ΚΡΗΤΗ
Ομάδα Γυναικών Αρχανών: 8η Μάρτη 2025 και συνεχίζουμε τον αγώνα για ισοτιμία
Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Στα Λιοντάρια δίνει ραντεβού το Σάββατο η Ομάδα Γυναικών Αρχανών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:
"Ο αγώνας των γυναικών για ισοτιμία είναι ένας μακρύς δρόμος με πολλά γυρίσματα.Το γυναικείο κίνημα προχωράει σ’ αυτό τον μακρύ δρόμο απο το 1947 όταν η Μάργκαρετ Μπρέντ απαίτησε το δικαίωμα της ψήφου, αλλά και ακόμα πιο πριν όταν στις 8 του Μάρτη 1857 οι ράφτρες και οι υφάντρες της Νέας Υόρκης κατέβηκαν στους δρόμους διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μείωση των εξαντλητικών ωρών εργασίας απο 16 σε 10 ώρες την ημέρα και ίσα μεροκάματα με τους άντρες. Η εξέγερση αυτή, που δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, αφού είχαν προηγηθεί κι άλλες νωρίτερα ήταν μαζική, κτυπήθηκε από την Αστυνομία και πνίγηκε στο αίμα, εξέφρασε για πρώτη φορά τόσο έντονα την απόφαση των εργατριών να κατακτήσουν τη θέση τους στη ζωή και αποτελεί ορόσημο στον αγώνα των γυναικών για ισοτιμία.Η δεύτερη Διεθνής Συνδιάσκεψη των σοσιαλιστριών Γυναικών στην Κοπεγχάγη το 1910 θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη και τους αγώνες τους, καθιέρωσε την 8η του Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Εκατόν δέκα πέντε χρόνια μετά απο την καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας της Γυναίκας και όχι μόνο τα προβλήματα μεγαλώνουν καθημερινά αλλά η φετινή 8η του Μάρτη βρίσκει τις γυναίκες της ΟΓΕ στους δρόμους του αγώνα μαζί με τη νεολαία μας, δίπλα στα παιδιά μας να βροντοφωνάζουμε για απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους όσο ψηλά κι αν βρίσκονται και δικαιοσύνη για το έγκλημα στα Τέμπη. Οι δρόμοι σε όλη τη χώρα έχουν κατακλυστεί από ανθρώπινα ποτάμια που τους έχει πνίξει η οργή και ο θυμός από την αδιαφορία, τον εμπαιγμό, τη συγκάλυψη, τη σήψη του πολιτικού συστήματος με κυρίαρχο το αίτημα της αξίας στην ανθρώπινη ζωή και όχι στα κέρδη των ολιγαρχών που κοστίζουν τις ζωές μας.
Παρά το ότι σήμερα στον 21ο αιώνα υπάρχουν στη διάθεσή μας όλα τα απαραίτητα επιστημονικά και τεχνολογικά μέσα για να ζούμε ανθρώπινα με σταθερή εργασία, σταθερό ωράριο, αξιοπρεπείς μισθούς σε ασφαλείς συνθήκες εργασίας για τις μητέρες εργαζόμενες , να απολαμβάνουμε εμείς και οι οικογένειές μας δημόσιες και δωρεάν κρατικές υπηρεσίες παιδείας, υγείας, πρόνοιας, ασφαλή δημόσια και δωρεάν μέσα μεταφοράς, να αποφασίζουμε ελεύθερα για την προσωπική μας ζωή και τη δημιουργία οικογένειας.
Αντίθετα εμείς και τα παιδιά μας βιώνουμε την ανασφάλεια με χαμηλούς μισθούς, χωρίς σταθερά ωράρια με ανύπαρκτη την προστασία της μητρότητας με συνεχώς αυξανόμενη τη συμμετοχή μας σε υπηρεσίες υγείας , πρόνοιας, παιδείας αφού προχωρούν στην εμπορευματοποίησή τους και τα παιδιά μας ζούν σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας για το μέλλον τους .
=Εκατόν εξήντα οκτώ χρόνια μετά τους πρώτους ξεσηκωμούς δεν σταματάμε να παλεύουμε ανυποχώρητα ενάντια στην κάθε μορφή βίας που τσακίζει τη ζωή μας .
=Μαχητικά παλεύουμε ενάντια στη βία της εκμετάλευσης και του κέρδους που κοστίζει τις ζωές μας.
=Παλεύουμε αταλάντευτα για όλα τα παραπάνω που μας στερούν .
=Παλεύουμε δίπλα στις αγρότισσες και τους αγρότες μας για τη δικαίωση των αιτημάτων τους .
=Παλεύουμε ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους σε Παλαιστίνη, Ουκρανία και αλλού .
=Βαδίζουμε στα χνάρια των μεγάλων γυναικείων εργατικών αγώνων για να έχουμε οξυγόνο στη ζωή μας.
=Γυναίκες και άνδρες, μαθητές, φοιτητές και φοιτήτριες, εργαζόμενοι, άνεργοι , συνταξιούχοι ενώνουμε τις φωνές μας στους δρόμους του αγώνα ισότιμα για να διεκδικήσουμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τις ζωές μας.
=Σας καλούμε αύριο στο δρόμο του αγώνα στα Λιοντάρια στις 12 το μεσημέρι ."
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο
