ΠΑΜΕ: Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα!

Με αφορμή τις απανωτές διακοπές ρεύματος...

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ υποστηρίζει:

"Στους εκβιασμούς για τα χαράτσια και τα "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια των χρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών προστίθενται και αυτοί για τα χρέη προς τη ΔΕΗ. Όλο αυτό το διάστημα, με απόφαση της Διοίκησης της ΔΕΗ, δίνονται μαζικά εντολές διακοπής ρεύματος σε λαϊκά σπίτια σε όλη την επικράτεια του Νομού Ηρακλείου και πανελλαδικά.

Με βάση στοιχεία που δίνονται στον Τύπο, 2,7 δις είναι τα χρέη πανελλαδικά, περίπου 80 εκ για το Νομό Ηρακλείου. Οι ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι μεγάλες τη στιγμή που αντιμετωπίζει το ρεύμα, όπως κάθε κοινωνικό αγαθό, ως πανάκριβο εμπόρευμα, ενώ μόνο στα χρόνια της κρίσης το τιμολόγιο τη ΔΕΗ έχει αυξηθεί κατά 80%.

Έτσι την ίδια στιγμή που η λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος και η επίθεση δεν έχει τέλος, την ίδια στιγμή που η εργατική - λαϊκή οικογένεια ματώνει καθημερινά, το κεφάλαιο απολαμβάνει νέες προκλητικές φοροαπαλλαγές, παίρνει ζεστό χρήμα από τον αναπτυξιακό νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Η καπιταλιστική εργοδοσία επιδοτείται με εκατομμύρια, της χαρίζονται χρέη εκατομμυρίων που είναι το δικό μας αίμα, οι τεράστιες απώλειες στο εργατικό εισόδημα.

Σαν να μην έφτανε αυτό, διάφοροι καλοθελητές παρουσιάζουν το νομό Ηρακλείου σαν ένα από τους πλούσιους εισοδηματικά νομούς που δεν δικαιολογούνται τα τόσα χρέη. Σε αυτή την συμπαιγνία, ρόλο λαγού και σαν εκπρόσωπος της Διοίκησης της ΔΕΗ, εμφανίστηκε ο συνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ και γραμματέας του ΕΚΗ Βρέντζος ο οποίος, χθες, σε παρέμβαση του σε ραδιόφωνο, στήριξε το κόψιμο του ρεύματος σαν αναγκαίο κακό λέγοντας ότι : «Η επιχείρηση κάνει αυτό που πρέπει να κάνει» και «δυστυχώς πρέπει να κόβεται το ρεύμα». Αυτές οι απόψεις φυσικά δεν είναι προσωπικές αλλά της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ και του ΕΚΗ.

Σήμερα που η επίθεση στην εργατική τάξη γιγαντώνεται, πρέπει από την άλλη μεριά να γιγαντώνεται και η ενότητα της εργατικής τάξης. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ πρέπει, καταρχήν να παλεύουν για το μεροκάματο, για καλύτερες συνθήκες εργασίας, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας (μόνιμοι, συμβασιούχοι, εργολαβικοί) αλλά και να παλεύουν παράλληλα ώστε το ρεύμα να είναι αγαθό φτηνό και προσιτό σε όλους, κανένα λαϊκό σπίτι να μη μένει χωρίς ρεύμα.

Εμπόδιο σε αυτό στέκεται ο εργοδοτικός συνδικαλισμός ο οποίος διασπά τους εργαζομένους μέσα στο χώρο δουλειάς υπογράφοντας Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που καλύπτουν μόνο τους μόνιμους της ΔΕΗ αφήνοντας ακάλυπτους τους εργαζόμενους στις δύο άλλες εταιρίες, καθώς και τους πιο κακοπληρωμένους εργολαβικούς και συμβασιούχους και παράλληλα υποδαυλίζει την αντιπαράθεση μεταξύ εργαζομένων στη ΔΕΗ και λαϊκών νοικοκυριών, κουνώντας το δάχτυλο στους «μπαταχτσήδες» που δεν πληρώνουν για λογαριασμό της εταιρίας.

Τα σωματεία πρέπει τώρα να ξεμπερδέψουν με τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές οι οποίοι πίνουν νερό στην κερδοφορία, την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, στον κοινωνικό εταιρισμό και έχουν ευθύνη για την κατάσταση του εργατικού κινήματος.

Η εργατική τάξη, οι άνεργοι οργανωμένα πρέπει να διεκδικήσουμε την κάλυψη των απωλειών μας, όλα όσα μας έκλεψαν, μας αφαίρεσαν, όλα όσα είναι δικαίωμά μας με βάση τον πλούτο που παράγουμε και τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Να απαιτήσουμε:

·               Καμία διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε λαϊκά σπίτια.

·               Δραστική μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

·               Κατάργηση όλων των φόρων στα τιμολόγια.

·               Απαγόρευση της διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

·               Επανασύνδεση της παροχής στις λαϊκές οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν

·               Να διεκδικήσουμε την επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, την κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Τα δικαιώματά μας, ο κλεμμένος ιδρώτας και το αίμα μας δεν είναι περασμένα - ξεχασμένα.

·               Να διεκδικήσουμε την επαναφορά των κομμένων συντάξεων και επιδομάτων.

·               Να διεκδικήσουμε την προστασία των ανέργων με αύξηση του επιδόματος ανεργίας.

·               Να μπει φρένο στη φοροληστεία των εργαζομένων.

·               Να πληρώσουν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές"

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ