Ο Δ. Βρύσαλης για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών

Newsroom
Newsroom

"Σήμερα ο στόχος δεν είναι η πλήρης και οριστική απεξάρτηση και επανένταξη του ατόμου" αναφέρει σε γραπτή του δήλωση

Με αφορμή την αυριανή παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών, ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης σε γραπτή του δήλωση αναφέρει:

"Όσο αυξάνονται  τα αδιέξοδα κι η ανασφάλεια, όσο η κάλυψη ακόμα και στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών αντιμετωπίζεται εχθρικά, όσο οι εστίες του πολέμου – και μαζί οι οδυνηρές συνέπειές του – καίνε παντού στη γειτονιά μας, τόσο πολλαπλασιάζεται και το φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης. Απέναντι σε μια τέτοια κατάσταση το μόνο «δικαίωμα», η μόνη «ελευθερία» που αναγνωρίζεται και προσφέρεται απλόχερα είναι να «αποδρά» η νέα γενιά από μια ζωή κενή και αβίωτη, μέσω των ψυχοδραστικών ουσιών.

Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση επιλέγει και προσπαθεί να δώσει τη χαριστική βολή στην Πρόληψη και την Απεξάρτηση μέσα από ένα προσχέδιο νόμου – οδοστρωτήρα που καταργεί όλους τους εγκεκριμένους φορείς πρόληψης και θεραπείας που λειτουργούν στη χώρα μας, πολλοί εκ των οποίων εντάσσονται στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και έχουν δώσει εδώ και δεκαετίες δείγματα γραφής πχ. 18 Άνω, ΚΕΘΕΑ , Ιανός, Διάπλους Κέντρα Πρόληψης και τους συνενώνει σε έναν οργανισμό, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, τον «ΕΟΠΑΕ», ο οποίος θα λειτουργεί με όρους οικονομικής αυτοτέλειας, θεωρώντας την ανθρώπινη ζωή κόστος.

Στόχος τους η «μείωση της βλάβης» και η ενίσχυση του «λειτουργικού χρήστη» και της ατομικής ευθύνης του εξαρτημένου ατόμου και της οικογένειάς του και όχι η πλήρης και οριστική απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη του ατόμου. Στον ΕΟΠΑΕ θα εντάσσονται και κάθε λογής ιδιώτες (ΜΚΟ, ΑΜΚΕ , ιδιωτικές κλινικές) για τους οποίους προβλέπεται παχυλή χρηματοδότηση απ’ ευθείας από το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή τη φορολογία των λαών της Ευρώπης. Ωστόσο, παραλείπουν σκοπίμως να πουν τι συμβαίνει όταν τελειώνουν τα κονδύλια και λήγουν οι χρηματοδοτήσεις, με πρόσφατο παράδειγμα οικοτροφείου που ανήκε σε ΜΚΟ, το οποίο λειτούργησε για ένα χρόνο και μόλις η χρηματοδότηση έληξε, το οικοτροφείο έκλεισε, οι εργαζόμενοι έμειναν απλήρωτοι και οι ασθενείς, προκειμένου να μην βρεθούν στο δρόμο, στάλθηκαν ''πακέτο'' με διαδικασίες εξπρές στα δυο δημόσια ειδικά ψυχιατρικά νοσοκομεία της Αττικής (Δαφνί, Δρομοκαΐτειο).

Το προσχέδιο νόμου έχει ήδη απορριφθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην πρόληψη και την απεξάρτηση, τα μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων και τις οικογένειές τους, από εργαζόμενους , ασθενείς και συγγενείς στην ψυχική υγεία, από εκατοντάδες ενώσεις και φορείς της κοινωνίας, που με μία φωνή απαιτούν: ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ – ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΦΕΡΟΥΝ ΚΑΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ!

Το πολυπαραγοντικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης είναι βαθιά κοινωνικό, άρρηκτα συνδεδεμένο με τους κοινωνικοοικονομικούς όρους  διαβίωσης του ανθρώπου, τις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους, τη θέση του μέσα στην κοινωνία και το πώς εκείνος επιδρά στην εξέλιξή της και ως τέτοιο χρειάζεται να αντιμετωπίζεται, με έμφαση στην Πρόληψη – τη  Θεραπεία – την Επανένταξη και όχι την καταστολή. 

 Η ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ

ΠΟΥ ΓΕΝΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ"

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ