ΚΡΗΤΗ
Οι αυριανοί γιατροί μένουν μακριά από τα νοσοκομεία, λόγω πανδημίας
Φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, που βρίσκονται στο 5ο έτος σπουδών, κινδυνεύουν να μείνει πίσω το πτυχίο τους. Τι λέει στο Cretalive ο κοσμήτορας της Σχολής
Της Κατερίνας Μυλωνά
Η πανδημία του κορωνοϊού στερεί από τους πεμπτοετείς φοιτητές των Ιατρικών Σχολών της χώρας, μεταξύ των οποίων και του Πανεπιστημίου Κρήτης, τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν κλινική άσκηση. «Πράσινο» φως έχει δοθεί μονάχα για όσους βρίσκονται στο 6ο έτος των σπουδών τους, προκειμένου να μπορέσουν να φτάσουν πιο κοντά στο πτυχίο τους.
Ο κοσμήτορας της Σχολής, καθηγητής Γιώργος Κοχιαδάκης αναφέρει στο Cretalive πως στέκεται στο πλευρό των φοιτητών που το περασμένο Σάββατο 30 Ιανουαρίου κατέβηκαν στους δρόμους, ενώ στις αρχές του έτους είχαν, με τους φοιτητές και των άλλων Ιατρικών Σχολών της Ελλάδας, στείλει επιστολή στην Υπουργό Παιδείας, τον Υπουργό Υγείας, τον Υφυπουργό Παιδείας, τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.
Ήδη, οι διοικήσεις των Ιατρικών Σχολών της χώρας έχουν ζητήσει από το Υπουργείο να επιτρέψει στους πεμπτοετείς φοιτητές να πραγματοποιήσουν κλινικές ασκήσεις. Την Τετάρτη, θα έχουν ξανά τηλεδιάσκεψη προκειμένου να βρουν νέους τρόπους άσκησης πίεσης προς τους αρμόδιους και, παράλληλα, να διερευνήσουν πώς θα μπορούσαν να διευθετήσουν το θέμα εκ των έσω.
Ο κ. Κοχιαδάκης αναφέρει πως αν οι φοιτητές επιστρέψουν σύντομα στα καθήκοντά τους, τότε θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα, αξιοποιώντας αργίες, Σαββατοκύριακα και ίσως ένα μέρος των καλοκαιρινών διακοπών. Αν, όμως, η κατάσταση συνεχίσει ως έχει και το εαρινό εξάμηνο, τότε δεν θα είναι εφικτό να αναπληρωθεί ο χαμένος δρόμος. Έτσι, είναι ορατός ο κίνδυνος να χάσουν ακόμα και το έτος.
Τονίζει πως οι φοιτητές Ιατρικής, όχι μόνο στο 6ο αλλά και στο 5ο έτος, εμβολιάζονται και υποβάλλονται σε τεστ, μάλιστα, σε αυτό το κομμάτι η Ιατρική Κρήτης είναι πρωτοπόρος.
Σημειώνει πως το πρόγραμμα σπουδών στο Ηράκλειο αλλά και στη Σχολή της Πάτρας, αντιμετωπίζει τα 5ο και 6ο έτη ως ενιαία, κάτι που, ενδεχομένως, το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει λάβει υπόψη του.
Σε επίπεδο Κρήτης, πρόκειται για 150 φοιτητές που τα επόμενα χρόνια θα είναι αγροτικοί γιατροί και τώρα τους απαγορεύεται να κάνουν κλινική άσκηση.