ΚΟΣΜΟΣ
Ελ Σαλβαδόρ: Το Διαμερικανικό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε τη χώρα επειδή εμπόδισε μία γυναίκα να προχωρήσει σε άμβλωση
Η οικογένεια της Μπεατρίς αποφάσισε να προσφύγει στη δικαιοσύνη μετά τον θάνατό της, ώστε «καμία άλλη γυναίκα να μην ζήσει αυτό που έζησε εκείνη», όπως δήλωσε ο 30χρονος αδελφός της Ουμπέρτο.
Σε μια πρωτοφανή απόφαση το Διαμερικανικό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε χθες Παρασκευή το Ελ Σαλβαδόρ, μια χώρα με πολύ περιοριστικούς νόμους για την άμβλωση, επειδή το 2013 εμπόδισε μία γυναίκα να τερματίσει την υψηλού κινδύνου εγκυμοσύνη της.
«Το κράτος ευθύνεται για την παραβίαση των δικαιωμάτων στην ακεραιότητα του προσώπου, στην ιδιωτική ζωή και στην υγεία (…) της Μπεατρίς», το όνομα της οικιακής βοηθού που έχει αναχθεί σε σύμβολο του αγώνα κατά της πλήρους απαγόρευσης που επιβάλει η νομοθεσία του Ελ Σαλβαδόρ στις αμβλώσεις.
Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του που το Διαμερικανικό Δικαστήριο, με έδρα το Σαν Χοσέ της Κόστα Ρίκα, αποφαίνεται για το δικαίωμα στην άμβλωση.
Η Μπεατρίς, που πέθανε έπειτα από τροχαίο το 2017, έπασχε από λύκο – μια αυτοάνοση ασθένεια—όταν έμεινε έγκυος για δεύτερη φορά το 2013 σε ηλικία 22 ετών, έπειτα από μια πρώτη εγκυμοσύνη με επιπλοκές.
Οι γιατροί έκριναν ότι το έμβρυο που κυοφορούσε δεν θα μπορούσε να επιβιώσει καθώς έπασχε από σοβαρή δυσμορφία και ενημέρωσαν τη νεαρή γυναίκα ότι κινδυνεύει να πεθάνει αν ολοκληρώσει την εγκυμοσύνη της. Της συνέστησαν να υποβληθεί σε άμβλωση, όμως αρνήθηκαν να της κάνουν την επέμβαση λόγω της αυστηρής νομοθεσίας του Ελ Σαλβαδόρ.
Τότε η Μπεατρίς στράφηκε στη δικαιοσύνη προκειμένου να της επιτραπεί να κάνει άμβλωση, όμως το Συνταγματικό Δικαστήριο του Ελ Σαλβαδόρ απέρριψε το αίτημά της.
Η Μπεατρίς γέννησε πρόωρα, υποβλήθηκε σε καισαρική και το νεογνό πέθανε πέντε ώρες μετά τη γέννησή του.
Στο Ελ Σαλβαδόρ οι αμβλώσεις απαγορεύονται πλήρως από το 1998, με τον ποινικό κώδικα να προβλέπει ποινές έως και 8 χρόνια κάθειρξη για όσες γυναίκες υποβάλλονται στην επέμβαση αυτή όπως και για όσους τις βοηθούν.
Στην πραγματικότητα τα δικαστήρια της χώρας διώκουν συχνά για ανθρωποκτονία τις γυναίκες που κάνουν άμβλωση και τους επιβάλουν ποινές έως και 50 χρόνια κάθειρξη.
Η οικογένεια της Μπεατρίς αποφάσισε να προσφύγει στη δικαιοσύνη μετά τον θάνατό της, ώστε «καμία άλλη γυναίκα να μην ζήσει αυτό που έζησε εκείνη», όπως δήλωσε ο 30χρονος αδελφός της Ουμπέρτο.
Στο Ελ Σαλβαδόρ φεμινιστικές οργανώσεις δέχθηκαν με ικανοποίηση τη χθεσινή δικαστική απόφαση. «Η δικαιοσύνη θριάμβευσε. Είμαστε χαρούμενοι, η σημερινή ημέρα (…) θα μείνει στην ιστορία για την αναπαραγωγική δικαιοσύνη των γυναικών», δήλωσε η δικηγόρος Ανχέλικα Ρίβας της οργάνωσης Colectiva Feminista.
Το Διαμερικανικό Δικαστήριο ζήτησε από το Ελ Σαλβαδόρ να λάβει μέτρα, όπως η υιοθέτηση κανόνων και πρωτοκόλλων για το ιατρικό και δικαστικό προσωπικό προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες σε αντίστοιχες περιπτώσεις θα λαμβάνουν τη σωστή περίθαλψη και ότι θα υπάρχει ένα σαφές νομικό καθεστώς.
Στη Λατινική Αμερική η άμβλωση επιτρέπεται στην Αργεντινή, την Κολομβία, την Κούβα και την Ουρουγουάη όπως και σε κάποιες πολιτείες του Μεξικού. Σε άλλες χώρες, όπως στη Χιλή, επιτρέπεται σε περιπτώσεις βιασμού ή κινδύνου για την υγεία της μητέρας ή σε περιπτώσεις δυσμορφίας του εμβρύου. Ωστόσο οι αμβλώσεις απαγορεύονται εντελώς στο Ελ Σαλβαδόρ, την Ονδούρα, τη Νικαράγουα, τη Δομινικανή Δημοκρατία και την Αϊτή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ