ΚΡΗΤΗ

"Να γίνει η Γεωργική Σχολή Μεσαράς "φάρος" της αγροτικής εκπαίδευσης"

Οι στόχοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το μέλλον της Σχολής - Όσα δήλωσε από τη Μεσαρά ο Λ. Αυγενάκης

"Να γίνει η Γεωργική Σχολή Μεσαράς "φάρος" της αγροτικής εκπαίδευσης"

Ρεπορτάζ - βίντεο - φωτογραφίες: Μάνος Μπανασάκης

Τεχνική Επιμέλεια: Κώστας Δημάκης

 

Την πεποίθηση ότι η αποτελεί προσωπικό στοίχημα του Πρωθυπουργού η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα στη χώρα μας και κυρίως στην Κρήτη, εξέφρασε από τη Γεωργική Σχολή Μεσαράς, την οποία επισκέφθηκε σήμερα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, τονίζοντας ότι σε αυτή την προσπάθεια, η Σχολή θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο όπως και η Σχολή Ασωμάτων.

"Οι νέοι να επενδύσουν, να κάνουν το επόμενο βήμα στον πρωτογενή τομέα, είμαστε δίπλα τους, τους στηρίζουμε", σημείωσε με νόημα...

Και πρόσθεσε: "Δεν αρκεί μόνον να 'αναστήσεις' κάτι, πρέπει και να μπορείς να το συντηρήσεις"!

Ο Υπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στους στόχους που έχει θέσει το Υπουργείο του σε μια προσπάθεια να προσδώσει αξία στην αγροτική εκπαίδευση και να κάνει πράξη τη νέα μορφή αγροτικής επιχειρηματικότητας για τους νέους και τις νέες που επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον πρωτογενή τομέα.

sx

Για την ιστορία, η Γεωργική Σχολή Μεσαράς ιδρύθηκε το 1920. Οραματιστής αυτού του μεγαλεπήβολου, τότε, έργου ήταν ο επίσκοπος Βασίλειος, ο οποίος βλέποντας, αφενός τον πολύτιμο πλούτο της περιοχής και αφετέρου τον μόχθο των αγροτών και την έλλειψη αποδοτικότητας, αποφάσισε να προτείνει στις τοπικές αρχές τη δημιουργία μιας σχολής, η οποία θα προσέφερε στους αγρότες όλα τα απαραίτητα εφόδια και την τεχνογνωσία για τις καλλιέργειές τους. 

Η παραχώρηση των κτημάτων έγινε από την Επιτροπή Διαχείρισης Μοναστηριακής Περιουσίας Ηρακλείου και το 1925, αφού έγιναν τα απαραίτητα κατασκευαστικά έργα, η Σχολή άνοιξε τις πόρτες της στους πρώτες μαθητές, με σκοπό να συμβάλει στον πειραματικό και εκπαιδευτικό τομέα, εισάγοντας και διαδίδοντας ουσιαστικά τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας.

sxoli

Τα επόμενα χρόνια η Γεωργική Σχολή Μεσαράς γνώρισε τεράστια άνθιση, καθώς απέκτησε κύρος. Λειτουργούσε στα πρότυπα σύγχρονου κολλεγίου της εποχής, διατηρώντας επαφή με τους αποφοίτους και λαμβάνοντας χρήσιμε πληροφορίες για την πρόοδο των καλλιέργειών τους.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι η εγκατάλειψη της υπαίθρου και η έντονη αστικοποίηση οδήγησαν, τις τελευταίες δεκαετίες, τη Σχολή σε μαρασμό. Μπορεί να έμειναν λίγοι φοιτητές, αλλά η ποιότητα της γνώσης που προσφέρει παρέμεινε υψηλή και η αυξημένη ζήτηση, αλλά και οι απαιτήσεις για ένα καλύτερο και πιο σύγχρονο προϊόν, καθιστούν καθοριστική την "ανάσταση" και τη συντήρησή της.

Αυτό που τονίστηκε είναι ότι στόχος είναι η ουσιαστική αναβάθμιση της Σχολής, ώστε "να γίνει το επίκεντρο της εκπαίδευσης των αγροτών μας και να αποτελέσει πρότυπο γεωργικής σχολής για ολόκληρη τη χώρα". 

Από το 1997, η Σχολή λειτούργησε ως ΕΠΑΣ Κρήτης με ειδικότητα στις "Θερμοκηπιακές Κατασκευές και Καλλιέργειες", την οποία σήμερα διαδέχεται το ΔΙΕΚ Ηρακλείου. Στο χώρο λειτουργεί θερμοκήπιο και μονάδα υδροπονικής καλλιέργειας.

Από το έτος 2021-2022 η ειδικότητα ΙΕΚ που λειτουργεί στη Γεωργική Σχολή Μεσαράς είναι αυτή του Τεχνικού Θερμοκηπίων και Καλλιεργειών Κάλυψης.

sxoli

Οι φοιτητές του Δημόσιου ΙΕΚ της ειδικότητας «Τεχνικός Θερμοκηπίων & Καλλιεργειών υπό Κάλυψη»  που λαμβάνουν πτυχίο επιπέδου 5, εκπαιδεύονται και καταρτίζονται στις σύγχρονες μεθόδους που αφορούν στον εξοπλισμό, την κατασκευή, συντήρηση και ανανέωση των θερμοκηπίων, καθώς και στην παραγωγή των αγροτικών προϊόντων θερμοκηπίου.

Επίσης, όπως αναφέρθηκε, μέσα από την αναβάθμισή της και το σύγχρονο σύστημα εκπαίδευσης που θα εφαρμοσθεί, η Γεωργική Σχολή Μεσαράς θα καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς με εξειδικευμένο προσωπικό στο χώρο του πρωτογενή τομέα και θα εξασφαλίζει επαγγελματική σταδιοδρομία στους αποφοίτους της.

Μοντέλο για την αναβάθμιση της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς αποτελεί η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, ενώ πρόθεση του κ. Αυγενάκη είναι να αξιοποιηθεί για το σκοπό αυτό κάθε ευρωπαϊκό η εθνικό χρηματοδοτικό εργαλείο.

"Σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δήμους της περιοχής, αλλά και με την ενίσχυση της γνώσης και αξιοποίηση της εμπειρίας που διαθέτουν πανεπιστημιακοί φορείς, όπως οι καθηγητές  Χρ. Αυγουλάς και Μαρία Μιχαλοπούλου, καθώς και ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, η Γεωργική Σχολή της Μεσαράς θα γίνει και πάλι ο "φάρος" της γεωργικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα", δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, από την πλευρά του, τόνισε ότι η Περιφέρεια είναι πάντα δίπλα στον αγροτικό κόσμο και αφουγκράζεται τις ανάγκες της Γεωργικής Σχολής την οποία στηρίζει.

Ο κ. Αρναουτάκης - σε συνέχεια δηλώσεων του Υπουργού -για την ανασύσταση της Γεωργικής σχολής Μεσαράς, τόνισε την σημαντικότητα της ανασύστασης της.

arnaou

Συγκεκριμένα στην δήλωση του ,ανέφερε:

"Είναι μία σημαντική προσπάθεια, μία συλλογική δουλειά που πρέπει να υπάρξει για την ανασύσταση της μεγάλης Γεωργικής σχολής εδώ στην Μεσαρά. Από πλευράς Περιφέρειας, είμαστε παρόντες να συμβάλουμε έμπρακτα με τις υπηρεσίες μας, ώστε να προχωρήσουμε στην εκπαίδευση των αγροτών μας. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε εκπαιδευμένους και σωστά καταρτισμένους αγρότες στο νησί μας. Θα είναι προς όφελος του πρωτογενή τομέα, της οικονομίας του τόπου μας αλλά και της εθνικής οικονομίας, γενικότερα."

Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι οι φοιτητές της Σχολής έρχονται σε επαφή με όλους τους τύπους καλλιεργειών, μέσα από την βιωματική εκπαίδευση, σε υποδομές οι οποίες διατηρούνται από τους ανθρώπους της σε αξιοπρεπέστατη κατάσταση.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου του Δήμου Φαιστού, Μανόλης Ορφανουδάκης, επισήμανε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η αναβάθμιση και λειτουργία της Σχολής.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Χαρουτουνιάν, σημείωσε δε ότι η Σχολή μπήκε στο σύστημα Erasmus κι ευχαρίστησε τον Υπουργό για το ενδιαφέρον του.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση