ΚΡΗΤΗ

Παγκρήτια δράση για την προστασία της φύσης

Στην ορειβατική διαμαρτυρία συμμετείχε ο Ε.Ο.Σ Λασιθίου

No profile pic

Σε όλη την Κρήτη, από τη μία έως την άλλη άκρη της, εκατοντάδες πολίτες ανέβηκαν στις περιοχές που απειλούνται από το νέο νόμο που καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης.

O Ε.Ο.Σ. Λασιθίου συμμετείχε την Κυριακή 5 Ιουλίου 2020 στην παγκρήτια κοινή δράση διαμαρτυρίας των ορειβατικών συλλόγων της Κρήτης, ενάντια στον νέο περιβαλλοντικό νόμο και υπέρ της προστασίας της φύσης, με την ανάβαση των μελών του στην κορυφή Σελένα (1559μ.) της Δίκτης. Η ανάβαση ξεκίνησε από τα Σελιά στον διάσελο του Αγίου Παντελεήμονα και από εκεί στην κορυφή από το γνωστό μονοπάτι.

Στη σχετική ανακοίνωση του Ε.Ο.Σ. Λασιθίου επισημαίνονται τα εξής:

"Η κορυφή  Σελένα, ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000 όπως όλη η οροσειρά της  Δίκτης είναι ένα από τα βουνά που περιστοιχίζουν το Οροπέδιο Λασιθίου. Βρίσκεται στην βόρειο-ανατολική πλευρά του, και από την κορυφή του μια μέρα με καλή ορατότητα μπορεί να διακρίνει κανείς τη βόρεια ακτογραμμη της Κρήτης από το Ηράκλειο μέχρι το Σίσι, τα απέναντι επιβλητικά βουνά της Δίκτης, το Οροπέδιο Λασιθίου, τη Θρυπτή, τον Ψηλορείτη, ακόμα και τη Σαντορίνη.

Το όνομά της πιθανότατα το οφείλει στη Σελήνη, τη δωρική Σελάνα. Κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο η κορυφή χρησιμοποιούνταν από τους ναζί ως παρατηρητήριο και κέντρο ασύρματης επικοινωνίας με την Ανατολική Μεσόγειο. Κάτοικοι από το Οροπέδιο Λασιθίου και τους Ποτάμους δούλευαν καταναγκαστικά έργα για την διάνοιξη ορυγμάτων στην κορυφή και στην μεταφορά των υλικών.

Για την κορυφογραμμή της Σελένας έχουν αδειοδοτηθεί το 2010 από την ΡΑΕ 13 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 29,9 ΜW με διάμετρο ρότορα 71 μέτρα και ύψος πάνω από 100μ για την εταιρεία “Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ ΘΕΣΗ ΣΕΛΕΝΑ ΟΜΟΡΡΥΘΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ”.

Ο σύλλογος μας ανέβηκε στην κορυφή της Σελένας, ταυτόχρονα με τις εξορμήσεις των ορειβατικών συλλόγων σε όλη την Κρήτη, σε μια προσπάθεια να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και τις φωνές μας για την προστασία της φύσης.

Την ίδια ώρα πραγματοποίηθηκε πανελλήνια ανάβαση-διαμαρτυρία ορειβατικών συλλόγων της ηπειρωτικής Ελλάδας στα Άγραφα, στην ιστορική κορυφογραμμή της Νιάλας, ενάντια στα σχέδια που προβλέπουν την παράδοση των βουνοκορφών των Αγράφων σε επιχειρηματικά συμφέροντα του κλάδου των ΑΠΕ".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση