Ο Γρηγόρης Λαρεντζάκης επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Θεολογίας

Τιμή σε Χανιώτη καθηγητή

Τον διεθνώς διακεκριμένο Χανιώτη ομότιμο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Graz της Αυστρίας και ακούραστο εργάτη της ιδέας της συμφιλίωσης των Εκκλησιών κ. Γρηγόριο Λαρεντζάκη τίμησε το Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Kατά την πανηγυρική συνεδρίασή τους την προηγούμενη εβδομάδα, στην αίθουσα τελετών του παλαιού κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ., οι καθηγητές του Τμήματος Θεολογίας αναγόρευσαν τον κ. Λαρεντζάκη σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος, τιμώντας τον για το σύνολο της προσφοράς του στη Θεολογία και την ακαδημαϊκή έρευνα.

Από την πανηγυρική αυτή συνεδρίαση δεν έλειπαν τα λουλούδια και οι μουσικές, αφού το πρωτόκολλο των συγκεκριμένων τελετών “έσπασε” όχι μία, αλλά δύο φορές.

Οταν ο τιμώμενος καθηγητής ανέβηκε στο βήμα για να εκφωνήσει την ομιλία του, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε το Τμήμα Θεολογίας για την τιμητική αυτή διάκριση, αλλά και τη σύζυγό του για την υπομονή, την επιμονή και τη βοήθειά της. Εκτός πρωτοκόλλου κατέβηκε από το βήμα και της προσέφερε λουλούδια, ενώ καταχειροκροτήθηκε από τους παρισταμένους.

Πριν τη λήξη της τελετής, οι καθηγητές του τμ. Θεολογίας επεφύλασσαν μία έκπληξη στον Χανιώτη κ. Λαρεντζάκη. Δύο από τα μέλη του Λαογραφικού Συλλόγου Κρητών Θεσσαλονίκης “Τ’ αγρίμια” του αφιέρωσαν κρητικά τραγούδια με τη συνοδεία μουσικών οργάνων.

Η τελετή αναγόρευσης ξεκίνησε με την προσφώνηση από τον πρόεδρο του Τμ. Θεολογίας καθηγητή κ. Παναγιώτη Σκαλτσή. Ο κ. Σκαλτσής μίλησε συνοπτικά για το  έργο του κ. Λαρεντζάκη και την προσφορά του στη Θεολογία. «Το Τμήμα, αναδεικνύοντας το πολυσήμαντο έργο του κ. Λαρεντζάκη, την προσφορά του στον διαχριστιανικό διάλογο, την άοκνη προσπάθειά του για καταλλαγή, τον αναγορεύει επίτιμο διδάκτορα» είπε χαρακτηριστικά.
Στην προσφώνησή του, ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου συνεχάρη την απόφαση του Τμήματος να αναγορεύσει επίτιμο διδάκτορά της τον κ. Λαρεντζάκη.

Η αναπληρώτρια πρύτανης του Α.Π.Θ. κα Δέσποινα Κλαβανίδου, στον χαιρετισμό της, δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα ευτυχής που η πολυεπίπεδη και πολύχρονη σχέση του κ. Λαρεντζάκη με το Α.Π.Θ. επισφραγίζεται με την αναγόρευσή του ως επίτιμο διδάκτορα του τμ. Θεολογίας.

Στη συνέχεια, ο πρωτοσύγκελλος της μητρόπολης Θεσσαλονίκης π. Στέφανος Τόλιος, εκπροσωπώντας τον μητροπολίτη κ. Ανθιμο, ανέγνωσε το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου που εξέφραζε τα συγχαρητήριά του προς τον τιμώμενο καθηγητή, αλλά και στο Τμήμα Θεολογίας γι’ αυτή την πρωτοβουλία.

Η καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας κα Δήμητρα Κούκουρα, με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο, παρουσίασε τα βιογραφικά στοιχεία του κ. Λαρεντζάκη. Μίλησε για τις σπουδές, το ξεκίνημά του και τη φοίτησή του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Ανέφερε ότι ο κ. Λαρεντζάκης είναι ο πρώτος μη Ρωμαιοκαθολικός διδάκτορας της ρωμαιοκαθολικής Θεολογίας.

Για το πολυσχιδές και πολυσήμαντο έργο του κ. Λαρεντζάκη μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας κ. Στυλιανός Τσομπανίδης. «Ο κ. Λαρεντζάκης συνέβαλε αποφασιστικά στην αναγέννηση της Θεολογίας ανακτώντας τον πατερικό τρόπο του σκέπτεσθαι. Καλλιεργεί το υλικό που προσφέρουν για διάλογο με τον κόσμο, για επαφή με την ιστορία και την κοινωνία και για τη θεμελίωση οικουμενικής νοοτροπίας και δράσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ομιλία του τιμώμενου καθηγητή κ. Λαρεντζάκη είχε ως θέμα: “Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος: Το μήνυμά της για τη σύγχρονη κρίση”, στην οποία έκανε λόγο για τον κανονισμό, την ονομασία και τη θεματολογία της Συνόδου καθώς και το μήνυμα που στέλνει για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται ότι τα θέματα της Πανορθόδοξης Συνόδου δεν είναι επίκαιρα, υποστήριξε ότι «και μόνο το κείμενο για τη θέση της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο θα άξιζε τη σύγκληση της Συνόδου».

Ακόμη, τόνισε ότι «η φωνή της Ορθοδοξίας πρέπει να ακουστεί ηχηρή και ενωμένη για να καταλάβουν όλοι ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων στον σύγχρονο κόσμο πρέπει να έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Πόσους πνιγμούς, φόνους, εκμεταλλεύσεις φτωχών και αδυνάτων να ζήσουμε ακόμη για να πειστούμε ότι αυτό το κείμενο είναι επίκαιρο και απαραίτητο στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κρίσης» αναρωτήθηκε ο κ. Λαρεντζάκης, προσθέτοντας ότι «το κείμενο αυτό θα είναι πυξίδα ζωής. Η κοινωνία ειρήνης και δικαιοσύνης δεν είναι ουτοπία».

Στην τελετή επιτιμοποίησης του κ. Λαρεντζάκη παρευρέθηκαν ο μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου και καθηγητής στο Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. κ. Ανδρέας, ο μητροπολίτης Προύσης και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμ. Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ κ. Ελπιδοφόρος και ο επίσκοπος Αβύδου Κύριλλος.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ