανέδειξαν ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο έχουν αποκτήσει εμπειρία, που δείχνει ότι τα κέρδη του εργοδότη, δεν συμβαδίζουν με την ικανοποίηση των αναγκών και των δικαιωμάτων τους, αλλά χτίζονται πάνω στην όξυνση της εκμετάλλευσής τους. 

Από την πλευρά του ο κ. Αρναουτάκης δεσμεύτηκε μετά από αίτημα των εκπροσώπων της επιτροπής αγώνα ότι τα προβλήματα θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

·         Απαιτούμε άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και εποχικών συναδέλφων.

·         Να γίνει υποχρεωτική την εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων σε ξενοδοχεία, επισιτισμό, ζαχαρώδη για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου

Οι εργαζόμενοι του κλάδου περάσαμε τα έξι τελευταία χρόνια μέσα από καπιταλιστική κρίση που άλλαξε τη ζωή των οικογενειών μας. Η επίθεση στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις μας ήταν ολομέτωπη και συνολική και δεν πρόκειται να σταματήσει, αφού η μία κυβέρνηση μετά την άλλη θα συνεχίζει να νομοθετεί αντεργατικά μέτρα όσο δεν τους σταματάμε. Οι μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εφάρμοσαν όλα όσα έφεραν τα μνημόνια, πριν ακόμη γίνουν αντεργατικοί νόμοι. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα από τη μια να ανέβουν οι εισπράξεις και τα κέρδη των εργοδοτών, σημειώνοντας ρεκόρ τις τελευταίες τρεις χρονιές, κι από την άλλη να σακατευτούν τα κορμιά των εργαζομένων από την εντατικοποίηση, ατελείωτα ωράρια, ρεπό με το σταγονόμετρο.

Η ανάπτυξη στον κλάδο όχι μόνο δε μείωσε την ανεργία, αλλά αντίθετα συνοδεύτηκε από ανασφάλεια και μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς τους. Στο Νομό Ηρακλείου που κυριαρχεί η εποχικότητα το επίδομα δίνεται μόνο για ένα τρίμηνο και με μεγάλη καθυστέρηση, ιδιαίτερα φέτος, ενώ μένουν εκτός όσοι τύχει να κάνουν μερικά μεροκάματα παραπάνω μέσα στη σαιζόν.

Οι συλλογικές συμβάσεις είναι στα χαρτιά. Οι εργοδότες δεν εφαρμόζουν τίποτε από όσα προβλέπονται. Φεύγουν από τις εργοδοτικές ενώσεις, προσπαθώντας να δημιουργήσουν Ενώσεις Προσώπων, για να χτυπήσουν ακόμα παραπέρα τους μισθούς. Στόχος είναι η εφαρμογή των 586 ευρώ σε όλο τον κλάδο τα επόμενα χρόνια. Στο Ηράκλειο έχουν ήδη υπογραφτεί συμβάσεις σε πάνω από 30 ξενοδοχεία με τάση μείωσης. Οι εργασιακές σχέσεις είναι διαλυμένες και όσοι ακόμη έχουν σταθερή δουλειά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να αντικατασταθούν από άλλους με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Σήμερα, μετά από άλλη μια χρονιά με πάνω από 25 εκατομμύρια τουρίστες, με πάνω από 17 δις ευρώ έσοδα, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια σε κάθε εργαζόμενο του κλάδου είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Διεκδικούμε:

·         Κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 900 ευρώ στα ξενοδοχεία.

Υπογραφή Εθνικής Κλαδικής Σύμβασης που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας.

·         Άμεσα να υπογραφεί Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις ΣΣΕ.

·         Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ. Να μπει τέρμα στη σύγχρονη γκιλοτίνα των ατομικών συμβάσεων. Όχι στις Ενώσεις Προσώπων.

·         8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο με 2 συνεχόμενες ημέρες ανάπαυσης και προοπτική για 7ωρο - 5ημερο - 35ωρο.

·         Άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων

·         Επίδομα ανεργίας για όλους τους εποχικούς για όσο διαρκεί η ανεργία. Αύξηση του επιδόματος στα 600 ευρώ. Η χορήγηση του επιδόματος να γίνεται άμεσα, με την εγγραφή του εργαζόμενου στους καταλόγους του ΟΑΕΔ.

·         Κάτω τα χέρια από το εφάπαξ. Επαναφορά του τρόπου υπολογισμού όπως ήταν πριν το 2012.

·         Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος.

·         Πρακτική άσκηση των σπουδαστών με πλήρεις αποδοχές και εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Καλούμε την Περιφέρεια Κρήτης να συζητήσει στην επόμενη συνεδρίαση το θέμα της κατάστασης των εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού – τουρισμού και να πάρει θέση απέναντι σε αυτή την άθλια κατάσταση.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ