ΚΡΗΤΗ
Μπάρμαν- ρομπότ, μάχη Star Wars και τώρα… αυτόματη μηχανή παραγωγής φραπέ!
Λειτουργεί μόλις έναν χρόνο αλλά είναι ιδιαίτερα δημιουργική! Μέλη της Λέσχης Ρομποτικής του ΕΛΜΕΠΑ μιλούν στο Cretalive για τους στόχους τους.
Της Κατερίνας Μυλωνά
Και… όμως γίνεται! Μέλη της Λέσχης Ρομποτικής του ΕΛΜΕΠΑ ετοιμάζουν να παρουσιάσουν μία αυτόματη μηχανή παραγωγής φραπέ!
Σε έναν μόλις χρόνο από τη σύστασή της, ήδη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον όχι μόνο των φοιτητών αλλά και του κόσμου.
Με ιδιαίτερο μεράκι και ενθουσιασμό, φοιτητές που δραστηριοποιούνται στη ρομποτική και την καινοτομία, ανεξαρτήτως γνωσιακού υπόβαθρου και προερχόμενης σχολής δημιουργούν καινοτόμα project και διοργανώνουν οι ίδιοι σεμινάρια σε φοιτητές μικρότερων ετών. Ήδη έχουν δημιουργηθεί ευφάνταστα projects, όπως ο ρομποτικός μπάρμαν, ο οποίος σέρβιρε παγωμένες Weiss μπύρες στο Beer Festival, η μάχη Star Wars με τη χρήση ρομποτικών βραχιόνων. Και όποιος δεν πρόλαβε να θαυμάσει πέρσι το Χριστουγεννιάτικο project της Λέσχης Ρομποτικής θα έχει την ευκαιρία να εκπλαγεί φέτος καθώς θα παρουσιαστεί ξανά.
Αξιοζήλευτη είναι επίσης η συνεργασία της Λέσχης με τον Ελληνικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής HERO για να συμμετάσχει ενεργά στην Ολυμπιάδα Αθλητικής Ρομποτικής σε ρόλο που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Φυσικά και εκεί οι φοιτητές θα παρουσιάσουν καινοτομίες, όπως συνέβη και στην έκθεση INNODAYS 2022, όπου και εκεί φοιτητές έλαβαν μέρος ως διαγωνιζόμενοι, αλλά και μέλη της ομάδας όπου και παρουσίασαν ξεχωριστά δικά τους project.
Ο Βασίλης Λιλίτσης, πρόεδρος της Λέσχης Ρομποτικής ΕΛΜΕΠΑ, είναι τελειόφοιτος φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΛΜΕΠΑ και παράλληλα εργαζόμενος στον τομέα των βιομηχανικών αυτοματισμών και κατασκευής μηχανημάτων. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Ρομποτικής, υποστηρίζοντας με κάθε τρόπο την εύρυθμη λειτουργία της και συμμετέχοντας στο οργανωτικό κομμάτι των Project και των δράσεων της.
Από μικρός ασχολείται με τις κατασκευές και τους αυτοματισμούς «Η ρομποτική είναι ένας κλάδος που έχω ασχοληθεί μόνος μου από τα σχολικά χρόνια κυρίως στον τομέα των ηλεκτρονικών και του προγραμματισμού μικρών κατασκευών», αναφέρει και προσθέτει «με τα χρόνια, έχω αποκτήσει γνώσεις και εμπειρίες που μου επιτρέπουν να κάνω πράξη τα σχέδια μου. Αναζητούσα έναν τρόπο να συνεργαστώ με άτομα που μοιράζονταν το ίδιο πάθος με εμένα, να τους μεταφέρω τις γνώσεις μου και παράλληλα να μάθω από αυτούς.
Η Λέσχη Ρομποτικής του ΕΛΜΕΠΑ, δημιουργώντας ένα φιλικό περιβάλλον συνεργασίας φοιτητών από διαφορετικά τμήματα και έτη φοίτησης κατάφερε να γίνει ακριβώς αυτό που αναζητούσα». Αυτός μάλιστα, όπως αναφέρει, ήταν και ο λόγος που ασχολήθηκε τόσο ενεργά με τη Λέσχη Ρομποτικής και θα συνεχίσει να την υποστηρίζει και μελλοντικά.
Ο Δανιήλ Δάφνης, είναι γραμματέας της Λέσχης, προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΛΜΕΠΑ και εκπαιδευτικός στον τομέα της Ρομποτικής για νέους, με κύρια απασχόληση τον προγραμματισμό.
Αποτελεί διοικητικό μέλος της Λέσχης Ρομποτικής , με ενεργή συμμετοχή στις δράσεις και Project της Λέσχης και υποστηρίζοντας με κάθε τρόπο την ομαλή λειτουργία της.
Η πρώτη του επαφή με τους υπολογιστές ήταν σε μικρή ηλικία , όπου τότε άρχισε και το ενδιαφέρον του για την λειτουργία και τον προγραμματισμό υπολογιστών. Ύστερα στα σχολικά χρόνια του άρχισε το περαιτέρω ενδιαφέρον του για τον κλάδο της ρομποτικής. «Ο προγραμματισμός , και συγκεκριμένα ο προγραμματισμός στον κλάδο της ρομποτικής είναι ένας κλάδος που έχω ασχοληθεί μόνος από τα σχολικά μου χρόνια», αναφέρει και προσθέτει «μέσω της ρομποτικής μου δίνεται η δυνατότητα να κάνω τις ιδέες μου πράξη», αναφέρει.
Όπως λέει, «έψαχνα για μια ομάδα ατόμων που μοιράζονταν τα ίδια ενδιαφέροντα και ασχολίες με εμένα. Όταν εντάχθηκα στην Λέσχη Ρομποτικής του ΕΛΜΕΠΑ , βρήκα αυτό που έψαχνα. Ένα μέρος όπου φοιτητές μέσω της συνεργασίας μεταξύ τους , υλοποιούν τις ιδέες τους σε πραγματικό περιβάλλον». Αναφέρει πως, αυτός είναι ο λόγος που είναι ενεργό μέλος της Λέσχης Ρομποτικής , όπου και θα συνεχίσει να είναι στο μέλλον, θέλοντας και να ακολουθήσει καριέρα στον κλάδο της ρομποτικής.
Η Ανδριάννα Μπουραντά είναι απόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Τ.Ε.Ι Κρήτης και τελειόφοιτη του μεταπτυχιακού προγράμματος «Προηγμένα Συστήματα Παραγωγής, Αυτοματισμού και Ρομποτικής» του ΕΛΜΕΠΑ.
«Από μικρή είχα αδυναμία στις κατασκευές και τις επιδιορθώσεις, βλέποντας και μαθαίνοντας πρακτικά από τον πατέρα μου. Με όρεξη για ανταλλαγή γνώσεων και απόκτηση νέων, αποτέλεσα ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Ρομποτικής, καθώς, μέσα από το εγχείρημα αυτό, έγινε δυνατό να συγκεντρωθούν φοιτητές με διαφορετικά μυαλά και ιδέες, έχοντας ως κοινό την αγάπη για τη ρομποτική και την τεχνολογία, υλοποιώντας, μέσα σε ένα όμορφο κλίμα και με πολλή δουλειά, ιδιαίτερα project», αναφέρει.
Η Ρία Κανελλοπούλου είναι φοιτήτρια στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΛΜΕΠΑ. «Στη σχολή μου η ρομποτική είναι ξεχωριστή κατεύθυνση και αυτή ήταν και η πρώτη μου επαφή με τον κλάδο της Ρομποτικής.
Πάντα με ενθουσίαζε να κατασκευάζω ή να επιδιορθώνω πράγματα, αυτός ήταν και ο κύριος γνώμονας για να επιλέξω την ακαδημαϊκή μου εκπαίδευση. Η ρομποτική ήρθε να αναβαθμίσει αυτόν τον ενθουσιασμό μου αφού πλέον όχι μόνο κατασκευάζω αλλά και προγραμματίζω, δίνω ‘ζωή’ σε αντικείμενα.
Η Λέσχη Ρομποτικής είναι ένας τρόπος να μαθαίνω περισσότερα και μου αρέσει που ασχολούμαι δημιουργικά με διάφορα project. Έχουμε δημιουργήσει μια πολύ ωραία ομάδα, με πολλή συνεργασία και συνεχείς ιδέες για δημιουργία.
Θα ήθελα στο μέλλον να μου δοθεί η ευκαιρία να ασχοληθώ ακόμα περισσότερο με την Ρομποτική είτε ερασιτεχνικά είτε ακαδημαϊκά», αναφέρει.
Όπως τονίζει και ο Καλαϊτζάκης Σωτήρης, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Λέσχης, «αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενος όταν βλέπω ότι αυτή η Λέσχη που ξεκινήσαμε πριν ένα χρόνο, μετά από παρότρυνση του κ. Πολυγερινού, Καθηγητή Ρομποτικής του ΕΛΜΕΠΑ, να έχει καθημερινά ανοδική πορεία με συνεχείς επιτυχίες και τιμητικές διακρίσεις. Αυτό βεβαίως οφείλεται στην μεγάλη προσπάθεια, τον κόπο και τα αμέτρητα ξενύχτια όλων των μελών της Λέσχης ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς το κάθε καινοτόμο project που αναλαμβάνουμε».
Τα μέλη της Λέσχης αναφέρουν πως "θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε το Εργαστήριο Συστημάτων Ελέγχου και Ρομποτικής CSRL, για την υποστήριξη του, την συνεχή καθοδήγηση και φυσικά την χορήγηση του απαιτούμενου εξοπλισμού."