Μοχλός ανάπτυξης η Πολιτιστική κληρονομιά

Επισημάνσεις του καθηγητή Γιώργου Μέργου σε εκδήλωση στο ΚΑΜ

«Το μεγάλο κεφάλαιο που έχει Ελλάδα είναι η Πολιτιστική της κληρονομιά. Ο Πολιτισμός και η Πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης ακόμη και σε τοπικό επίπεδο». Αυτό επεσήμανε από τα Χανιά ο διακεκριμένος ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, τ. Ερευνητής-Οικονομολόγος στην Παγκόσμια Τράπεζα και τ. Γενικός Γραμματέας Υπ. Οικονομικών Γεώργιος Μέργος, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα την “Οικονομία του Πολιτισμού” χθες στο ΚΑΜ.

Η εκδήλωση εντασσόταν στην Εβδομάδα Βιώσιμης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς στο πλαίσιο του Προγράμματος inherit Erasmus+ η οποία βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως εκδήλωση του 2018 Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Μιλώντας για την πολιτιστική κληρονομιά και την οικονομική ανάπτυξη κ. Μέργος επεσήμανε ότι « σήμερα η Ελλάδα αναζητάει ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, ζητάει ανάπτυξη. Πρέπει να αυξήσουμε τον ρυθμό ανάπτυξης και να δημιουργήσουμε απασχόληση για ένα εκατομμύριο ανέργους».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα χρησιμοποίησε την πολιτιστική της κληρονομιά πριν από κάποια χρόνια, την δεκαετία του ’50 και του ’60, ταυτοποίησε το πολιτιστικό της πρότυπο και δημιούργησε ένα brand name παγκόσμιο. Αυτό πρέπει να ξανά κάνει και τώρα. Και μπορεί να το ξανά κάνει. Ο Πολιτισμός και η Πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε τοπικό και περιφερειακό».
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που χρειάζεται είναι « να κινητοποιηθούν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις, αυτοί οι άνθρωποι που έχουν την δική τους ιδέα, τοπικά. Αν δείτε π.χ τους φοιτητές μας, έχουν πάρα πολύ καλές ιδέες. Αυτές τις ιδέες πρέπει να κάνουμε πράξη. Αλλά για να το κάνουμε αυτό, χρειάζεται να ξεφύγουμε από τον τρόπο που σκεπτόμαστε μέχρι τώρα, να μην λέμε τα στερεότυπα “αυτό είναι αρμοδιότητα του τάδε επαγγέλματος ή του τάδε επιστημονικού χώρου”. Αυτή η δουλειά χρειάζεται μια διεπιστημονική προσέγγιση, χρειάζεται να καθίσουν κάτω μια ομάδα ειδικών και να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα πρότυπο ανάπτυξης το οποίο στη συνέχεια θα το συζητήσουν με την κοινωνία, να το αποδεχτεί η κοινωνία και στη συνέχεια να μπει σε πράξη. Εάν η κοινωνία δεν το αποδεχτεί, ό,τι και να πουν οι ειδικοί δεν έχει καμία σημασία, δεν πρόκεται να προχωρήσει τίποτα. Άρα χρειάζεται εκ των κάτω, η κοινωνία να εντάξει αυτό το πρότυπο στην καθημερινή ζωή, μέσα στην οικονομία για να μπορέσει να λειτουργήσει».

«Ο σπουδαίος αρχαιολόγος Π. Θέμελης έλεγε ότι: “Πρέπει να δώσουμε στα Μνημεία μας μια νέα ζωή”. Δηλαδή ο τόπος μας, όπως και τα Χανιά έχουν μνημεία που ζήσανε πριν από κάποιες εκατονταετηρίδες. Πρέπει σήμερα να τα εντάξουμε στην σημερινή οικονομική και κοινωνική ζωή έτσι ώστε να δώσουν και να πάρουν μέσα από αυτή τη ζωή, να προστατευθούν. Γιατί μέσα από την χρήση θα προστατευθούν κιόλας, θα δημιουργηθούν έσοδα για να μπορέσουμε να τα συντηρήσουμε και να τα αξιοποιήσουμε» επεσήμανε ο κ. Μέργος. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις που αξιοποιούν την πολιτιστική τους κληρονομιά ως μοχλό ανάπτυξης όπως η Ιταλία, η Κροατία, η Τσεχία κ.α
Ακολούθησε στρογγυλό τραπέζι με σημαντικές προσωπικότητες από διεθνείς οργανισμούς και Ιδρύματα όπως η Ελένη Καββαδία, Δρ Οικονομολόγος, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – Επισκέπτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου του Λουξεμβούργου, ο κ. Γεώργιος Μέργος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, ο κ. Δημήτρης Μιχελογιάννης, Νομικός, Αντιπεριφερειάρχης  Ανάπτυξης Κρήτης, η κα Ιωάννα Πεπελάση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, εμπνεύστρια και συνιδρύτρια του TakeofGreece και ο κ. Ζαχαρίας Πιστόπουλος, Αρχιτέκτων, Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων, μέλος ΔΣ της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ. Τον συντονισμό είχε η κα Αμαλία Κωτσάκη, επιστημονική υπεύθυνη προγράμματος Inherit από ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ