ΚΡΗΤΗ
Ο κρητικός τρόπος ζωής στο «μικροσκόπιο» επιστημόνων του Harvard και του Yale! Το παράδειγμα ενός 90χρονου!
Όσα ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται στο 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Κρητικός Τρόπος Ζωής: Μεσογειακή Παράδοση & Εφαρμογές στη σύγχρονη εποχή».
Της Κατερίνας Μυλωνά
Είναι 90 ετών, ως τα 17 του δε φορούσε παπούτσια. Πήγε ως τη Ν. Αφρική αλλά κατέληξε και πάλι στο χωριό του, τον Φουρφουρά Αμαρίου.
Συνταξιούχος, φυσικά, σήμερα, ο κ. Παύλος Αντωνάκης, θα λάβει μέρος, ως παράδειγμα προς μίμηση, στο 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Κρητικός Τρόπος Ζωής: Μεσογειακή Παράδοση & Εφαρμογές στη σύγχρονη εποχή».
Το συνέδριο οργανώνει ο όμιλος Grecotel, στο πλαίσιο των δράσεων του Ελληνικού Κέντρου Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή κορυφαίων καθηγητών του Harvard και του Yale και της Grecotel.
Το συνέδριο θα λάβει χώρα από την Τρίτη 29 Οκτωβρίου ως το Σάββατο 2 Νοεμβρίου.
Για τους σκοπούς και το πρόγραμμα του συνεδρίου, που μπορείτε να δείτε εδώ, μίλησαν το πρωί της Τετάρτης ο διευθυντής Λειτουργίας της Grecotel, κ. Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, και ο καθηγητής ιατρικής και δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Harvard Δρ. Στέφανος Κάλης.
Συνολικά, θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 75 σύνεδροι από 5 ηπείρους και χώρες, όπως η Αμερική, ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Ιαπωνία, Ταϊβάν και η Αυστραλία.
Μεγάλη βαρύτητα δίνεται στη νέα γενιά, επιχειρηματιών και ερευνητών μέσα από διαγωνισμούς και παράλληλες δράσεις του συνεδρίου.
Όπως τονίστηκε, εκτός από τις εισηγήσεις, εκείνο που κάνει το συνέδριο ξεχωριστό και εμπειρία ζωής για τους συμμετέχοντες είναι ο βιωματικός του χαρακτήρας. Πέρα από τις επισκέψεις στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και τη Σπιναλόγκα, οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να πατήσουν σταφύλια σε οινοποιείο της Κρήτης αλλά και να ραβδίσουν ελιές!
Όπως έκαναν οι παππούδες μας…
«Είναι αμαρτία, παιδί μου, να πετάξουμε το φαγητό»… Και ποιος Κρητικός δεν έχει ακούσει αυτή τη φράση από τους γονείς ή τους παππούδες του.
Αυτή η νοοτροπία που σήμερα μεταφράζεται σε όρους, όπως «no food waste», «nose to tail» σήμερα διδάσκεται σε κορυφαία Πανεπιστήμια. Αποτελεί και το «κλειδί» για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη βιωσιμότητα του πλανήτη.
Με αυτό το δεδομένο, στο συνέδριο έχει κληθεί να λάβει μέρος ο κ. Παύλος Αντωνάκης, ως παράδειγμα όχι απλώς μακροζωίας αλλά και ποιότητας ζωής, που είναι και το ζητούμενο.
Δείτε επίσης:
Η κρητική γαστρονομία και ο τρόπος ζωής των "παππούδων μας" πάνε στην Αμερική!
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο