ΚΡΗΤΗ

Ο ογκολόγος Ν. Ανδρουλάκης για τις ελλείψεις φαρμάκων: «Ψάχνουμε αγωνιωδώς φάρμακα σε όλη την Ελλάδα για τους ασθενείς μας»

Σε έλλειψη ολόκληρο μήνα φάρμακο για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

Ο ογκολόγος Ν. Ανδρουλάκης για τις ελλείψεις φαρμάκων: «Ψάχνουμε αγωνιωδώς φάρμακα σε όλη την Ελλάδα για τους ασθενείς μας»

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Όταν το φάρμακο αντιμετωπίζεται ως εμπορικό προϊόν σε μία ελεύθερη αγορά που οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο φαρμακευτικές εταιρείες καταγράφουν κέρδη και απώλειες και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι επιεικώς μέτριοι, τότε μεγάλος χαμένος είναι τα δημόσια νοσοκομεία και ακόμα μεγαλύτερος οι ίδιοι οι ασθενείς.

Η είδηση της αυτοκτονίας του 72χρονου καρκινοπαθούς Ηρακλειώτη, ο οποίος ηττήθηκε πριν καλά-καλά προλάβει να κάνει την πρώτη του χημειοθεραπεία, όχι από τον καρκίνο του πνεύμονα από τον οποίο διαγνώστηκε, αλλά από την απόγνωση του για τα όσα θα υπέμενε στον αγώνα της επιβίωσης  στην ελληνική πραγματικότητα του ΕΣΥ, με τις ελλείψεις ακόμα και ζωτικής σημασίας φαρμάκων, έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Με αφορμή το τραγικό συμβάν και τα όσα καταγγέλλονται για μία ακόμα φορά για τις ελλείψεις φαρμάκων, το Cretalive επικοινώνησε με τον Διευθυντή της Ογκολογικής Κλινικής του Βενιζελείου  κ. Νίκο Ανδρουλάκη, μίας κλινικής με 1000 ενεργούς ασθενείς παρά τις δυσλειτουργίες του νοσοκομείου γενικότερα.

Αν και ο ίδιος δεν έχει γνώση της περίπτωσης του 72χρονου Ηρακλειώτη, που έφερε στο φως της δημοσιότητας με σπαρακτικό τρόπο η ίδια του η κόρη, επιβεβαίωσε ότι σαφώς και κατά διαστήματα  υπάρχει σοβαρότατο θέμα με τις ελλείψεις φαρμάκων, ακόμα και υψίστης σημασίας για τη θεραπευτική αγωγή των ασθενώνΟι γιατροί αναγκάζονται να επαιτούν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ανά τη χώρα, μήπως και βρουν κάποιο περίσσευμα, διαφορετικά προχωρούν αναγκαστικά σε άλλους συνδυασμούς φαρμάκων, ακόμα και υποδεέστερων, για να μην αφήσουν ακάλυπτους τους ασθενείς. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Όπως τονίζει ο κ. Ανδρουλάκης, στυλοβάτης της Ογκολογικής Κλινικής του Βενιζελείου, οι σοβαρές ελλείψεις καταγράφονται κυρίως σε φθηνά φάρμακα που δεν έχουν πια εμπορικό ενδιαφέρον για τις εταιρείες. «Ψάχνουμε και εμείς να βρούμε σε άλλα νοσοκομεία της χώρας από περισσεύματα ή σε ιδιωτικά φαρμακεία. Αυτό δυστυχώς δεν είναι πρωτόγνωρη κατάσταση, απλώς δεν παίρνει δημοσιότητα γιατί τρέχουμε να καλύψουμε τα κενά που υπάρχουν για να μη μείνουν οι ασθενείς χωρίς θεραπεία. Έχει τύχει πολλές φορές να ψάχνουμε φάρμακα στο Ρέθυμνο, στον Άγιο Νικόλαο, στην Αλεξανδρούπολη.  Ψάχνουμε όπου μπορούμε να βρούμε περίσσευμα και αυτό είναι δυστυχές καθώς καταναλώνουμε άπειρες ώρες και ενέργεια σε θέματα, τα οποία έπρεπε να είναι λυμένα προ πολλού. Ο ασθενής θεωρεί αυτονόητο ότι το φάρμακο υπάρχει και μπορεί να το έχει στη διάθεση του, στην πραγματικότητα όμως αυτό δεν ισχύει».

Όπως υπογραμμίζει, «πολλές φορές όταν η κατάσταση πιέζει και πρέπει να ξεκινήσει θεραπεία, αναγκαστικά θα χρησιμοποιήσεις άλλα φάρμακα τα οποία ενδεχομένως είναι υποδεέστερα, όμως κάτι πρέπει να κάνεις. Έστω και με μικρότερες πιθανότητες επιτυχίας αλλά να μην μείνει ακάλυπτος ο ασθενής», παραδέχεται ο γιατρός, σημειώνοντας ότι ναι μεν πρόκειται για φθηνά φάρμακα, άκρως απαραίτητα ωστόσο για τη θεραπευτική αγωγή ασθενών, φάρμακα πάνω στα οποία κτίζεται όλη η στρατηγική του σχήματος της θεραπείας.

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι τον τελευταίο μήνα υπήρχε έλλειψη φαρμάκου για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, το οποίο διακινεί συγκεκριμένη εταιρεία που δεν προμηθεύει τα νοσοκομεία αλλά τα ιδιωτικά φαρμακεία. Οι γιατροί συνταγογραφούν το φάρμακο και οι ίδιοι οι ασθενείς το αγοράζουν από τα φαρμακεία. Εν προκειμένω τον τελευταίο μήνα δεν υπήρχε στα ράφια.

Ο διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του Βενιζελείου επισήμανε ότι οι ελλείψεις φαρμάκων είναι κάτι που συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες, στην Ελλάδα ωστόσο τον τελευταίο καιρό το συναντάμε πιο συχνά με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την καθημερινότητα γιατρών, ασθενών και οικογενειών. 

 

Δείτε επίσης:

Ο Άδωνις Γεωργιάδης για την τραγική περίπτωση του καρκινοπαθούς

Έβαλε τέλος στη ζωή του ... από απόγνωση!

Βρύσαλης: Η υγεία και οι ασθενείς μπαίνουν στην ζυγαριά του κόστους – οφέλους

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση