ΚΡΗΤΗ

Νέα μέτρα στήριξης ζητούν οι έμποροι των Χανίων

Όπως αναφέρει η ομοσπονδία στην Κρήτη οι οικονομικές συνέπειες της επιδημιολογικής κρίσης είναι περισσότερο εμφανείς καθότι σχετίζονται άμεσα με το τουριστικό προϊόν που πλήγηκε σε τεράστιο βαθμό την φετινή χρονιά.

No profile pic

Σαν  Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων  Νομού Χανίων  και σαν  Εμπορικός Σύλλογος Χανίων   είχαμε τοποθετηθεί εξ αρχής για τις τραγικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης του covid-19 και έχουμε επανειλημμένως ζητήσει την συμβολή της πολιτείας ώστε να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.  Δυστυχώς για τα Χανιά και τη Κρήτη γενικότερα οι οικονομικές συνέπειες αυτής της κρίσης είναι περισσότερο εμφανείς καθότι σχετίζονται άμεσα με το τουριστικό προϊόν που πλήγηκε σε τεράστιο βαθμό την φετινή χρονιά.

Ένα μέτρο που ήρθε να προστεθεί τώρα τελευταία αφορά και το πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης με τα 50 εκ ευρώ σε μορφή επιδότησης προς τις επιχειρήσεις που επλήγησαν. Εκ πρώτης άποψης το πρόγραμμα δείχνει καλό, διαβάζοντας όμως τις λεπτομέρειες αναλαμβάνετε κάποιος πόσο πρόχειρα «στήθηκε» και πόσο κατευθυνόμενα δίνει και επιχορηγεί τους πόρους τους μόνο σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας. Έτσι λοιπόν η μοριοδότηση του προγράμματος ευνοεί σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές το δεύτερο Τρίμηνο του 2020 και είχαν 100% πτώση τζίρου σε σχέση πάντα με το 2019. Και εδώ να υπενθυμίσουμε ότι το κράτος αποφάσιζε 5 μήνες πριν ποιες επιχειρήσεις θα ανοίξουν και ποιες θα κλείσουν. Άρα λοιπόν για παράδειγμα το λιανεμπόριο που άνοιξε 11 Μαΐου (με κρατική εντολή) σίγουρα θα έχει πολύ λιγότερα μόρια από ένα μικρομεσαίο ξενοδοχείο που άνοιξε (πάλι με κρατική εντολή) τον Ιούλιο.

Επίσης το κονδύλι των 50 εκατομμυρίων ευρώ είναι πολύ μικρό σε σχέση με τις περίπου 30.000 επιχειρήσεις της Κρήτης. Σε αυτό το κομμάτι είναι άμεση η ανάγκη να  τριπλασιαστεί το πρόγραμμα στα 150 εκατομμύρια ευρώ ώστε να επιδοτηθούν ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις ακόμα και με μικρότερες βαθμολογίες. Ακόμα το ανώτατο ποσό επιδότησης (δηλαδή τα 40.000 ευρώ) είναι πολύ υψηλό και θα έπρεπε να μειωθεί ώστε να ενταχθούν περισσότεροι.

Επίσης δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις στρεβλώσεις και τις αδικίες που εμπεριέχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα για μια πολύ μεγάλη μερίδα πολιτών και επιχειρηματιών της πόλης μας. Το  παρών πρόγραμμα και ο τρόπος μοριοδότησης όπως επίσης και η γραφειοκρατία που απαιτεί σαν πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ένας τεράστιος αριθμός επαγγελματιών και επιχειρηματιών θα μείνει απ’ έξω ενώ άλλοι θα επιδοτηθούν μέχρι και 40.000 ποσό υπερβολικά μεγάλο για μια επιχείρηση. Επί της ουσίας το πρόγραμμα είναι κυρίως στραμμένο στα μικρομεσαία ξενοδοχεία. Πολλοί συνάδελφοι θα πληρώσουν την υποβολή της πρότασης και μάλιστα ορθά καθότι χρειάζεται αρκετή δουλειά από τους μελετητές και τους λογιστές ενώ στην πραγματικότητα οι ελπίδες να επιδοτηθούν θα είναι ελάχιστες. Επίσης πρέπει άμεσα να γίνει εισαγωγή των ΚΑΔ που επλήγησαν όπως τα μικρά και πολύ μικρά mini markets ειδικά σε τουριστικές περιοχές που παρέμειναν κλειστά (λόγω έλλειψης τουρισμού και πελατών) και  παρ’όλα αυτά δεν έχουν δικαίωμα υπαγωγής. Όλα τα παραπάνω εντείνουν τον εκνευρισμό και την πίεση στους συναδέλφους που προγράμματα ακούνε αλλά χρήματα δεν βλέπουν.

Η άποψή μας είναι ότι θα πρέπει άμεσα να βγούν νέα προγράμματα τα οποία θα είναι κατανεμημένα ανά κλάδο και με βάση την συνεισφορά του κάθε κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο θα σπάσουν τα κονδύλια σε πολλούς και θα επιδοτηθούν περισσότερες κατηγορίες επιχειρήσεων ανά την Ελλάδα. Επίσης ο βαθμός που πλήγηκε η κάθε περιοχή θα μπορούσε να είναι ένα κριτήριο για το πόσο που θα διανεμηθεί. Λίγα σε πολλούς και όχι πολλά σε λίγους είναι αυτό που πρέπει να γίνει στην παρούσα φάση για να ανακουφιστεί η πλειοψηφία των επιχειρήσεων και να αποφευχθούν τα λουκέτα και οι χαμένες θέσεις εργασίας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση