ΚΡΗΤΗ
Οικογένεια, αγορά εργασίας μα, πάνω από όλα, η ψυχή: Τι καθορίζει τις επαγγελματικές επιλογές ενός νέου
Μαθητές του 4ου Λυκείου Ηρακλείου μιλούν στο Cretalive για τα όνειρά τους- Βίντεο και Podcast
Της Κατερίνας Μυλωνά
Επιμέλεια ήχου και εικόνας: Κώστας Δημάκης
Σήμερα στα θρανία, αύριο στον επαγγελματικό στίβο. Τι είναι αυτό που καθορίζει, τελικά, τι επάγγελμα θα ακολουθήσει ένας νέος άνθρωπος.
Στο Τμήμα Β2 του 4ου Λυκείου Ηρακλείου έγινε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση, από όπου προέκυψε πως ο κυριότερος παράγοντας, ο οποίος επηρεάζει τους νέους για να επιλέξουν το επάγγελμα που θέλουν να ακολουθήσουν είναι το οικογενειακό τους περιβάλλον.
Τους προβληματισμούς τους αλλά και τα όνειρά τους για το αύριο μοιράστηκαν με το Cretalive μαθητές του σχολείου που βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις της Onmedia Digital και ξεναγήθηκαν από την αρχισυντάκτρια του Cretalive, Ειρήνη Τσάκα, στους χώρους, όπου γίνονται τα τηλεοπτικά γυρίσματα και τα podcast της εταιρείας. Μάλιστα, οι μαθητές επιμελούνται και οι ίδιοι podcasts και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το επάγγελμα του δημοσιογράφου.
Μαζί τους ήταν ο διευθυντής του σχολείου, κ. Ευάγγελος Σηφάκης, και η φιλόλογος, κ. Ειρήνη Κυπριωτάκη.
Πώς επιλέγουν …το μέλλον τους
Οι μαθήτριες, Έλενα Παλαπέρη, Μαρία Κλινάκη και Εύα Μιχαήλ, μίλησαν στα LIVETALKS για τα σχέδιά τους. Μπορείτε να τις ακούσετε στο παρακάτω podcast:
Ο Αβραάμ Φωτιάδης αναφέρει πως «οι νέοι δέχονται επιρροή από τους γονείς τους, καθώς μπορεί οι ίδιοι να έχουν ανεκπλήρωτα όνειρα και επιθυμίες και τις μεταφέρουν στα τέκνα τους. Ακόμη, πολλοί γονείς επιθυμούν το παιδί τους να αναλάβει το γραφείο ή την επιχείρησή τους προκειμένου να συνεχιστεί η οικογενειακή παράδοση. Ένα ακόμη κριτήριο το οποίο εξετάζουν οι περισσότεροι έφηβοι στις μέρες μας είναι η αγορά εργασίας και τα επαγγέλματα του μέλλοντος, όπως για παράδειγμα, το επάγγελμα του γεροντολόγου ή ειδικού στην τεχνητή νοημοσύνη ή στην ανάλυση δεδομένων κ.ά. Η αναζήτηση αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου κάποιος να επιλέξει ένα επάγγελμα το οποίο θα του προσφέρει μια θέση εργασίας, ώστε να μην οδηγηθεί στην ανεργία και στις δραματικές, όπως όλοι γνωρίζουν, συνέπειές της.»
Η Αριστέα Χρονάκη εξηγεί πως «άρρηκτα συνδεδεμένος παράγοντας με την επιλογή επαγγέλματος για τους νέους ήταν ανέκαθεν —ιδιαίτερα στην εποχή μας— και το κοινωνικό γόητρο που αυτό προσφέρει. Ειδικότερα, ζούμε σε μια κοινωνία, κατά την οποία πράγματι τα κοινωνικά στερεότυπα συχνά δύνανται να καθορίσουν ακόμα και τους ίδιους τους ανθρώπους τόσο στην υπόστασή τους στον επαγγελματικό χώρο όσο και στη μετέπειτα θέση τους στην κοινωνία. Έμφυλες προκαταλήψεις και στερεοτυπικές αντιλήψεις όσον αφορά το κύρος που προσδίδουν ορισμένα «στάνταρ» επαγγέλματα είναι αναντίρρητα κριτήρια, που διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο και σαφώς οδηγούν προς μια ορισμένη κατεύθυνση τους νέους, όταν οι ίδιοι καλούνται να κατασταλάξουν.»
Η Δέσποινα Ορφανού αναφέρει ότι «οι οικονομικές απολαβές καθορίζουν τις επαγγελματικές επιλογές των νέων. Κανένας πλέον δεν ασκεί ένα επάγγελμα μόνο για ψυχαγωγικούς λόγους. Οι απολαβές καθορίζουν την απόφαση του νέου σχετικά με τη σταδιοδρομία του, ακόμη και αν η τελική επιλογή δεν είναι η αρχική ή η επιθυμητή. Είναι ζωτικής σημασίας συνεπώς η αποκόμιση των απαραίτητων εσόδων, ώστε το άτομο να μπορέσει να καλύψει τις καθημερινές του ανάγκες αλλά να έχει και ένα καλό βιοτικό επίπεδο για εκείνον και τη μελλοντική του οικογένεια. Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι οι νέοι αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της απόφασης, που πρέπει να λάβουν. Όλοι , γονείς, εκπαιδευτικοί, πνευματικοί άνθρωποι και κρατικοί φορείς οφείλουν να συνδράμουν τους νέους στον αγώνα τους για μια επιλογή ορθού επαγγέλματος.
Αναλυτικά, οι μαθητές του Τμήματος είναι οι Κλινάκη Μαρία, Μαράκη Αναστασία, Μηλιωτάκη Ειρήνη, Μιχαήλ Ευαγγελία, Νιθαυριανάκης Ιωάννης, Ξυδάκη Μαρία, Ορφανού Δέσποινα, Παλαπέρη Ελένη, Πασπαράκη Ηλέκτρα, Σοφουλάκη Γαρυφαλιά, Σταματάκη Άννα, Στεφανάκης Θεόδωρος, Στεφανουδάκη Σταυρούλα, Σφακιανάκη Αγγελική, Φουρούλη Μαρία Ελένη, Φωτιάδης Αβραάμ, Χαλκιαδάκης Μαρίνος και Χρονάκη Αριστέα.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο