ΚΡΗΤΗ
Νέα εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων του ΙΤΕ, διακρίσεις και βραβεία
Αυτή τη φορά το το Βραβείο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου 2024, που έχει χρηματικό έπαθλο 3000 ευρώ αποφασίστηκε να δοθεί στον Θεοχάρη Λάμπρου Υποψήφιο Διδάκτορα, του Πανεπιστημίου Κρήτης
«Επιστήμη, ψευδοεπιστήμες, θεωρίες συνομωσίας και Δημοκρατία», είναι το περιεχόμενο της νέας εκδήλωσης που οργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του ΙΤΕ.
Η εκδήλωση, είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γιώργου Γραμματικάκη, ο οποίος υπήρξε πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 στην αίθουσα «Καστελλάκη» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου ,στις 8 το βράδυ.
Της εκδήλωσης θα προηγηθεί η ανακήρυξη σε επίτιμο μέλος του Γιάννη Παπαμαστοράκη, ομότιμου καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Θα ακολουθήσουν δυο ομιλίες πάνω στο κεντρικό θέμα της εκδήλωσης. Θα μιλήσουν:
-Ο Στέφανος Τραχανάς, Φυσικός-συγγραφέας με θέμα: «Επιστήμη και Δημοκρατία σε ανήσυχους καιρούς». Ο Στέφανος Τραχανάς διδάσκει, μεταξύ άλλων, κβαντική φυσική και διαφορικές εξισώσεις στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης από το 1983 έως σήμερα. Από το 1986 και μετά είναι μέλος του επιστημονικού προσωπικού του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), και η διδασκαλία του στο τμήμα Φυσικής προσφέρεται δωρεάν. Είναι επίσης επίτιμο μέλος του Συλλόγου Φίλων ΙΤΕ.
Είναι συγγραφέας έντεκα πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στα παραπάνω πεδία, καθώς και των βιβλίων Το φάντασμα της όπερας: Η επιστήμη στον πολιτισμό μας και Το αμάρτημα της Εύας: Φυσική κάτω από τ’ άστρα και δημιουργική μάθηση, τα οποία απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό. Το βιβλίο του An Introduction to Quantum Physics κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον εκδοτικό οίκο Wiley. Το 2003 ανακηρύχτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ το 2012 του απονεμήθηκε το Εθνικό Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Ξανθόπουλου – Πνευματικού.
Για το σύνολο της προσφοράς του τιμήθηκε το 2015 με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 2022, το τμήμα φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης έδωσε το όνομά του σε ένα από τα αμφιθέατρά του, ενώ το 2023 ο Δήμος Ηρακλείου τού απένειμε το Βραβείο Ηθικής Τάξεως της πόλης και το ΙΤΕ τον τίτλο του Διακεκριμένου Μέλους του. Ως ιδρυτικό μέλος και διευθυντής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης (ΠΕΚ) του ΙΤΕ μέχρι το 2013, είχε τη βασική ευθύνη για τη δημιουργία του πρώτου πανεπιστημιακού εκδοτικού οίκου της χώρας.
Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον του στράφηκε στα ανοικτά διαδικτυακά μαθήματα και τους νέους δρόμους που αυτά ανοίγουν για την εξίσωση των ευκαιριών στην ποιοτική εκπαίδευση. Πιστεύοντας ότι η χώρα μας δεν μπορεί να μείνει έξω από τις επαναστατικές αλλαγές που συντελούνται αλλού σε αυτό το θέμα, πήρε την πρωτοβουλία για την ίδρυση του Κέντρου Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis –ενός αυτόνομου και αυτοχρηματοδοτούμενου τμήματος των ΠΕΚ– στο οποίο και προσφέρει εθελοντικά την εργασία του τόσο ως διευθυντής του όσο και ως δάσκαλος ή συγγραφέας. Η επιτυχία του «πειράματος» είναι το προσωπικό του στοίχημα για τα επόμενα χρόνια.
Ο δεύτερος ομιλητής Βαγγέλης Τζούκας, Δρ Κοινωνιολογίας, θα μιλήσει με θέμα: «Αλλόκοτες θεωρίες, ανορθολογισμός και μετανεωτερικότητα» Ο Βαγγέλης Τζούκας είναι πτυχιούχος και διδάκτορας του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και μέλος ΣΕΠ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: Αθλητικές Σπουδές. Κοινωνιολογία, Ιστορία, Ανθρωπολογία). Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Τμήματα Πολιτικής Επιστήμης, Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών) και στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας) και έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες για την σύγχρονη ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία και για ζητήματα κοινωνιολογίας της βίας. Είναι συγγραφέας, μεταξύ άλλων, των βιβλίων: Οι οπλαρχηγοί του ΕΔΕΣ στην Ήπειρο 1942-44. Τοπικότητα και πολιτική ένταξη, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήνα, 2013, Το φάντασμα του ναζισμού. Μυθολογία και σαγήνη του Τρίτου Ράιχ από την προπολεμική περίοδο έως τις μέρες μας, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήνα, 2016, O ΕΔΕΣ 1941-45 (μια επανεκτίμηση), Αλεξάνδρεια, 2017, Ανταρτοπόλεμος (επαναστάτες, παρτιζάνοι, μαχητές), εκδόσεις ΕΑΠ, Αθήνα, 2019, Όταν ξέσπασε η βία. Μελέτες και Δοκίμια για τη δεκαετία 1940- 1950, Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 2020, Ζουν ανάμεσά μας. Αλλόκοτες Θεωρίες και ανορθολογισμός στον σύγχρονο κόσμο, Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 2023. Η εκδήλωση θα κλείσει με την απονομή βραβείου που χορηγεί το Επιμελητήριο Ηρακλείου σε υποψήφιο διδάκτορα του ΙΤΕ.
Για την απονομή του βραβείου, συγκροτήθηκε, όπως και για τα προηγούμενα, ειδική επιτροπή που την αποτελούσαν οι:
1. Ζαχαρίας Καραταράκης, Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων ΙΤΕ
2.Εμμανουήλ Αλιφιεράκης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηρακλείου
3.Νικόλαος Κατσαράκης, Πρύτανης Μεσογειακού Πανεπιστημίου
4. Ηλίας Κούβελας, ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών
5.Ελευθέριος Οικονόμου, ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρος επί τιμή του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Ερευνας
6.Γεώργιος Παπαθεοδώρου, ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών και διακεκριμένο μέλος του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Ερευνας
7. Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Ερευνας και Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης
Η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να απονεμηθεί το Βραβείο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου 2024, που έχει χρηματικό έπαθλο 3000 ευρώ στον Θεοχάρη Λάμπρου Υποψήφιο Διδάκτορα, του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Τμήμα Φυσικής.
Ο Θεοχάρης Λάμπρου είναι σήμερα υποψήφιος Διδάκτορας, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Φυσικής, Πεδίο: Κβαντική Οπτική - Φυσική Ισχυρών Πεδίων. Η διατριβή πραγματοποιείται στο Εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνολογίας Αττοφυσικής στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ. Το 2018 – 2020 υπήρξε Μεταπτυχιακός Φοιτητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Τμήμα Φυσικής, Πρόγραμμα: Φωτονικής και Νανοηλεκτρονικής. Το 2013 – 2018 ήταν Προπτυχιακός Φοιτητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Τμήμα Φυσικής. Έχει δημοσιεύσεις σε 15 διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά. Ανάμεσά τους: Nature Physics, Physical Review Letters, Physical Review A, κ.α. Την εκδήλωση θα συντονίσει η κ. Μαρία Ζαχαριάκη.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο