ΚΡΗΤΗ
Ο Κώστας Καζάκος, η δωρεά σώματος, μία σημαντική έλλειψη και το ανατομείο στην Κρήτη
Ο αναπληρωτής καθηγητής Ανατομίας Γιάννης Τσιαούσης επισημαίνει πως ο κόσμος δεν είναι αρκετά ευαισθητοποιημένος.
Της Κατερίνας Μυλωνά
«Δωρεά σώματος», δύο λέξεις που ίσως τρομάζουν ή αφήνουν παγερά αδιάφορο το ευρύ κοινό. Θα μπορούσαν, όμως, να ανοίξουν τον δρόμο για σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις που θα έσωζαν τις ζωές τόσων ανθρώπων.
Όπως έγινε γνωστό, ο κορυφαίος ηθοποιός, Κώστας Καζάκος δώρισε το σώμα του στην Ιατρική σχολή Αθηνών, μία πράξη, στην οποία δεν προβαίνουν αρκετοί συνάνθρωποί μας.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Ανατομίας Γιάννης Τσιαούσης τονίζει πως «η δωρεά σώματος αποτελεί ίσως την ανθρώπινη επιλογή με τον υψηλότερο ηθικό συμβολισμό! Με την προσφορά του σώματός του για την εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής, ο δωρητής διαμεσολαβεί για την απόκτηση γνώσης που θα βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους! Το μεγαλείο του πολιτισμού!»
Αναφέρει πως δεν υπάρχει ευαισθητοποίηση του κόσμου στο συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα, εν αναμονή της ολοκλήρωσης του ανατομείου στην Ιατρική σχολή Κρήτης, υπάρχει η σκέψη να ξεκινήσει μία καμπάνια ενημέρωσης, μία σειρά από πρωτοβουλίες που θα αναδείξουν τη σημασία της δωρεάς σώματος.
Στην Κρήτη, η αντίστοιχη διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει αφού δεν υπάρχει ακόμα ανατομείο, οι δωρητές απευθύνονται σε ανατομεία που λειτουργούν. Ήδη, αφού έχει γίνει γνωστό ότι το ανατομείο στο Ηράκλειο είναι σε τροχιά υλοποίησης, εκκρεμεί, ουσιαστικά, ο εξοπλισμός του, κάποιοι έχουν επικοινωνήσει με την Ιατρική σχολή και έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον.
Η ανάγκη, όπως λέει, είναι μεγάλη και η έλλειψη είναι παγκόσμια, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο. Στην Αμερική, τα περισσότερα πτώματα προέρχονται από θανατοποινίτες.
Η κύρια πηγή πτωματικού υλικού είναι από αζήτητα πτώματα σε ψυχιατρεία και άλλες δομές. Μάλιστα, τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης, συγγενείς νεκρών δεν μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδα κηδείας και κατέφευγαν σε αυτή τη λύση.
Στην Αμερική, τα περισσότερα πτώματα προέρχονται από θανατοποινίτες.
Η ιατρική είναι μια επιστήμη που διαρκώς εξελίσσεται, το ανθρώπινο σώμα είναι απαραίτητο για την εκπαίδευση φοιτητών αλλά και γιατρών πάνω σε νέα υλικά και τεχνικές. Η εισαγωγή από το εξωτερικό είναι μια κοστοβόρα λύση.
Ο άνθρωπος που δωρίζει το σώμα του γίνεται το μέσο για να σωθούν άλλοι άνθρωποι, μέσα από τις γνώσεις που θα έχουν αποκτήσει οι επιστήμονες.
Η ανατομία και η δωρεά σώματος θεσμικά κατοχυρώθηκαν το 1837 στη Βρετανία. Τότε, λόγω μεγάλων αναγκών στις Ιατρικές σχολές υπήρχαν επαγγελματίες δολοφόνοι που πουλούσαν παρανόμως σώματα, ακόμα και παιδιών που είχαν σκοτώσει!
Μετά από την εξιχνίαση των δολοφονιών, η ανατομία έχει επίσημη πρακτική και θεσμοθετημένη.
Photo by jesse orrico on Unsplash
Δείτε επίσης:
Κώστας Καζάκος: Η σπουδαία πράξη πριν την τελευταία υπόκλιση – Προσέφερε το σώμα του στην επιστήμη
Ένα Ανατομείο διεθνών προδιαγραφών αποκτά η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη