ΚΡΗΤΗ
"Παράλυση" σε Τεχνικές Υπηρεσίες και Πολεοδομία - Στους δρόμους και οι μηχανικοί
Η δραματική υποστελέχωση, οι χαμηλοί μισθοί και το άγχος της δουλειάς "διώχνουν" τους μηχανικούς από τις δημόσιες υπηρεσίες
Σε παράλυση έχουν φθάσει οι Τεχνικές Υπηρεσίες και οι Πολεοδομίες στην ανατολική Κρήτη με αντίστοιχο αντίκτυπο και στην κοινωνία με σημαντικές καθυστερήσεις σε μία σειρά από παρεχόμενες υπηρεσίες όπως π.χ. στην έκδοση οικοδομικών αδειών.
Η τραγική υποστελέχωση και η έλλειψη πόρων έχουν φθάσει τους υπαλλήλους να λειτουργούν πάνω από τα όρια τους με συνέπεια να δυσκολεύονται να εκτελέσουν τις αρμοδιότητες τους υπό τις παρούσες συνθήκες.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Μελετών του δήμου Ηρακλείου, πριν από 6- 7 χρόνια, είχε 62 άτομα προσωπικό ενώ σήμερα έχει μόλις 24. «Όλες οι τεχνικές διευθύνσεις του δήμου Ηρακλείου έχουν πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα υποστελέχωσης το οποίο τα τελευταία χρόνια επιδεινώνεται συνέχεια εξαιτίας των μηχανικών που συνταξιοδοτούνται ή/και με μετατάξεις μηχανικών του δήμου σε άλλες υπηρεσίες» αναφέρει στο Cretalive ο κ. Γιώργος Φουρναράκης, αρχιτέκτονας πολεοδόμος και προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και Μελετών του δήμου Ηρακλείου.
Ταυτόχρονα συμπληρώνει ότι «το πρόβλημα επιδεινώνεται από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για τους ΟΤΑ. Οι ΟΤΑ ανέλαβαν αρμοδιότητες από την κεντρική διοίκηση και τις Περιφέρειες χωρίς να δοθούν πόροι με αποτέλεσμα να πρέπει εμείς με τα πενιχρά οικονομικά του δήμου να ανταποκριθούμε στις όλο και αυξανόμενες ανάγκες των δημοτών».
Στην Πολεοδομία Ηρακλείου (η οποία εξυπηρετεί τους δήμους Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Χερσονήσου και από τον δήμο Αρχανών- Αστερουσίων τις Πάνω και Κάτω Αρχάνες) υπηρετούν σήμερα 28 άτομα ενώ το 2010 (όταν έγινε η συνένωση των Πολεοδομιών Νομαρχίας και Δήμου με τον «Καλλικράτη») αριθμούσε 80 υπαλλήλους! Πιο συγκεκριμένα, το 2011 το Τμήμα Οικοδομικών Αδειών είχε 21 άτομα, σήμερα μένει με 9 υπαλλήλους ενώ το Τμήμα Πολεοδομικών Μελετών έχει 3 άτομα.
«Ευτυχώς πέρυσι μας έδωσε 1 άτομο ο δήμος Μαλεβιζίου και ο δήμος Χερσονήσου ακόμα μία μηχανικό και εξυπηρετούμε στοιχειωδώς, όχι επαρκώς, όλους αυτούς τους δήμους» λέει στο Cretalive η κ. Μαίρη Φραγκιουδάκη, πολιτικός μηχανικός, Διευθύντρια Πολεοδομίας Ηρακλείου και προϊσταμένη στο Τμήμα Οικοδομικών Αδειών.
«Πρόκειται για διάλυση των Υπηρεσιών Δόμησης. Η Πολεοδομία έμεινε σχεδόν χωρίς μηχανικούς με συνέπεια σήμερα να μην μπορεί να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες» αναφέρει ο κ. Αντώνης Μαυρογιάννης, υπάλληλος της Πολεοδομίας Ηρακλείου.
Οι μηχανικοί διατρανώνουν πως λείπουν σοβαρές ειδικότητες και δεν υπάρχουν στη διάθεση τους πόροι προκειμένου να εκτελέσουν τις υπηρεσίες τους ενώ τονίζουν ιδιαίτερα ότι είναι υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν στις επιβλέψεις των έργων με δικά τους μέσα είτε με αυτοκίνητα των εργολάβων.
«Η γραφειοκρατία, η δραματική υποστελέχωση και η αναξιοκρατία, που αναντίρρητα επικρατούν σε πολλές περιπτώσεις στο δημόσιο, αποτελούν τροχοπέδη στην έκδοση οικοδομικών αδειών, ο πολίτης αδυνατεί να προχωρήσει σε μεταγραφές, δεν μπορεί να ολοκληρώσει έγκαιρα την διαδικασία που απαιτεί το Κτηματολόγιο ή να προχωρήσει σε άδειες σύνδεσης με τα δίκτυα ύδρευσης» λέει η κ. Ειρήνη Βρέντζου, πολιτικός μηχανικός, μέλος διοικούσας επιτροπής Τεχνικού Επιμελητηρίου.
«Το e-άδειες ψηφιοποίησε τη γραφειοκρατία»
Ένα ακόμα πρόσκομμα στην απρόσκοπτη εργασία των μηχανικών είναι και τα ελλιπή τεχνικά μέσα που έχουν στη διάθεση τους ενώ η πολυδιαφημισμένη ψηφιοποίηση υπηρεσιών δε φαίνεται να έχει ουσιαστικό αντίκρισμα στην πράξη.
Συγκεκριμένα, ο κ. Αντώνης Μαυρογιάννης υπογραμμίζει ότι «το e-άδειες ψηφιοποίησε την γραφειοκρατία διότι αντέγραψαν ένα καθαρά γραφειοκρατικό σύστημα στο ίδιο πλαίσιο. Μπορεί να μην έχουμε πλέον τα έντυπα σχέδια αλλά ας πάει οποιοσδήποτε σε μία μικρή οθόνη με την ταχύτητα που διαθέτουμε να ανοίξει ένα pdf 20 mb να δούμε πόσο χρόνο θα του πάρει. Το e-άδεις θα βοηθούσε εάν μας δίνονταν και τα απαραίτητα εργαλεία για να το λειτουργήσουμε».
Σοβαρό εμπόδιο και το ζήτημα της αστικής ευθύνης
Οι μηχανικοί έρχονται επίσης καθημερινά αντιμέτωποι και με το θέμα της αστικής ευθύνης, το οποίο αποτελεί μεγάλη πηγή άγχους και πίεσης κατά την εκτέλεση του έργου που έχουν να φέρουν εις πέρας.
«Δεν καλύπτεται κανένας μηχανικός του δημοσίου από ασφάλεια αστικής ευθύνης ούτε από νομική προστασία. Δηλαδή εάν συμβεί ένα ατύχημα σ’ ένα εργοτάξιο τόσο η αστική όσο και η ποινική ευθύνη βαρύνει τον μηχανικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί από τον ίδιο με ίδια μέσα» λέει στο Cretalive ο κ. Γιώργος Φουρναράκης.
Παράλληλα η κ. Ειρήνη Βρέντζου τονίζει ότι υπάρχουν προκηρύξεις όπου το 50% των μηχανικών έχει παραιτηθεί διότι ένας μισθός νεοδιόριστου είναι σήμερα λιγότερο από 800 ευρώ. «Είναι πολλές οι νομικές και αστικές ευθύνες που τις αντιμετωπίζουμε μόνοι μας. Με βάση λοιπόν το άγχος και την πίεση οι μηχανικοί αποφεύγουν το διορισμό στο δημόσιο».
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις και οι μηχανικοί
Με αυτά ως δεδομένα οι μηχανικοί του ΕΜΔΥΔΑΣ ανατολικής Κρήτης ξεκίνησαν την διαμαρτυρία τους με αποχή από επιτροπές και έκδοση αδειών από την Δευτέρα 13/11 έως και την Παρασκευή 17/11 ενώ η κινητοποίηση τους κορυφώνεται την Παρασκευή με απεργίες και συγκεντρώσεις στις Πολεοδομίες Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου στις 11:00 π.μ. Παράλληλα καλούν σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοεμβρίου στις 18:30 στην πλατεία Ελευθερίας.
«Το Τεχνικό Επιμελητήριο στέκεται αρωγός και στηρίζει τις κινητοποιήσεις τις οποίες έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΕΜΔΥΔΑΣ με ομόφωνη απόφαση της διοικούσας επιτροπής. Οι τεχνικές υπηρεσίες και οι Πολεοδομίες είναι νευραλγικές υπηρεσίες ανάπτυξης με άμεσο αντίκτυπο προς τους πολίτες αλλά και τις δημόσιες υποδομές. Η υποστελέχωση και οι χαμηλοί μισθοί φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που όλοι επιθυμούμε για την ανάπτυξη της χώρας» τόνισε στο Cretalive ο κ. Γιώργος Ταβερναράκης, πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΑΚ.
Δείτε επίσης:
Προαναγγέλλουν καταλήψεις, για την υποστελέχωση των Πολεοδομικών υπηρεσιών
"Έμφραγμα" και στην Πολεοδομία Ηρακλείου
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο