ΚΡΗΤΗ
Οι μαθητές του Καλλιτεχνικού σχολείου... έχουν έμπνευση!
Ολοκληρώθηκε το συμπόσιο «Κρήτη: Τόπος και Τέχνη. Η Κρητική Λογοτεχνία διαχρονικά έμπνευση για όλες τις τέχνες».
Με καθολική επιτυχία στέφθηκαν οι εργασίες του Επιστημονικού Συνεδρίου – Συμποσίου με τίτλο «Κρήτη: Τόπος και Τέχνη. Η Κρητική Λογοτεχνία διαχρονικά έμπνευση για όλες τις τέχνες», που διεξήχθη από τις 3 έως τις 5 Μαΐου 2023 και συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης, το Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου, ο Σύλλογος Φίλων Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου και το Εργαστήριο Θεάτρου, Κινηματογράφου και Μουσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και του Εργαστηρίου Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Πανεπιστημίου Πατρών, με τη στήριξη του Δήμου Ηρακλείου και του ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου. Πρόκειται για το δεύτερο συνέδριο που διεξήχθη με πρωτοβουλία του Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου και της Περιφέρειας Κρήτης μετά την επιτυχία του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου – Συμποσίου της ακριβώς προηγούμενης χρονιάς, με θέμα «Τι άλλο είναι η τέχνη».
Τις εργασίες του Συνεδρίου – Συμποσίου κήρυξε το απόγευμα της 3ης Μαΐου στην Αίθουσα Φουγάρο η Διευθύντρια του Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου κα Μαρία Καλουδιώτη, η οποία εμφανώς συγκινημένη μίλησε με θερμά λόγια για την προσφορά του Κ.Σ.Η (20 χρόνια) στις τέχνες, στα γράμματα και στην τοπική ιστορία της Κρήτης. Η τελετή έναρξης περιελάμβανε χαιρετισμούς εκπροσώπων των διοργανωτών και παρεμβάσεις των προσκεκλημένων – ο κ. Β. Ζάχαρης, πρόεδρος περιφερειακού συμβουλίου εκ μέρους της Περιφέρειας και του περιφερειάρχη κ. Στ. Αρναουτάκη, η κα Στ. Αρχοντάκη-Καλογεράκη, αντιδήμαρχος παιδείας Δ. Ηρακλείου, ο κ. Ι. Σέγκος, δήμαρχος Χερσονήσου, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων κ. Η. Λυγερός και κ. Μ. Βασιλάκης, o κ. Λ. Μαυραντωνάκης εκ μέρους του κ. Ν. Συριγωνάκη, αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι Ηρακλείου, ενώ απηύθυνε γραπτό χαιρετισμό ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης κ. Εμμ. Καρτσωνάκης. Η τελετή έναρξης, ωστόσο, σφραγίστηκε από την κεντρική ομιλία-εισήγηση της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κας Τασούλας Μαρκομιχελάκη, με θέμα «Έργα της Κρητικής Λογοτεχνίας στο θέατρο, τον κινηματογράφο, τη μουσική και τις εικαστικές τέχνες» και από τη μουσική και θεατρική απόδοση του ποιήματος του Μηνά Δημάκη «Είναι δρόμοι», μελοποιημένο από τους αδελφούς Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη, που αποδόθηκε από μαθητές των ειδικοτήτων χορού και θεάτρου-κινηματογράφου του Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου.
Οι εργασίες του Συνεδρίου – Συμποσίου αναπτύχθηκαν κατά το διάστημα των επόμενων δύο ημερών (4 & 5 Μαΐου) και περιελάμβαναν 20 εισηγήσεις και 6 εργαστήρια, διαμοιρασμένα στην Αίθουσα Φουγάρο και σε εκείνη του Θεατρικού Σταθμού Ηρακλείου, που πλούτισαν τους ακροατές και τους συμμετέχοντες με γνώση και ψυχαγωγία. Οι εισηγητές-τριες έδωσαν νέα διάσταση στους περιλάλητους ή λιγότερο γνωστούς Κρήτες δημιουργούς των παλαιότερων αιώνων και ανέδειξαν εκείνους του σήμερα, αναφέρθηκαν σε χιλιοτραγουδισμένους και λιγότερο διάσημους κρητικούς τόπους, καταπιάστηκαν με την κρητική λογοτεχνία, και ειδικά με έργα-παρακαταθήκες αλλά και με άλλα νεότερα που στάθηκαν σαν ίσος προς ίσον με τα προγενέστερα κείμενα. Εισηγητές-τριες των ομιλιών και των εργαστηρίων ήταν επιφανείς προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, καθηγητές πανεπιστημίων, σημαίνοντα πρόσωπα από την εκπαιδευτική κοινότητα, καθηγητές του Καλλιτεχνικών Σχολείων όλης της χώρας, εγνωσμένου κύρους καλλιτέχνες, μεταξύ άλλων οι κύριοι και κυρίες Εμμανουήλ Σειραγάκης, Δημήτρης Μαραμής, Δημήτριος Περοδασκαλάκης, Αντώνιος Καρτσάκης, Αντώνιος Σανουδάκης-Σανούδος, Μαρία Φραγκή, Βασιλεία (Λιάνα) Καλοκύρη, Άννα Μαχαιριανάκη, Αντώνης Διαμαντής, Αντώνης Περαντωνάκης, Βασιλική Σοφρά, Γιώργος Αγοραστάκης, Ζαχαρίας Κατσακός, Λίλυ Δάκα, Αλ. Χατζιάρας, Κ. Ζωγραφιστού, Αθ. Δρακούλη, Μ. Μάρα, Π. Σχινάς, Χ. Καλοκύρη, Ει. Χρονοπούλου, Α. Αδαμόπουλος, Κ. Μυλώνης, Μ. Παπαδοπούλου, Γ. Βασιλειάδης και πολλοί άλλοι.
Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου – Συμποσίου ολοκληρώθηκε με τη διοργάνωση Κρητικής βραδιάς από το Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου, με τη συμμετοχή καθηγητών και μαθητών των Καλλιτεχνικών Σχολείων που χόρεψαν σε ρυθμούς της κρητικής μουσικής.
Η τελευταία ημέρα (5 Μαΐου) περιελάμβανε, εκτός από εισηγήσεις και εργαστήρια, τη συνάντηση των Καλλιτεχνικών Σχολείων της Ελλάδας, του Μεσολογγίου, της Αργολίδας, της Κοζάνης, του Περιστερίου, του Κερατσινίου, των Αθηνών και του Ηρακλείου. Τα Καλλιτεχνικά Σχολεία εμφανίστηκαν στην Αίθουσα του Θεατρικού Σταθμού Ηρακλείου με παραστάσεις θεατρικών έργων, διασκευές μύθων και λογοτεχνικών έργων, δρώμενα και κινηματογραφικές παραγωγές, όλα εμπνευσμένα από την Κρήτη και την Κρητική Λογοτεχνία διαχρονικά. Η τελετή λήξης διανθίστηκε και από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων ορισμένων εργαστηρίων και εργασιών του Συνεδρίου – Συμποσίου.
Αναφορικά με το Συνέδριο – Συμπόσιο παραθέτουμε τα εξής απολογιστικά στοιχεία:
Πραγματοποιήθηκαν 20 εισηγήσεις-ομιλίες και 6 εργαστήρια, ενώ οι εισηγητές τους αριθμούνταν συνολικά σε 28.
Μέρος ή το σύνολο των εργασιών του παρακολούθησαν 269 σύνεδροι, το 85% των οποίων είχαν καταγωγή από την Κρήτη.
Στο Συνέδριο – Συμπόσιο συμμετείχαν τα 7 από τα 9 Καλλιτεχνικά Σχολεία της επικράτειας, εκείνα του Μεσολογγίου, της Αργολίδας, της Κοζάνης, του Περιστερίου, του Κερατσινίου, των Αθηνών και του Ηρακλείου.
Για το Συνέδριο – Συμπόσιο εργάστηκαν συνολικά 34 εθελοντές και εθελόντριες, με προεξάρχοντα ρόλο στη διοργάνωση να διαδραματίζει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου.
Το 9,7% των συνέδρων ήταν εισηγητές, το 15% γονείς, το 31% μαθητές, το 22,3% εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, συμπεριλαμβανομένης και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, και το υπόλοιπο ποσοστό μη έχοντες ειδική σχέση με την καλλιτεχνική εκπαίδευση.
Θερμές ευχαριστίες απευθύνουμε:
Στην Περιφέρεια Κρήτης, και ειδικά στον Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη και στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Φασουλάκη.
Στον Δήμο Ηρακλείου, και ειδικά στην Αντιδήμαρχο κα Αριστέα Πλεύρη.
Στα ΚΤΕΛ Ηρακλείου – Λασιθίου, και ειδικά στον Πρόεδρό του, κ. Εμμανουήλ Χαχλιούτη.
Στους χορηγούς μας, Υπηρεσίες Catering - Γιαλυτάκης (Gialytakis Catering Services), Λίτινας εκτυπώσεις (Litinas Print) και Κρητικές Υπηρεσίες Μεταφορών C.TR.S.
Στον κ. Χρυσόστομο Σπετσίδη για τον σχεδιασμό των γραφιστικών.
Στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου, για τη συνεισφορά του στην άρτια διοργάνωση του Συνεδρίου – Συμποσίου.
Στα Καλλιτεχνικά Σχολεία της χώρας, που μας τίμησαν με την παρουσία τους.
Στους εθελοντές μας, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου.
Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν οι παρακάτω φορείς:
Περιφέρεια Κρήτης
Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου
Σύλλογος Φίλων Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου
Εργαστήριο Θεάτρου, Κινηματογράφου και Μουσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης
ΑΙΓΙΔΑ
Υπουργείο Παιδείας
Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Πανεπιστημίου Πατρών
ΣΤΗΡΙΞΗ
Δήμος Ηρακλείου
ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο