ΚΡΗΤΗ
Πανεπιστήμιο Κρήτης: Άδεια αμφιθέατρα, χωρίς οξυγόνο, 2 χρόνια μετά την τραγωδία των Τεμπών
Το δικό τους μήνυμα εν όψει των συλλαλητηρίων στέλνουν οι φοιτητές.

Νεκρική σιωπή, άδεια καθίσματα, ένα αμφιθέατρο χωρίς ζωή…
Τα περισσότερα από τα 57 θύματα των Τεμπών θα μπορούσαν να είναι συμφοιτητές τους. Η ηλικία τους είναι πάνω- κάτω η ίδια. Εκείνοι, όμως, χάθηκαν για πάντα, το νήμα της ζωής τους κόπηκε τόσο πρόωρα και βίαια.

«Τα θύματα φωνάζανε δεν έχουμε οξυγόνο
Μέχρι τη δικαίωση θα είμαστε στον δρόμο»
Με το παραπάνω σύνθημα, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης δηλώνουν δυναμικό «παρών» στα συλλαλητήρια που οργανώνονται σε κάθε γωνιά του νησιού.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η συμβολική κίνηση στην οποία προέβησαν οι φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Ιδρύματος.
Κράτησαν κλειστές 57 θέσεις και έγραψαν τα ονόματα όσων άφησαν την τελευταία τους πνοή σε εκείνο το μοιραίο τρένο.
Η εικόνα φέρνει στα μάτια δάκρυα. Σκέφτεται κανείς πόσο έντονη παραμένει αυτή η απουσία. Ευθύνη όλων μας; Να δώσουμε φωνή σε όσους πια δεν έχουν. Και αφού είναι μάταιο να προσπαθούμε να τους σώσουμε, ας συνεχίσουμε να παλεύουμε για την πολυπόθητη δικαίωση.
Γιατί αν όλοι ενώσουμε τις δυνάμεις μας, δε θα είναι ουτοπία, αλλά κάτι εφικτό!

Ο εκπρόσωπος των φοιτητών, κ. Μανώλης Ανδριανάκης, αναφέρει στο Cretalive πως όλοι πρέπει να κατέβουν στην πορεία που θα γίνει την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου στο Ρέθυμνο και να διαδηλώσουν κατά του εγκλήματος που συντελέστηκε και τώρα γίνεται προσπάθεια συγκάλυψής του. Στόχος είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα θύματα και τους συγγενείς τους.

Ανάλογη δράση και στο Πολυτεχνείο Κρήτης
Σε ανάλογη δράση προχώρησε και ο Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος του Πολυτεχνείου, ο οποίος στη γενική του συνέλευση αποφάσισε να προχωρήσει την Παρασκευή σε κατάληψη και να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται στα Χανιά.

Στη σχετική ανακοίνωση του εναίου συλλόγου επισημαίνονται τα εξής:
«Το τελευταίο διάστημα όλη η κοινωνία έχει συγκλονιστεί με τις νέες αποκαλύψεις που βγαίνουν στο φως σε σχέση με το κρατικό έγκλημα των Τεμπών. Τα ηχητικά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι 30 από τους 57 νεκρούς κάηκαν ζωντανοί προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη οργή. Ταυτόχρονα, είναι φανερό ότι ξετυλίγεται περίτρανα ένα ατελείωτο γαϊτανάκι συγκάλυψης με τον πρωθυπουργό της χώρας να αποποιείται κάθε ευθύνη. Από την πρώτη στιγμή, ο χώρος της σύγκρουσης των τρένων μπαζώθηκε, καταστρέφοντας αποδεικτικά στοιχεία που έδειχναν ότι η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε παράνομα εύφλεκτα υλικά. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να εμπαίξει τον λαό, με κυβερνητικά στελέχη και λοιπούς κυβερνητικούς, όπως είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Πορτοσάλτε, να κάνουν χυδαίες δηλώσεις, σχετικά με τους αγώνες του λαού ενάντια στις προσπάθειες συγκάλυψης του πολύνεκρου αυτού δυστυχήματος.
Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 2 χρόνια από την κρατική δολοφονία των Τεμπών και η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο δεν έχει αναλάβει καμία ευθύνη, αλλά αντίθετα έχει ενορχηστρώσει τη συγκάλυψη των εγκληματικών της επιλογών. Επιπλέον, κυβερνητικοί υπάλληλοι προσπάθησαν να αποκρύψουν και να εξαφανίσουν κρίσιμα στοιχεία, όπως ηχητικά ντοκουμέντα, βίντεο και τεχνικές μελέτες, που αποδεικνύουν ότι το δυστύχημα δεν ήταν απλώς ένα μοιραίο λάθος, αλλά είχε ποινικές ευθύνες, ακόμα και για μέλη της κυβέρνησης.
Τις προηγούμενες εβδομάδες είδαμε εκατοντάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας, να πλημμυρίζουν από άκρη σε άκρη την χώρα, ηχώντας δυνατά τα αιτήματα “ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ” και “ΑΜΕΣΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ”.

Στις 28 Φλεβάρη, λαός και νεολαία θα βγουν ξανά δυναμικά στους δρόμους! Όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να θάψει την υπόθεση των Τεμπών, η κοινωνία γνωρίζει πολύ καλά τις ευθύνες που αναλογούν στον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και στην κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία, στα πέντε χρόνια διακυβέρνησής της, έχει επιμείνει στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Η ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων οδήγησε στην υποβάθμιση της ασφάλειας, χωρίς τηλεδιοίκηση, με αποτέλεσμα δύο τρένα να συγκρουστούν στην ίδια γραμμή και να χάσουν τη ζωή τους τόσοι άνθρωποι, που στην πλειοψηφία τους είναι φοιτητές. Η κυβέρνηση δεν σταματάει εκεί, αλλά έχει προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, των ψυχιατρικών δομών και ετοιμάζεται να ιδιωτικοποιήσει και άλλα κοινωνικά αγαθά, όπως το νερό και τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η πολιτική της ΝΔ είναι ξεκάθαρη: μια πολιτική "καμένης γης", που δεν αφήνει τίποτα όρθιο και καταστρέφει κάθε δυνατότητα για μια ζωή με αξιοπρέπεια.
Η νεολαία, ιδιαίτερα, έχει γίνει στόχος της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή διακυβέρνησης της. Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να καταργήσει κάθε κεκτημένο των φοιτητών που έχει κατακτηθεί μέσα από αγώνες, αφού το φοιτητικό κίνημα έχει σταθεί πολλές φορές εμπόδιο απέναντι στα σχέδια της. Πέρσι, ψήφισε τον νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, παρακάμπτοντας ακόμα και το ίδιο το Σύνταγμα, μια κίνηση που αν υλοποιηθεί θα υποβαθμίσει τα ήδη πτυχία, την προοπτική μας, καθώς και εν γένει την δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Τώρα, επιχειρείται η εφαρμογή αυτής της μεταρρύθμισης, με την πρώτη αδειοδότηση για ένα παράρτημα ιδιωτικού πανεπιστημίου στην Ελλάδα από το δήθεν ξακουστό πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Όμως, η πολιτική της ΝΔ δεν σταματάει στα πανεπιστήμια: επιχειρεί να επεκταθεί και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με τη δημιουργία των "Ωνάσειων Σχολείων", τα οποία θα απομακρύνουν τους μαθητές από τα δημόσια σχολεία
Παράλληλα, η κυβέρνηση επιδιώκει να προχωρήσει στην εφαρμογή των ορίων φοίτησης, με πάνω από 330.000 φοιτητές να διαγράφονται τον Σεπτέμβριο του ‘25 για τις 4ετής σχολές, και το 2026 για τις 5ετής και 6ετής σχολές. Αυτό σημαίνει ότι οι κόποι, το διάβασμα και οι οικονομικές δαπάνες τόσων ετών και οικογενειών θα πάνε στον κάλαθο των αχρήστων, καθώς σύμφωνα με τη ΝΔ, όποιος σπουδάζει για περισσότερα από 8 χρόνια δεν είναι ικανός να πάρει πτυχίο. Την ίδια στιγμή που η προοπτική των νέων λεηλατείται, η ακρίβεια εξαθλιώνει τα λαϊκά νοικοκυριά και αναγκάζονται χιλιάδες τα τελευταία χρόνια να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες για καλύτερη επαγγελματική προοπτική εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης, ο Πιερρακάκης έρχεται να εφαρμόσει ένα νόμο που θα διαλύσει το μέλλον της νεολαίας, σέρνοντας την προς την επισφαλή εργασία και την ανεργία. Απέναντι στις προσπάθειες αυτές έχουν υπάρξει έντονες αντιδράσεις από την ακαδημαϊκή κοινότητα, τόσο από τους φοιτητές όσο και από διοικητικά όργανα, όπως αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη απόφαση του συλλόγου ΔΕΠ Πολυτεχνείου Κρήτης μετά από κινητοποιήσεις στα όργανα διοίκησης των φοιτητικών συλλόγων του ΠΚ. Ήδη πριν από τα Χριστούγεννα το φοιτητικό κίνημα έδωσε την πρώτη απάντηση με τη μαζική κινητοποίηση στην Σύνοδο των Πρυτάνεων, όπου και οδήγησε σε απόφαση ενάντια των διαγραφών. Σήμερα, φαίνεται για ακόμα μια φορά ότι οι αγώνες του φ. κ αποδίδουν καρπούς, αφού με βάση τις νέες δηλώσεις της Υφυπουργού Παιδείας, έχει ξεκινήσει συζήτηση στο Υπουργείο Παιδείας για παράταση ορίου φοίτησης για όσους φοιτητές είχαν συμμετάσχει στην προηγουμένη εξεταστική περίοδο του 23-24, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση σε υποχωρήσεις!
Ταυτόχρονα, ο Πιερρακάκης δίνει τελεσίδικα και απειλεί τις διοικήσεις, ότι αν εντός αυτού του ακαδημαϊκού εξαμήνου δεν έχουν τοποθετήσει συστήματα ασφαλείας (κάμερες, τουρνικέ, face control) στα ιδρύματα, θα κοπεί η χρηματοδότηση. Μία τέτοια κίνηση, στόχο έχει μονάχα την τρομοκράτηση του φοιτητικού σώματος και την καταστολή οποιασδήποτε προσπάθειας άρθρωσης αντιδράσεων και αγώνων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.
Οι σχολές του ιδρύματος αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις λόγω της υψηλής ακαδημαϊκής απαίτησης και των αυστηρών κριτηρίων. Στη σχολή του ΜΠΔ, εάν είχαν εφαρμοστεί διαγραφές, το 60% των φοιτητών δεν θα είχαν αποφοιτήσει (σχεδόν το 40% θα είχε πτυχίο). Ο χαμηλός ρυθμός αποφοίτησης οφείλεται στις πολλές απαιτητικές εξετάσεις και τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας στα πρώτα έτη. Οι διαγραφές ειδικότερα σ’ αυτή την σχολή έρχονται να διογκώσουν το πρόβλημα αυτό.
Στην αρχιτεκτονική βλέπουμε μια έντονη φόρτωσης εργασιών και χρονοβόρων διορθώσεων που μαζί με τις νέες προόδους καθιστούν την σχολή αρκετά απαιτητική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα υψηλά ποσοστά διαγραφών, με μόνο τέσσερις φοιτητές να αποφοιτούν εντός τριών ετών την τελευταία δεκαετία. Περίπου 397 από τους 1.270 εγγεγραμμένους φοιτητές κινδυνεύουν να διαγραφούν.
Στη σχολή του ΜΗΧΟΠ μετά την εφαρμογή του μέτρου ΕΒΕ έχει οδηγήσει σε μείωση των εισακτέων κάθε χρόνο. Πολλοί φοιτητές ξεπερνούν το 8ο έτος σπουδών, με το 49% να κινδυνεύει με διαγραφή τον Σεπτέμβριο του 2026. Επιπλέον, υπάρχουν δυσκολίες λόγω των πολλαπλών εξεταστικών φίλτρων και της εντατικοποίησης της σχολής, ιδίως στο 4ο έτος.
Στο ΧΗΜΗΠΕΡ η προσθήκη νέων μαθημάτων και οι καθηγητικές αυθαιρεσίες έχουν αυξήσει την πίεση στους φοιτητές. Υπάρχουν υψηλά ποσοστά αποτυχίας σε ορισμένα μαθήματα, όπως ο Διαφορικός Λογισμός (85,3% αποτυχία) και η Γενική & Οργανική Χημεία. Περίπου το 30% των φοιτητών κινδυνεύει να διαγραφεί τον επόμενο Σεπτέμβριο.
Η σχολή του ΗΜΜΥ είναι γνωστή για τις αυστηρές προθεσμίες, τα εξεταστικά φίλτρα, την εντατικοποίηση των σπουδών και αλυσίδες. Οι φοιτητές αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση λόγω των μαζικών εργασιών και των αυστηρών απαιτήσεων με αποτέλεσμα ο μ. ο αποφοίτησης να είναι μεγάλος. Η διοίκηση διατηρεί σιγή ιχθύος σε σχέση με το μέτρο των διαγραφών, αλλά ταυτόχρονα ρίχνει τις ευθύνες στους ίδιους τους φοιτητές για τον μεγάλο μ. ο αποφοίτησης και στις διπλωματικές τους.
Ωστόσο, οι μνήμες από τις περσινές φοιτητικές κινητοποιήσεις είναι ακόμα ζωντανές. Το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα του Γενάρη-Φλεβάρη του ‘24 απέδειξε πως καμία κυβέρνηση δεν είναι παντοδύναμη και κανένας Μητσοτάκης δεν είναι άτρωτος μπροστά στους από κοινούς αγώνες σύσσωμης της ακαδημαϊκής κοινότητας. Έτσι και φέτος, οι εκατοντάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι, οι δεκάδες διοικήσεις σχολών, τα αμέτρητα συνδικαλιστικά όργανα των καθηγητών (όπως είναι οι ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ Πολυτεχνείου Κρήτης, καθώς και η ΠΟΣΔΕΠ), οι Σύγκλητοι σε Πάντειο, ΕΚΠΑ και ΑΠΘ που έχουν πάρει θέση εναντίωσης στις διαγραφές φοιτητών αποδεικνύουν ότι για ακόμη μία φορά τα κυβερνητικά σχέδια θα πέσουν στο καλάθι των αχρήστων.
Η Σύνοδος Πρυτάνεων τον Δεκέμβριο στην Σπάρτη, με Φοιτητικούς Συλλόγους από όλη την χώρα να πραγματοποιούν πανελλαδική κινητοποίηση και να παρεμβαίνουν μετά από χρόνια στο όργανο, αποτέλεσε την αρχή ώστε να χαραχθεί το ρήγμα και ο αγώνας να εκκινηθεί! Όπως παγώσαμε την ΟΠΠΙ, την ελεγχόμενη είσοδο στα πανεπιστήμια και τις απόπειρες για πειθαρχικά σε φοιτητές, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα. Το φοιτητικό κίνημα έχει ιστορικά κερδίσει τέσσερις φορές την κατάργηση των διαγραφών, και δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω τώρα.
Δεν πρόκειται να δεχθούμε το μέλλον που μας προετοιμάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με ενωτικούς και ανυποχώρητους αγώνες, μέσα από τους Φοιτητικούς μας Συλλόγους, θα βάλουμε φρένο σε αυτή την κυβέρνηση που δολοφονεί, που συγκαλύπτει και ιδιωτικοποιεί καθετί κοινωνικό αγαθό. Κόντρα στον αυταρχισμό που έχει σπείρει για να καταστείλει τους αγώνες μας, παλεύουμε για ζωή με αξιοπρέπεια, κόντρα στην δολοφονική πολιτική Μητσοτάκη, κόντρα στις διαγραφές φοιτητών, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την εξαθλίωση λαού και νεολαία στην φτώχεια. Διεκδικούμε την κρατικοποίηση του ΟΣΕ και την ύπαρξη ασφαλών και ενιαίων μέσων μεταφοράς. Δεν θα ξεχάσουμε τα νέα παιδιά που χάθηκαν στα Τέμπη και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για τις ευθύνες τους.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ, ΤΗΣ ΣΥΓΚΑΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
• ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ-ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ
• ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
• ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
• ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ-ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
• ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΑΜΕΡΕΣ, ΤΟΥΡΝΙΚΕ, ΑΥΤΑΡΧΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ
• ΚΑΤΩ ΤΑ ΩΝΑΣΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
• ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΕΣΗ Η ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ
• ΟΥΤΕ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ - ΟΥΤΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
• ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
• ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΙΣ 28/02. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ 28/02, 2 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ ΣΤΙΣ 10: 00 ΣΤΗΝ ΠΛ. ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
• ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΠΟΛΥΜΟΡΦΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝ ΟΨΗ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ ΣΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ
• ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
• ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΛΗΤΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ».