ΚΡΗΤΗ

Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι στη φύλαξη του Παν/μιου Κρήτης, ζητά το ΚΚΕ

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ με πρώτο υπογράφοντα τον Μανώλη Συντυχάκη

No profile pic

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα "Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι στη φύλαξη του Πανεπιστημίου Κρήτης" κατέθεσαν τρεις βουλευτές του ΚΚΕ με πρώτο υπογράφοντα τον Μανώλη Συντυχάκη.

Αναλυτικά η ερώτηση: 

Στο προσεχές διάστημα και συγκεκριμένα στις 31-12-2020, λήγουν οι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) 12 εργαζόμενων στη φύλαξη του Πανεπιστήμιου Κρήτης, με κίνδυνο να πεταχτούν στην ανεργία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις λαϊκές οικογένειες.

Οι εργαζόμενοι αυτοί, από το Μάιο του 2017 οπότε προσλήφθηκαν, έχουν συμπληρώσει συνολικά 3 χρόνια και 5 μήνες στην ίδια εργασία. Η τρέχουσα σύμβαση υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2019, κατόπιν προκήρυξης ΑΣΕΠ. Αποδεικνύεται από τα παραπάνω ότι αυτές οι συμβάσεις αποτελούν «ομηρία» για τους εργαζόμενους, που δουλεύουν χρόνια στην ίδια θέση, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και είναι απολύτως απαραίτητοι για τη φύλαξη των χώρων του Πανεπιστημίου. Συνάμα, αναδεικνύονται τα αδιέξοδα αποτελέσματα αυτής της εφαρμοζόμενης πολιτικής για τους εργαζόμενους, που κινδυνεύουν να βρεθούν, μέσα στην πανδημία, άνεργοι και χωρίς ελπίδα να βρουν δουλειά.

Επιπλέον, σοβαρός κίνδυνος είναι η απόλυση των εργαζόμενων να σημάνει την παράδοση της φύλαξης σε επιχειρηματικά συμφέροντα (που κοστίζουν πολύ ακριβότερα απ’ ότι η πρόσληψη προσωπικού) και την προώθηση της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών φύλαξης. Δεδομένο, που οδηγεί στην παραπέρα παραβίαση των εργατικών δικαιωμάτων, και στο χτύπημα της σταθερής δουλειάς, για να γεμίζουν οι τσέπες των εργολάβων με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τον προϋπολογισμό του πανεπιστημίου και από τη στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, έχει τεράστιες ευθύνες για την ανακύκλωση της ανεργίας, την παραβίαση του δικαιώματος σε μόνιμη και σταθερή δουλειά – σύμφωνα με τις «ευέλικτες πρακτικές» της ΕΕ- και το άνοιγμα διάπλατα της πόρτας στην ιδιωτικοοικονομική αξιοποίηση δομών και υπηρεσιών, ταυτόχρονα με τα σχέδια καταστολής που απεργάζεται για πανεπιστημιακή αστυνομία, κάρτα εισόδου στα πανεπιστήμια και κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης.

 

Για όλα τα παραπάνω ερωτάται η κ. Υπουργός, τι σκοπεύει να κάνει για:

  1. Τη μονιμοποίηση του προσωπικού φύλαξης, που για πολλά χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες στη φύλαξή του.
  2. Να εφαρμοστούν, προσωρινά, οι διατάξεις του νόμου (άρθρο 186 του Ν.4635/2019 - ΦΕΚ 167/30-10-2019), που προβλέπει τη δυνατότητα πρόσληψης εργαζομένων ΙΔΟΧ, προκειμένου να επαναπροσληφθούν οι εργαζόμενοι του Π.Κ, μόλις λήξει η σύμβασή τους, μέχρι την άμεση μονιμοποίησή τους.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση