Η Διεύθυνση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Μαλεβιζίου ανταποκρινόμενη σε αίτημα της Τοπικής Κοινότητας Φόδελε, ανέθεσε στον Μαυρικάκη Παύλο, εντομολόγο, γεωπόνο Τ.Ε. τη διερεύνηση του προβλήματος που προέκυψε την περασμένη καλλιεργητική περίοδο στα εσπεριδοειδή από τον αλευρώδη.
Υπήρξε άριστη συνεργασία με τον Καθ. Ροδιτάκη Εμμανουήλ (Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο), και μετά από κοινή έρευνα διαπιστώθηκε και ταυτοποιήθηκε η παρουσία του Dialeurodes citri σε μεγάλους πληθυσμούς σε πολλές διαφορετικές περιοχές στο Φόδελε.
Στη συνέχεια με δειγματοληψίες που συνεχίστηκαν από τον αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου Μαλεβιζίου και με βάση τα στοιχεία του Περιφερειακού Κέντρου Προαστασίας Φυτών Ηρακλείου που βασίστηκε σε προσβολές από την περιοχή των Σισών Ρεθύμνου προτείνονται τα εξής:
- Η τρέχουσα περίοδος είναι η καταλληλότερη για διενέργεια επεμβάσεων για τον έλεγχο του εχθρού Dialeurodes citri. Συστήνεται οι επεμβάσεις να γίνουν μόνο σε περιπτώσεις που την περασμένη καλλιεργητική περίοδο παρατηρήθηκαν πολύ σοβαρές προσβολές.
- Επεμβάσεις μπορούν να γίνουν μόνο με εγκεκριμένα εντομοκτόνα ανάλογα με την υποκείμενη καλλιέργεια. Συστήνεται να επιλεχθούν σκευάσματα με ήπιο προφίλ ώστε οι επεμβάσεις να μην βλάπτουν τα ωφέλιμα έντομα.
- Παρατηρούνται μεγάλες διαφοροποιήσεις στα επίπεδα πληθυσμού μεταξύ περιοχών στο Φόδελε. Συστήνεται αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης από γεωπόνους συμβούλους. Θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη η πρωτοφανή ακαρπία που επικρατεί στις πορτοκαλιές φέτος και να σχεδιάζεται ο ψεκασμός με βάση όλες τις παραπάνω παραμέτρους.
- Τονίζεται ότι τα καλλιεργητικά μέτρα, όπως ο καλός αερισμός και φωτισμός των δέντρων, περιορισμός των λιπασμάτων και των περιττών αρδεύσεων θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος
- Οι παραγωγοί για περισσότερες πληροφορίες να ενημερωθούν από δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων του Π.Κ.Π.Φ.&Π.Ε Ηρακλείου στη διεύθυνση http://www.minagric.gr/images/stories/docs/nea/GEORGPROEIDOPOIHSEIS/HRAKLEIO/2019/esperidoeidh_050620.pdf και να απευθύνονται στους τοπικούς γεωπόνους.