ΚΡΗΤΗ

Παιδικοί Σταθμοί: "Πυρετός" προετοιμασιών στο Δήμο αλλά και αγωνία για τις προσλήψεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΠΑΦΜΑΗ, η κάλυψη των – σχεδόν - 1.700 θέσεων θα γίνει σε ποσοστό 55% από το ΕΣΠΑ και 45% από τον Δήμο

No profile pic

Του Αντώνη Παντινάκη

Μεταξύ 15 και 20 Αυγούστου αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα των αιτήσεων που έγιναν μέσω Δήμου Ηρακλείου, για τα παιδιά που θα εγγραφούν στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΠΑΦΜΑΗ, η κάλυψη των – σχεδόν - 1.700 θέσεων θα γίνει σε ποσοστό 55% από το ΕΣΠΑ και 45% από τον Δήμο Ηρακλείου.

Τα τελευταία χρόνια η ζήτηση είναι αυξημένη. Εφέτος μόνο, υπολογίζεται ότι έχουν γίνει περίπου 2.500 αιτήσεις, μέσω ΕΣΠΑ και μέσω του Δήμου Ηρακλείου, ενώ πέρυσι ήταν 500 παραπάνω σε σχέση με πρόπερσι. “Αυτό δείχνει και την εμπιστοσύνη που έχει ο κόσμος στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς”, σχολιάζει ο αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΦΜΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης.

Στον Δημοτικό Οργανισμό όλα γίνονται ηλεκτρονικά, “για να μπορέσει να γίνει η αξιολόγηση, να βγουν τα πρώτα αποτελέσματα του ΕΣΠΑ, να δούμε ποια παιδιά θα πάνε μέσω του ΕΣΠΑ, γιατί πολλοί γονείς κάνουν αιτήσεις και μέσω του ΕΣΠΑ και μέσω του Δήμου”, σημειώνει ο κ. Βουρεξάκης.

Η διετής προσχολική αγωγή δεν θα εφαρμοστεί την νέα σχολική χρονιά στο Ηράκλειο.

“Δεν υπάρχουν οι χώροι για να μπορέσουν να φιλοξενήσουν τα 4χρονα παιδιά”, εξηγεί ο αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΦΜΑΗ, επικαλούμενος τους αριθμούς: “Εμείς είχαμε υπολογίσει ότι πάνω από 400 τετράχρονα παιδιά φοιτούν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Αν υπολογίσουμε ότι άλλα τόσα είναι στους ιδιωτικούς, τότε μιλάμε για 800 παιδιά συνολικά. Για να καλυφθούν οι ανάγκες τους, θέλουμε πάνω από 30 νηπιαγωγεία για να φτιαχτούν, κάτι το οποίο είναι πολύ δύσκολο να γίνει”.

Ο κ. Βουρεξάκης γενικώς κρίνει ότι “τα πράγματα στον ΔΟΠΑΦΜΑΗ πάνε καλά. Αυτή τη στιγμή έχουμε επικεντρωθεί στις αδειοδοτήσεις που πρέπει να εφαρμοστούν – είχαν εφαρμοστεί από το 2017 με τον νέο νόμο περί αδειοδοτήσεων των δημοτικών παιδικών σταθμών. Η εφαρμογή αυτή είναι πενταετούς διάρκειας. Τώρα είμαστε στον τρίτο χρόνο. Έχουμε μόνο κάποια θέματα με την πυρασφάλεια για τα οποία είχαμε επικοινωνήσει με την προηγούμενη κυβέρνηση και προσπαθούμε να τα λύσουμε. Θέλουμε κάποιες κτιριακές αλλαγές. Πιστεύω ότι θα δοθεί λύση, όπως δόθηκε και την προηγούμενη φορά”.

“Θέλουμε μόνιμες προσλήψεις”

Ερωτηθείς για το μείζον θέμα που προέκυψε με τους εργαζόμενους στους Παιδικούς Σταθμούς, ο ίδιος κατέθεσε την άποψή του, επισημαίνοντας ότι: “Η εργασία τους ήταν από 1/9 μέχρι 31/7. Η προκήρυξη ήταν για σύμβαση ορισμένου χρόνου. Με όλους αυτούς έχω συνεργαστεί. Υπάρχουν, πραγματικά εξαιρετικά άτομα, που έχω και πολύ καλές σχέσεις. Εμείς κάθε χρόνο τον μήνα Ιούλιο κάνουμε μία προκήρυξη 11μηνη, ορισμένου χρόνου που ουσιαστικά έτσι συμπληρώνουμε τις θέσεις που έχουμε για τους εργαζόμενους, τους μόνιμους και του ΕΣΠΑ οι οποίοι είναι συνέχεια στους παιδικούς σταθμούς. Από αυτήν την προκήρυξη παίρναμε σχεδόν 70 άτομα. Η πρακτική που εφαρμόζεται είναι τον ένα χρόνο να μπαίνουν κάποια άτομα και τον επόμενο χρόνια άλλα. Να εναλλάσσονται δηλαδή. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί, δυστυχώς. Τα περισσότερα μόρια που παίρνεις σε αυτές τις προκηρύξεις είναι μόρια ανεργίας. Αυτοί οι οποίοι έμεναν 12 μήνες άνεργοι, έπαιρναν το επίδομα και τα επιπλέον μόρια και μπορούσαν να μπουν ξανά τον επόμενο χρόνο”.

Το ιδανικό και το πιο δίκαιο βεβαίως θα ήταν να υπάρξει οριστική επαγγελματική αποκατάσταση για όλους τους ανθρώπους αυτούς, που εδώ και πολλά χρόνια καλύπτουν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Παιδικών Σταθμών, αναγκαζόμενοι χρόνο παρά χρόνο να ζουν μέσα σε καθεστώς ένδειας, μη γνωρίζοντας τι τους ξημερώνει.

Και τι λύσεις να εμφανιστούν μπροστά τους, τους μήνες που δεν δουλεύουν: Άραγε, το ρίσκο της “μαύρης εργασίας”, για να τα βγάλουν πέρα, πολύ απλά διότι τα ένσημα “ακυρώνουν” τα μόρια της ανεργίας;

Κι αν εξαντληθεί η υπομονή τους, τι να κάνουν ύστερα, μετά από τόσα χρόνια προσπάθειας; Να παραδώσουν τα... όπλα και να στραφούν σε άλλες δουλειές;

Η επιδοματική πολιτική και το εργασιακό “αποκούμπι” ανά διετία, όσο κι αν το επιβάλλουν οι υφιστάμενες συνθήκες, σίγουρα δεν είναι “κανονικότητα”....

Ο κ. Βουρεξάκης τάχθηκε υπέρ των μόνιμων προσλήψεων, με προκηρύξεις για “όλους”: “Έχουμε ζητήσει 50 άτομα μόνιμο προσωπικό παραπάνω, αλλά να γίνει με μία προκήρυξη στην οποία θα λάβουν μέρος όλοι οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι άνεργοι. Δεν είναι δυνατόν να ζητούν οι μισοί μονιμοποίηση. Έτσι θα αδικούσαμε όλους τους υπόλοιπους που θα έμεναν απ’ έξω. Εμείς πάντα ζητούσαμε και ζητάμε περισσότερο μόνιμο προσωπικό. Στην περίπτωση αυτή όμως θα έπρεπε να γίνει μία προκήρυξη για όλους αυτούς τους ανθρώπους, από τα 150 και πλέον άτομα που έρχονται στις προκηρύξεις για τους παιδικούς σταθμούς”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση