ΚΡΗΤΗ
Νίκος Χρυσάκης: "Η κακοποίηση ζώου είναι η κορυφή του παγόβουνου"
Αποκαλυπτικά στοιχεία της ΕΛΑΣ - Τι ετοιμάζει στην Κρήτη
SHARE:
Σε άλλη βάση και σε άλλη φιλοσοφία κινείται σε σχέση με την προστασία των αδέσποτων ζώων η τοπική ηγεσία της ΕΛΑΣ. Είναι εξαιρετικά παρήγορο ότι ήδη αναλαμβάνονται δράσεις που στοχεύουν στην ουσιαστική και αποτελεσματική διαχείριση τέτοιων περιστατικών που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τον πολιτισμό μας. Η τοπική ΕΛΑΣ «επενδύει» στην εκπαίδευση των στελεχών της τόσο στο πνεύμα όσο και στο γράμμα του νόμου. Σαφέστατα και η παραδειγματική τιμωρία ατόμων που κακοποιούν ζώα είναι αδιαπραγμάτευτη, όμως δρομολογούνται δράσεις που αφορούν και στην πρόληψη.
Ήδη προαναγγέλλονται αυτεπάγγελτοι έλεγχοι στην πόλη του Ηρακλείου και στην ύπαιθρο. Όπως επισημαίνεται, στις περιπτώσεις που δεν διαπιστώνεται κακοποιητική συμπεριφορά αλλά θα εντοπίζονται απλές πλημμέλειες, οι αστυνομικοί θα δίνουν στους ιδιοκτήτες το περιθώριο να διευθετούν τις όποιες εκκρεμότητες έχουν υπό τον όρο του επανελέγχου σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Όπως έχει γράψει το Cretalive ήδη από πλευράς της ηγεσίας της τοπικής ΕΛΑΣ διοργανώνονται ενημερωτικές διαλέξεις σε κάθε Αστυνομική Διεύθυνση του νησιού. Μετά την δυτική Κρήτη, σειρά είχε το Ηράκλειο με την συμμετοχή 60 αστυνομικών από υπηρεσίες της έδρας και της υπαίθρου ενώ στις 10 Μαϊου ο κύκλος των διαλέξεων αυτών θα ολοκληρωθεί στον Άγιο Νικόλαο.
«Ψυχή» αυτού του εγχειρήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Νίκος Χρυσάκης, ο οποίος πρόσφατα μετατέθηκε στο επιτελείο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου από το επιτελείο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λασιθίου.
Είναι ένας αξιωματικός που έχει εντρυφήσει στο συγκεκριμένο αντικείμενο, διαθέτει φοβερές γνώσεις και ευαισθησίες. Άλλωστε πολύ σύντομα θα αποτελεί πραγματικότητα η έκδοση του βιβλίου του για την προστασία των ζώων. Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο που φιλοδοξεί να αποτελέσει την «Βίβλο» του κάθε αστυνομικού ως προς την διαχείριση τέτοιων περιστατικών. Αριθμεί 530 σελίδες και αποτελεί έναν πανδέκτη νομοθεσίας και ήδη δόθηκε η σχετική έγκριση για την έκδοση του από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την αποστολή του σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της Επικράτειας.
Συνάφεια κακοποίησης ζώων και ανθρώπων
Άκρως ενδιαφέρουσα υπήρξε η εισήγηση του στην ενημερωτική διάλεξη που έγινε στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου με την συμμετοχή δεκάδων αστυνομικών όπου ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στην συνάφεια που υπάρχει μεταξύ της κακοποίησης των ζώων και της βίας που εκδηλώνεται σε βάρος παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων.
«Η βία στην οικογένεια είναι το «κλειδί» που ανοίγει τις πόρτες στη βία της κοινωνίας. Τα παιδιά μεγαλώνουν παίρνοντας «μαθήματα» βίας, όπως βλέπομε στη διαφάνεια, από τη ζωή, την κοινωνία, το σπίτι, την τηλεόραση και το διαδίκτυο. Μπορούν, δε, να «εφαρμόσουν» τα όσα κατ’ αυτόν τον τρόπο «έμαθαν» μόνο σε κάποιους πιο αδύναμους από τα ίδια, δηλαδή, τα ζώα. Αργότερα, βέβαια, ως ενήλικες, πιθανόν θα έχουν περισσότερες δυνατότητες «εφαρμογής» και σε συνανθρώπους τους. Έτσι, η «κουλτούρα της βίας» συνεχίζεται και αναπτύσσεται, διεκδικώντας ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του κοινωνικού μας περιβάλλοντος. Η βία παράγει πάντα βία. Όπου υπάρχει βία υπάρχουν και ζώα. Η βία -άσχετα αν το θύμα έχει δύο ή τέσσερα πόδια, φτερά ή πτερύγια- παραμένει βία. Γιατί το θέμα δεν είναι μόνο ο σεβασμός της ζωής οποιουδήποτε έμβιου όντος, αλλά και η μη αποδοχή της βίας, ως κανονικότητα».
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσάκη «Ολοένα και περισσότερα συμβάντα με κακοποιήσεις ζώων στη χώρα μας έρχονται στο φως της δημοσιότητας, καταδεικνύοντας την αποκτήνωση της κοινωνίας και την απαξίωση τελικά της ίδια της ζωής. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η κακοποίηση ζώων δεν είναι απλά το αποτέλεσμα μιας ρωγμής στην προσωπικότητα ενός ατόμου, αλλά και σύμπτωμα μιας βαθιάς διαταραγμένης οικογένειας. Εύκολα, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό, όπως βλέπουμε στη διαφάνεια, ότι η κακοποίηση ζώων είναι συνήθως η κορυφή ενός παγόβουνου και η πρώτη ένδειξη ενός επικίνδυνου ατόμου που αποτελεί απειλή για το άμεσο οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον».
Εξαιρετικό ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ενημερωτική διάλεξη. Πρόκειται για στοιχεία που αφορούν τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, την χρονική περίοδο 2014-2018. Την περίοδο αυτή σε επίπεδο Κρήτης έγιναν 624 καταγγελίες, διενεργήθηκαν 702 έλεγχοι, ακολούθησαν 112 συλλήψεις, 403 δικογραφίες και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 443 περιπτώσεις. Παρατηρεί επίσης κανείς ότι ο νομός Λασιθίου αναλογικά βρίσκεται στην υψηλότερη θέση, με βάση τα στατιστικά, σε επίπεδο ελέγχων, συλλήψεων και προστίμων.
Όπως σημειώνει ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής, καταγράφεται αναλυτικά η υφιστάμενη παραβατικότητα κατά νομό και ανά Διεύθυνση Αστυνομίας. "Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν και εδώ τα μεγάλα περιθώρια περαιτέρω βελτίωση της δραστηριότητας των αστυνομικών υπηρεσιών. Επιπλέον, επειδή πιστεύω και στον οιονεί «εκπαιδευτικό» ρόλο του αστυνομικού θεσμού, είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι Αστυνομικοί μας, εφαρμόζοντας τη σχετική με τα ζώα νομοθεσία, θα μπορέσουν να «διδάξουν» τα δικαιώματα των ζώων ακόμα και σε όσους τα αγνοούν ή αδιαφορούν γι’ αυτά.
Η αντιμετώπιση, λοιπόν, της βίας έχει ένα βασικό αντίδοτο και το γνωρίζουμε όλοι:την παιδεία. Οι δε λέξεις - κλειδιά που θα ήθελα να συγκρατήσουμε είναι“ενημέρωση”, “ευαισθητοποίηση” και “έγκαιρη αστυνομική αντίδραση”.
Να σημειωθεί ότι στις ημερίδες που διοργανώθηκαν υπό την εποπτεία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, εισηγητές ήταν επίσης: -ο αστυνομικός υποδιευθυντής Σταύρος Σπανουδάκης, διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αγίου Νικολάου, με θέματα εισηγήσεων:
• «Προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα του Ν. 4039/2012»
• «Αστυνομική διερεύνηση, βεβαίωση παραβάσεων και επιβολή διοικητικών προστίμων του Ν.4039/2012» -και ο Αστυνόμος Β΄ Βουτυράκης Εμμανουήλ από το Αστυνομικό Τμήμα Σητείας με θέματα εισηγήσεων
• «Προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις και διαδικασίες προστασίας των ζώων»
• «Πρακτική εφαρμογή ποινικών και διοικητικών υποθέσεων».
Ανάλογες ενημερωτικές διαλέξεις, θα συνεχιστούν και στο μέλλον, με στόχο και σκοπό τη διαρκή ενημέρωση του αστυνομικού προσωπικού αλλά και την ενημέρωση των πολιτών.