ΚΡΗΤΗ
Πανεπιστήμιο Κρήτης: Οι επιστήμονες του μέλλοντος γεννούν την ελπίδα!
Ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός «Η διατριβή μου σε 3 λεπτά». Το ευρύ κοινό μπορεί να γνωρίσει το αύριο της έρευνας!
Της Κατερίνας Μυλωνά
Είναι νέοι, περνούν τον χρόνο τους στα εργαστήρια και η έρευνα είναι το μεγάλο τους πάθος!
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης συνεχίζει και το 2023 τη διοργάνωση του διαγωνισμού «Η διατριβή μου σε 3 λεπτά - 3 Minute Thesis» υπό την αιγίδα του πρύτανη του Ιδρύματος, καθηγητή Γεώργιου Μ. Κοντάκη.
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Πρώτη Φάση Αξιολόγησης - Επιλογή των 10 Καλύτερων Παρουσιάσεων Διδακτορικών Διατριβών του Διαγωνισμού την Τετάρτη 7 Ιουνίου.
Η εκδήλωση της τελικής φάσης του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11 Ιουλίου 2023 στις 18.30 στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου και θα είναι ανοιχτό στο ευρύ κοινό.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ.
Οι επιστήμονες που διακρίθηκαν μιλούν στο Cretalive για την έρευνά τους.
Ο Νικόλαος Αραπίτσας εκπόνησε τη διατριβή με θέμα «Διερεύνηση του µεταγραφικού και επιγενετικού αποτυπώµατος της αλληλεπίδρασης µεταξύ των ενδοφυτικών µικροβίων και του φυτού-ξενιστή».
Όπως εξηγεί, οι παγκόσμιες διατροφικές ανάγκες θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια καθιστώντας επιτακτική ανάγκη την αύξηση της αγροτικής παραγωγής. Ωστόσο, βλαβερά μικρόβια (παθογόνα) επιτίθενται στις καλλιέργειες και προκαλούν ασθένειες στα φυτά, μειώνοντας την παραγωγή και απειλώντας την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Σήμερα, τα φυτο-παθογόνα αντιμετωπίζονται με χημικά φυτοφάρμακα που προκαλούν δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία. Η αξιοποίηση ωφέλιμων μικροβίων που απομονώνονται από φυτά είναι μία βιώσιμη πρακτική που στοχεύει στην αύξηση της παραγωγής τροφίμων με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ωστόσο, το πώς ορισμένα ωφέλιμα μικρόβια ενισχύουν την άμυνα των φυτών καθιστώντας τα ανθεκτικά σε ασθένειες δεν έχει αποσαφηνιστεί. «Στη διδακτορική μου διατριβή μελετώ τις μοριακές αλληλεπιδράσεις των φυτών με ωφέλιμα μικρόβια που τα καθιστούν ανθεκτικά στα παθογόνα. Αναζητώ στο DNA των ωφέλιμων μικροβίων πληροφορίες για τις ιδιότητές τους, ενώ παράλληλα ανιχνεύω τις μοριακές αλλαγές που επάγουν στα φυτά. Τα ευρήματά μου θα τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη νέων εφαρμογών αύξησης της αγροτικής παραγωγής περιορίζοντας το ανθρώπινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα», αναφέρει.
Κατάγεται από τη Θήβα. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το ερευνητικό του πεδίο είναι οι «Μοριακές Αλληλεπιδράσεις μεταξύ Μικροβίων και Ξενιστή», αλλά τον συναρπάζει γενικότερα ο τομέας της Μοριακής Βιολογίας. «Μου αρέσει ιδιαίτερα η έρευνα, και έτσι, μετά το διδακτορικό μου θα ήθελα να συνεχίσω σε μεταδιδακτορικό επίπεδο. Σε αυτά τα πλαίσια θα ήθελα να μεταφερθώ για ένα διάστημα στο εξωτερικό ώστε να αποκτήσω μία εικόνα της έρευνας σε παγκόσμια κλίμακα. Επίσης, μου αρέσει πολύ και η διδασκαλία σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Μελλοντικά θα ήθελα να επιστρέψω στην Ελλάδα και να συνδυάσω την έρευνα με τη διδασκαλία σε κάποιο πανεπιστήμιο», αναφέρει.
«Μαγνητικά πεδία στους γαλαξίες» είναι το θέμα της διατριβής της Άννας Κωνσταντίνου.
Η παρούσα διδακτορική διατριβή εστιάζει στη μελέτη του ρόλου των μαγνητικών πεδίων στους γαλαξίες. Έχει παρατηρηθεί ότι οι γαλαξίες φέρουν μαγνητικά πεδία, και παρά το γεγονός ότι αυτά είναι εκατομμύρια φορές ασθενέστερα από τα μαγνητικά πεδία που συναντάμε στην καθημερινή ζωή (όπως τα μαγνητάκια στο ψυγείο μας!) διαπιστώνεται ότι έχουν σημαντική επίδραση στην αστρογένεση. Η γέννηση των αστέρων συμβαίνει μέσα σε νεφελώματα που υπάρχουν στους γαλαξίες, τα οποία λόγω της βαρύτητάς τους, συμπυκνώνονται, δημιουργώντας πυκνότερες περιοχές. Φαίνεται όμως ότι τα μαγνητικά πεδία ανάλογα με την ένταση και τη μορφολογία τους έχουν ορισμένες φορές τη δυνατότητα να αντιστέκονται στην κατάρρευση των νεφελωμάτων, εμποδίζοντας έτσι τη δημιουργία αστέρων. Παραμένει ωστόσο ακόμα άλυτο το μυστήριο του ρόλου τους καθώς είναι δύσκολο να μετρηθεί η ένταση και να προσδιοριστεί η μορφολογία τους. Στα πλαίσια της παρούσας διατριβής, καλούμαστε να διερευνήσουμε τα παραπάνω ερωτήματα, διεξάγοντας προσομοιώσεις γαλαξιών σε υπερυπολογιστές, επιλύοντας τις εξισώσεις της μαγνητοϋδροδυναμικής και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις φυσικές διαδικασίες που εμπλέκονται. Αποκωδικοποιώντας τα μυστήρια των μαγνητικών πεδίων στους γαλαξίες, συντελούμε στην πιο ολοκληρωμένη κατανόηση της εξέλιξης των γαλαξιών και της αστρογένεσης.
Η Άννα Κωνσταντίνου είναι διδακτορική φοιτήτρια στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχοντας αποκτήσει το πτυχίο της στην Φυσική από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και το μεταπτυχιακό δίπλωμα στην "Προχωρημένη Φυσική" από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, αφοσιώνεται στην Αστροφυσική εστιάζοντας στην κατανόηση των μαγνητικών πεδίων των γαλαξιών και την επίδρασή τους στην εξέλιξή τους. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και κατάγεται από την Κύπρο και τις Κυκλάδες. Με τον ερευνητικό της προσανατολισμό, επιδιώκει να ανακαλύψει νέες γνώσεις και να συμβάλει στην περαιτέρω κατανόηση του πεδίου της Αστροφυσικής. Αφού ολοκληρώσει το διδακτορικό της, θα αναζητήσει εργασία σε θέσεις που σχετίζονται με την Αστροφυσική, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.
«Χρήση και ανάπτυξη µεθόδων Μηχανικής Μάθησης για µελέτη αποθήκευσης µορίων σε νανο-υλικά» είναι το θέμα της διδακτορικής διατριβής του Χάρη Λίβα. Ο ίδιος εξηγεί τα εξής «Η διδακτορική μου διατριβή αφορά την μελέτη υλικών για προσρόφηση και αποθήκευση υδρογόνου με μεθόδους Τεχνητής Νοημοσύνης. Η εφαρμογή αυτή είναι πολλή σημαντική καθώς η κλιματική αλλαγή και το τέλος των υδρογονανθράκων αποτελούν τα κρισιμότερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα τα επόμενα χρόνια. Το υδρογόνο και η χρήση αυτού ως φορέα ενέργειας αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη λύση που έχει βρει ήδη εφαρμογές στην βιομηχανία (βλέπε https://www.toyota.com/mirai/). Ένας περιοριστικός παράγοντας που αποτρέπει την ευρεία χρήση του συγκεκριμένου αερίου αποτελεί ο όγκος που καταλαμβάνει. Οι συμβατικές δεξαμενές υδρογόνου χρειάζονται πολύ χρόνο και ενέργεια για να γεμίσουν με επαρκή ποσότητα αερίου καθώς δουλεύουν σε εξαιρετικά υψηλές πιέσεις και χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι επομένως σημαντική η εύρεση προηγμένης τεχνολογίας που θα επιφέρει μείωση κόστους και χρόνου στην μεταφορά και αποθήκευση του υδρογόνου. Όσον αφορά τις μεθόδους Τεχνητής Νουμοσύνης, αυτές επελέγησαν καθώς, σε σχέση με άλλες υπολογιστικές αλλά και πειραματικές μεθόδους, είναι πιο γρήγορες και περιλαμβάνουν σχεδόν μηδενικό κόστος. Γίνεται μελέτη χιλιάδων υλικών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με την χρήση του υπολογιστή και μειώνεται η απαίτηση για συμβατικές, εντατικές σε υπολογισμούς, θεωρητικές και κοστοβόρες-χρονοβόρες πειραματικές προσεγγίσεις.»
Ο Χάρης Λίβας είναι 25 χρόνων και κατάγεται από το Ηράκλειο της Κρήτης. «Είμαι απόφοιτος του τμήματος Φυσικής και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχω εργαστεί στο εξωτερικό σε εταιρείες και πανεπιστήμια όπως η Toyota και το Imperial College του Λονδίνου. Ευαισθητοποιημένος σε θέματα που άπτονται την προστασία του περιβάλλοντος ίδρυσα μαζί με δύο συμφοιτητές μου το 2019 την εθελοντική ομάδα Green-Team UoC. Για αυτό επέλεξα στην μέχρι τώρα πορεία μου να μελετάω υλικά με περιβαλλοντικές εφαρμογές. Επί του παρόντος, είμαι υποψήφιος Διδάκτορας στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, χρηματοδοτούμενος από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας. Όνειρο μου είναι να φτιάξουμε ένα καλύτερο, βιωσιμότερο αλλά και πιο δίκαιο κόσμο για εμάς και για τις επόμενες γενιές. Όσον αφορά τις προσωπικές επιδιώξεις, στόχο μου αποτελεί η εργασία σε Πανεπιστήμιο της Ελλάδας ή του εξωτερικού», αναφέρει.
Η Μαριάννα Παπαδοπούλου εκπόνησε διατριβή με τίτλο «Μελέτη του ρόλου του παν-νευροτροφικού υποδοχέα p75 στην ενήλικη νευρογένεση του ιπποκάµπου, ως νέα θεραπευτική προσέγγιση στη νόσο Alzheimer».
Όπως εξηγεί, κατά τη νόσο Αλτσχάιμερ, συναντάμε αυξημένα ποσοστά νευρωνικού θανάτου, καθώς και μειωμένα επίπεδα ενήλικης νευρογένεσης. Στόχο της θεραπευτικής μας προσέγγισης, αποτελεί η αύξηση των επιπέδων νευρογένεσης και η μείωση του κυτταρικού θανάτου, μέσω της δράσης του παν-νευροτροφικού υποδοχέα p75. Η έρευνά μας λοιπόν, επικεντρώνεται στην αποκρυπτογράφηση των μηχανισμών του υποδοχέα στην ενήλικη νευρογένεση του ιππόκαμπου τρωκτικών αλλά και ανθρώπινων κυττάρων, υπό φυσιολογικές και νευροεκφυλιστικές συνθήκες, όπως η Νόσος Αλτσχάιμερ. Για το σκοπό αυτό, προσδιορίζουμε τα επίπεδα πολλαπλασιασμού και διαφοροποίησης των ενήλικων νευρικών βλαστοκυττάρων (NSCs) σε συγκεκριμένα μοντέλα ποντικών. Επιπλέον, διερευνούμε τις επιδράσεις του υποδοχέα σε NSCs που προέρχονται και από ανθρώπινα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (hiPSCs), είτε από ασθενείς της νόσου, είτε από καλλιέργειες υπό την παρουσία του ολιγομερούς Aβ42 (κύριο συστατικό των τοξικών πλακών που βρίσκονται στον εγκέφαλο ασθενών). Τέλος, δοκιμάζουμε συνθετικά φάρμακα, που μπορούν να ενεργοποιήσουν τον υποδοχέα p75 και να επάγουν ειδικές για το κύτταρο λειτουργίες. Εν κατακλείδι, στοχεύουμε στο να ενισχύσουμε την ενδογενή ικανότητα νευρογένεσης, έναντι της προκαλούμενης νευρωνικής απώλειας, εξαιτίας της νόσου Αλτσχάιμερ.
Κατάγεται από την Κοζάνη, σπούδασε στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας (πρώτη επαφή με τη Νευροβιολογία). Ακολούθησαν μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών στις Νευροεπιστήμες, διδακτορική διατριβή στον τομέα της Νευροφαρμακολογίας. Υποψήφια διδάκτωρ στο εργαστήριο Αναγεννητικής Φαρμακολογίας στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπό την επίβλεψη του καθηγητή κ. Ιωάννη Χαραλαμπόπουλου, υποτροφίες όπως αυτή του ιδρύματος Μποδοσάκη και βραβεύσεις καλύτερων παρουσιάσεων. Συμμετοχή σε παγκόσμια συνέδρια με πιο πρόσφατο το Gordon Research Seminar & Conference της Αμερικής (ως ομιλήτρια).
«Επόμενος στόχος η επιτυχής ολοκλήρωση της διδακτορικής μου διατριβής και η συνέχεια της έρευνάς μου σε επίπεδο μετα-διδακτορικής ερευνήτριας. Αν και φιλοδοξώ να καταφέρω να δραστηριοποιηθώ στην Ελλάδα, επιδιώκω πάντα ταξίδια σε εργαστήρια του εξωτερικού με απώτερο στόχο την απόκτηση εμπειρίας και τη δημιουργία μελλοντικών συνεργασιών», αναφέρει.
Το θέμα της διατριβής της Αλίκης Πρίντζη είναι «Μελέτη της επίδρασης της διατροφής µε ενσωµάτωση ολιγοπεπτιδίων στη σκελετική ανάπτυξη των ιχθύων».
Προς ένα μέλλον με αυξανόμενες διατροφικές ανάγκες, μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία τροφίμων όπως η ιχθυοκαλλιέργεια αντιμετωπίζει καθημερινά την πρόκληση της υψηλής ποιότητας των προϊόντων εξασφαλίζοντας συγχρόνως την ευζωία των ατόμων. Τροχοπέδη στην επίτευξη αυτού του στόχου είναι η εμφάνιση των σκελετικών παραμορφώσεων στους ιχθύες. Η παρουσία τους συχνά συνοδεύεται από υψηλή θνησιμότητα, μειωμένο ρυθμό αύξησης ή μη εμπορευσιμότητα του τελικού προϊόντος. Η ενίσχυση της οστέινης ανθεκτικότητας μέσω διατροφικού χειρισμού είναι μία καινοτόμος προσέγγιση με στόχο την πρόληψη της εμφάνισης των σκελετικών παραμορφώσεων. Στα πλαίσια λοιπόν της διδακτορικής μου διατριβής, χρησιμοποιώντας μία εύπεπτη πρωτεϊνική μορφή, τα πεπτίδια, επιδιώκουμε τον έλεγχο της σκελετικής ανάπτυξης μέσω της διατροφής, όχι μόνο σε ένα σημαντικό είδος για την ιχθυοκαλλιέργεια (λαβράκι) αλλά και ένα σπονδυλωτό μοντέλο του γλυκού νερού (zebrafish). Απώτερος σκοπός είναι όχι μόνο η βελτιστοποίηση της ποιότητας, αλλά κυρίως η ευζωία τόσο πειραματικών όσο και εκτρεφομένων ατόμων. Συγχρόνως, η επίλυση του προβλήματος της ανάπτυξης σκελετικών δυσπλασιών κρίνεται ως σημαντικός σταθμός προς ένα βιώσιμο μοντέλο ιχθυοκαλλιέργειας, με μειωμένο οικολογικό αποτύπωμα.
Η ίδια αναφέρει «με καταγωγή από τα Γιάννενα, τα τελευταία χρόνια έχω ως βάση μου το Ηράκλειο Κρήτης όπου ολοκλήρωσα τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές μου σπουδές στο τμήμα Βιολογίας. Κύριο ερευνητικό μου ενδιαφέρον είναι η σκελετική βιολογία των ιχθύων και συγκεκριμένα η εμφάνιση σκελετικών παραμορφώσεων. Πλέον βρίσκομαι στο τέλος της διδακτορικής μου διατριβής, όπου εκπονείται στο ινστιτούτο Ifremer (French Institute for Ocean Science), υπό την αιγίδα του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου της Βρετάνης στη Γαλλία. Ιδεατά, το επόμενο βήμα μου βρίσκεται στον χώρο της έρευνας ανεξαρτήτως γεωγραφικών ορίων.»
Η Γλυκερία Ρουβά ασχολήθηκε με την «Ανοσολογική απάντηση και ανίχνευση πολυµορφισµών του γονιδίου της δεσµογλεΐνης-1 σε παιδιά µε σταφυλοκοκκικό αποφολιδωτικό σύνδροµο (SSSS)».
Το Σταφυλοκοκκικό αποφολιδωτικό σύνδρομο (SSSS- staphylococcal scalded skin syndrome) είναι μια δερματική νόσος που προκαλείται από τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο και προσβάλλει νεογνά και μικρά παιδιά. Ο σταφυλόκοκκος παράγει τοξίνες που εξουδετερώνουν τη δεσμογλεΐνη-1, μια πρωτεΐνη που συνδέει τα κύτταρα της επιδερμίδας, προκαλώντας εκτεταμένη αποφολίδωση στο δέρμα.
Λόγω της αυξανόμενης επίπτωσης του SSSS, καθίσταται αναγκαία η μελέτη της απάντησης του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών απέναντι στον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο. Στόχος της παρούσας έρευνας είναι η μέτρηση αντισωμάτων έναντι των τοξινών του σταφυλόκοκκου σε νεογνά και παιδιά με SSSS. Επιπρόσθετα, η συσχέτιση του συνδρόμου με μεταλλάξεις στο γονίδιο της δεσμογλεΐνης-1 θα εξηγήσει το λόγο που ορισμένα παιδιά παρουσιάζουν γενικευμένη αποφολίδωση (SSSS), ενώ άλλα εμφανίζουν μόνο τοπικά ή καθόλου συμπτώματα. Τα αποτελέσματα πιθανόν να βοηθήσουν στο μέλλον, ώστε να παραχθούν σκευάσματα που θα χρησιμοποιούν τη δεσμογλεϊνη-1 ως γρήγορο τρόπο ανίχνευσης του σταφυλόκοκκου ή ως θεραπεία στα παιδιά με σοβαρό πρόβλημα στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Η Ρούβα Γλυκερία κατάγεται από την Καστοριά και πρόσφατα απέκτησε τον τίτλο ειδικότητας στην Παιδιατρική, ενώ παράλληλα είναι υποψήφια διδάκτορας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στόχος της είναι να συνεχίσει την εκπαίδευσή της στο εξωτερικό και να εξειδικευθεί στην παιδοκαρδιολογία.
Η Γεωργία Σκορδαλού ασχολήθηκε με τη «Διερεύνηση της χηµείας σχηµατισµού και σταθεροποίησης διοξειδίου του πυριτίου και βιοµηχανικές εφαρµογές»
Τα ψυκτικά υγρά είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία των συστημάτων ψύξης. Ο ρόλος του ψυκτικού υγρού είναι πολλαπλός. Αποτρέπει την υπερθέρμανση του συστήματος κατά τη λειτουργία του, αλλά και την ψύξη, κυρίως στις πιο κρύες χώρες. Εξίσου σημαντική είναι η συμβατότητα των συστατικών ενός ψυκτικού υγρού και κατ’ επέκταση η προστασία των μεταλλικών επιφανειών. Παρά το γεγονός ότι η χρήση των ψυκτικών υγρών κρίνεται απαραίτητη για τέτοιες εφαρμογές μεταφοράς θερμότητας, ταυτόχρονα συμβάλει στα διάφορα προβλήματα που δημιουργούνται στα συστήματα ψύξης, όπως η συσσώρευση σκουριάς και διάφορων επιζήμιων σωματιδίων. Για να μειωθεί η καταστρεπτική ικανότητα αυτών των υγρών απαραίτητη καθίσταται η προσθήκη χημικών πρόσθετων. Η συγκεκριμένη διδακτορική διατριβή εστιάζει στην εύρεση χημικών ουσιών για τη βελτιστοποίηση των ψυκτικών υγρών αυτοκινήτων και την παρεμπόδιση σχηματισμού ανεπιθύμητων ουσιών στις μηχανές των αυτοκινήτων. Στόχος μας είναι η στροφή σε ψυκτικά υγρά περισσότερο φιλικά ως προς τον άνθρωπο αλλά και το περιβάλλον και με μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης.
Η Σκορδαλού Γεωργία κατάγεται από το Ρέθυμνο της Κρήτης. Φοίτησε στο τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ηράκλειο και ειδικεύτηκε στον τομέα της Ανόργανης Χημείας. «Άμεσος στόχος μου είναι να ολοκληρώσω τη διδακτορική μου διατριβή με επιτυχία. Όνειρό μου είναι να συνεχίσω να υπηρετώ την έρευνα, που συνήθως οδηγεί στις χώρες του εξωτερικού», αναφέρει.
O Μάνος Στρατάκης εκπόνησε τη διατριβή με θέμα «Move, Adapt or Die: Η πρόκληση της κλιµατικής αλλαγής στους εξώθερµους οργανισµούς».
Ο στόχος της διδακτορικής διατριβής είναι η εφαρμογή μιας νέας μεθοδολογίας για την εκτίμηση των βιολογικών αποκρίσεων των οργανισμών στην κλιματική αλλαγή, συνδυάζοντας πληροφορίες οικολογίας και γενετικής/επιγενετικής. Το ενδημικό στην Κρήτη και τις γύρω νησίδες είδος σαύρας Podarcis cretensis, καταφέρνει να επιβιώνει τόσο στην κορυφή των Λευκών Ορέων όσο και στη βραχονησίδα Μικρονήσι Χρυσής νότια της Ιεράπετρας. Η μελέτη τόσο της οικολογίας του, όσο και του γενετικού υποβάθρου του είναι απαραίτητα για την κατανόηση των βιολογικών αποκρίσεων των εξώθερμων ζώων στις περιβαλλοντικές αλλαγές για τον καθορισμό της κατάστασης επικινδυνότητάς τους έναντι της κλιματικής αλλαγής και του πλαισίου διαχείρισης τους σε Μεσογειακά ακραία περιβάλλοντα. Το συγκεκριμένο πλαίσιο εργασίας θέλουμε να αποτελέσει μία πρότυπη μελέτη που θα μπορεί να υιοθετηθεί και για άλλα χερσαία είδη της Μεσογείου που αποτελεί ένα από τα θερμότερα σημεία βιοποικιλότητας του πλανήτη, αυξάνοντας τις γνώσεις μας γύρω από την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη βιοποικιλότητα και παρέχοντας σημαντικά στοιχεία σε πολυάριθμα ερωτήματα σχετικά με την εξελικτική βιολογία και τη βιολογία της διατήρησης.
Ο Μάνος Στρατάκης, είναι εξελικτικός βιολόγος με μεταπτυχιακό στη Διαχείριση Χερσαίων και Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων, καθώς και υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. «Τα τελευταία χρόνια η έρευνα μου επικεντρώνεται στους μοριακούς εξελικτικούς μηχανισμούς που οδηγούν στη διαφοροποίηση και προσαρμογή των ειδών, καθώς και στο ρόλο της κλιματικής αλλαγής στην εξέλιξη των οργανισμών. Εκτός από την επιστημονική έρευνα, ο αθλητισμός και ο χορός βρίσκονται στα κύρια ενδιαφέροντά μου. Όνειρο μου είναι να μπορέσω να συνεχίσω την έρευνα υψηλού επιπέδου στη χώρα μας, καθώς θεωρώ σημαντικό οι νέοι άνθρωποι -παρά τις πολλές φορές αντίξοες συνθήκες- να εμπλέκονται ενεργά στη βελτίωση της ζωής του τόπου τους», αναφέρει.
Το θέμα της διατριβής της Ειρήνης Τσιόδρα είναι «Ιχνηθέτες καύσης βιοµάζας στην ατµόσφαιρα».
Η ίδια εξηγεί πως «αντικείμενο της διατριβής μου είναι η μελέτη των επιπτώσεων των καρκινογόνων πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων και των οξειδωμένων παράγωγων τους που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα από την καύση βιομάζας λόγω οικονομικής αλλά και κλιματικής κρίσης. Η καύση βιομάζας είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για την ποιότητα του αέρα στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά αστικά κέντρα και όπως αποδείχτηκε από τα αποτελέσματα της μελέτης συνεισφέρει στον κίνδυνο καρκινογένεσης σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με την καύση πετρελαίου ή την καύση βενζίνης. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε πως η καύση βιομάζας σε τζάκια και σόμπες για οικιακή θέρμανση επιδεινώνει σημαντικά την ποιότητα του αέρα, είναι ένα πρόβλημα το οποίο αναμένεται να συνεχισθεί ή και να επιδεινωθεί όσο υπάρχει ενεργειακή κρίση και χρειάζεται λήψη μέτρων περιορισμού των σχετικών εκπομπών.»
Η Ειρήνη Τσιόδρα ολοκλήρωσε το προπτυχιακό και μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στο τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης. «Η διδακτορική μου διατριβή εκπονείται στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών (Ε.ΠΕ.ΧΗ.ΔΙ) του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Ποιότητας Αέρα και Κλιματικής Αλλαγής του Ινστιτούτου Επιστήμης Χημικών Μηχανικών του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας στην Πάτρα & το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Η έρευνά μου υποστηρίζεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERC - PyroTRACH και την Πανελλαδική Ερευνητική Υποδομή για τη μελέτη της ατμοσφαιρικής σύστασης και κλιματικής αλλαγής (ΠΑΝΑΚΕΙΑ). Όνειρό μου είναι να καταφέρω να συνεισφέρω με την έρευνά μου στην κατανόηση των ατμοσφαιρικών διεργασιών και στην προαγωγή της δημόσιας υγείας», αναφέρει.
Δείτε επίσης:
«Η Διατριβή μου σε 3 λεπτά»: Με επιτυχία η πρώτη φάση του διαγωνισμού
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο